Årets svemester: mina och era svenska favoriter

238.000 personer kan inte ha fel, eller? Förra året myntade Svenska Turistföreningen (STF) “Svemester” och i år har de frågat sina medlemmar om just deras favoriter när det kommer till att semestra här på hemmaplan. I tio olika kategorier har medlemmarna nominerat platser från norr till söder och nu är tävlingen avgjord.

Så Sverige, vi har ett resultat.

Jag vill så klart inte vara sämre, eftersom jag har egna favoriter i det här landet. Jag tänker också blanda lite olika årstider. Svemester är ju trots allt mer än bara sommar, sol och 25 grader varmt. I alla fall enligt min Sverige-karta.

Läs mer om svemester

Årets Svemester 2019 – årets svenska resmål här.
Den här listan inspirerades av Resfredag – hennes favoriter här.
Res smart och hållbart i Sverige – blogginlägg från Land här.

Årets badklippa

MIN FAVORIT. Nu var det några år sedan jag var här men den sex-sju meter-nånting höga klippan i Skalhamn utanför Lysekil framkallar onekligen härliga sommarminnen. Man tar sats och gör ett jättesprång rakt ut i luften och landar i det uppfriskande saltvattnet. Sedan simmar man tillbaka och återupprepar proceduren. Om och om igen.

STF-FAVORITEN. Ramsvikslandet, Bohuslän

Skalhamn och hopp ner i havet. Riktig svemester!
Badklippan i Skalhamn, utanför Lysekil.

Årets bänk

MIN FAVORIT. Jag ska inte göra långbänk av den här punkten. Men den är nog längst i klassen ändå, bänken i Badhusparken i Östersund. Här sitter man nästan året runt och njuter och de dagar det är bäst väder så är den oftast full med folk.

Vinterparken i februari mars och de första värmande solstrålarna i mars, april och maj. Under de härliga sommarveckorna och helst Storsjöyran i juli, likväl som när höstens färger satt sin prägel på trädkronorna i oktober.

STF-FAVORITEN. Turkens bänk, Värnamo

Badhusparken i Östersund
Bdhusparken i Östersund – en riktig långbänk!

Årets reflektionsplats

MIN FAVORIT. Det finns få andra ställen där jag ostört kan reflektera över livet och allt däromkring. Tiotusen meter säger jag bara. Bortkopplad från likes, blogghets, pling i mobilen och vibrationer på klockan. Det finns en stor fördel med wifi-fria flygningar och ibland önskar jag att de varade mer än de 45 minuter som OSD-ARN tar.

STF-FAVORITEN. Ragnhildsholmen, Hisingen

Moln - bland de finaste av vyer
Tid för reflektion. Här uppe kan (nästan) ingen störa dig i tänkandet

Årets klätterträd

MIN FAVORIT. Oj, jag klättrar inte i träd längre men vi har en fin björk på gården hemma som gör sig bra för ändamålet. Min favorit blir nog ändå lite nostalgi och jag väljer kastanjeträdet i min farmors stora trädgård utanför Mellerud. Vet inte hur många gånger jag och min bror klättrade upp i det när vi var yngre.

Jag saknar dock en bild på det, digitalkamerorna hade inte riktigt nått den stora marknaden då, där i slutet på 80-talet…

STF-FAVORITEN. Gran i Ryssbergen, Bergshammar utanför Nyköping

Årets selfiespot

MIN FAVORIT. Det är nog kanske den häftigaste selfien jag har tagit, där på toppen av Kebnekaises sydtopp. Det blåste fan, var blankis under fötterna och stup på hundratals meter på båda sidorna om mig. Men så var jag så högt upp som en kan komma i Sverige så då, just precis då, var det läge för en selfie. Tro mig.

STF-FAVORITEN. Skinnarviksberget, Stockholm

Jag på toppen av Kebnekaise
På toppen av Kebnekaises sydtopp finns det (nästan) alltid tid för en selfie.

Årets utsikt

MIN FAVORIT. Det finns få saker som slår en riktigt magnifik vy över den svenska fjällvärlden. Fördelen med att leva i Östersund är att det är en omedelbar närhet till just det. Vill jag så kan jag gå två kilometer så ser jag fjällvärld så långt ögat når. Det blir ändå bäst på plats, som till exempel vid Lunndörrspasset söder om Östersund.

STF-FAVORITEN. Sarek, Lappland

Magnifik utsikt vid Lunndörrspasset
Milsvida fjällvyer på vandringen vid Lunndörrspasset. Foto: M. Engström

Årets torg

MIN FAVORIT. Det finns många fina torg runt om i Sverige och jag missar säkert något som är betydligt roligare än Stortorget i Östersund. Vanligtvis ganska ödsligt men när det väl lever upp så är det ordentligt. Här huserar ju exempelvis Storsjöyran varje år, följt av en rad olika marknader under året. Då, vill jag lova, är det allt annat än ett tråkigt torg!

STF-FAVORITEN. Stora torget, Visby

Europe på Storsjöyran
Europe på Storsjöyran – mitt på Stortorget i Östersund.

Årets solnedgång

MIN FAVORIT. Att stå en maj-junikväll vid Storsjöns strand på Andersön, en halvö utanför Östersund, är ren och skär magi. Sedan får alla andra platser i Sverige säga vad de vill. Skog, vatten, fjäll och en brinnande himmel. Allt i samma blickfång. Det får man inte på så många andra platser. Sa jag magi? Inte? MAGI!

STF-FAVORITEN. Kullaberg, Skåne

Solnedgång på Andersön, Jämtland
Juni. Andersön. Storsjön. Fjäll. Solnedgång. Magi.

Årets skogsglänta

MIN FAVORIT. Strax norr om Kivik, på den skånska östkusten och nere i en liten dalgång, med obefintlig mobiltäckning. Där ligger en liten gård vid en skogsglänta som heter Blåherremölla. Här stannade vi för ett stopp i våras och fick hela historien om gården berättad för oss. Plus det kanske godaste hembakta ute-fikat som jag ätit. Sockerchocken efter det här besöket skojar man inte bort alltså.

STF-FAVORITEN. Hindens rev vid Vänern, utanför Lidköping.

Blåherremölla utanför Kivik, ett bra stopp på en svemester!

Årets grusväg

MIN FAVORIT. Jag har varit inne på fjäll och vyer tidigare i det här inlägget och min favoritgrusväg är en blandning av båda två. Flatruetvägen är Sveriges högst belägna allmänna väg och håller ihop Funäsdalen i söder med Ljungdalen i norr. Här kör man långsamt och säger hej till renarna. Är man i krokarna ska man ta omvägen hit, det är väl värt det!

STF-FAVORITEN. Visingsö, Småland

Grusvägen på Flatruet, kanske en udda destination för svemester.
Flatruet, Sveriges högst belägna allmänna väg.

Vad är svemester för er?

Det här var mina och svenska folkets framröstade favoriter när det kommer till svemester. Det blev en del Östersund och en del fjällvärld, mest för att det ligger mig både nära till hands och varmt om hjärtat. Vilka är era? Lämna gärna en kommentar och har du bloggat om det – kasta in länken till inlägget också!

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.