Östersunds härliga innergårdar – ät och njut!

Även om Sveriges bästa stadskärna* inte är särskilt stor så finns det en mängd restauranger och caféer för den som vill äta, fika, ta en lokalbrygd öl eller bara ha en kaffe. Det finns ju också ett gäng innergårdar, vilka tyvärr en förmåga att inte synas utifrån. Så, jag tog en runda på stan och bestämde mig för att hitta dem. Östersunds bästa innergårdar (och bakgårdar) alltså. Var finns de och vad erbjuder de? Och hur många är det egentligen?

* Sveriges bästa stadskärna finns i Östersund

Jag hoppas faktiskt att det här inlägget ganska snart blir inaktuellt. Varför? Tja, stan förtjänar att få fler innergårdar med härlig inramning för en fin middag eller lyxig fika. Därför hoppas jag kunna fylla på listan allt eftersom nya ställen poppar upp.

Så. Östersunds bästa innergårdar. Här är listan ni ska ha med er om ni är på besök i stan! Alla har en sak gemensamt – de ligger i citykärnan.

Magasinet Café

Ett av Östersunds senaste tillskott när det kommer till caféinnergårdar. Det som tidigare var en nergången parkering och gammal sliten lada är nu inredningsbutiken Hamngatan med tillhörande Magasinet Café.

På menyn finns bland annat ”Sveriges bästa glass”, från Glassbaren i Bräcke. Bara det är ett skäl till att gå hit! Även inomhus är det härlig ”lada”-känsla, så om vädret suger är det bara att gå in och njuta.

Magasinet Café
Magasinet Café

Jane Doe

Delar nästan innergård med Magasinet Café men är mer av en restaurang och pub. Innergårdstätheten i det här kvarteret är tät och konkurrensen hård. Vill man ha något att släcka törsten med så är nog det här ett rimligt ställe, men kanske inte det charmigaste.

Läget? Precis längs gågatan vid folktäta galleriorna Kärnan och Mittpunkten. Går alltså inte att missa.

OBS! | Jane Done brann ner i december 2020.

Jane Doe

Jazzköket och Lagerbaren

Hipsterstället nummer ett i Östersund! Det här är inte bara restaurangen Jazzköket utan även Lagerbaren, som drivs i ett gammalt garage på samma innergård. Så fort man kliver in så är det som att gå in i en vägg av maträtternas alla dofter. Underbart! Vackra hus omsluter gården och maten är dessutom helt fantastisk.

Förstagångsbesökare i stan? Gå hit. Andra-, tredje- eller fjärdegångsbesökare? Samma. Bor man i stan? Tja, då går man hit. Läget är perfekt, mitt i city! Ingången är från gågatan, genom en liten tunnel i huset mittemot Mittpunkten och Stadium.

Jazzköket
Lagerbaren

Norra Station

Inte bara ett co-working-ställe utan även ett café och kafferosteri! Dessutom ganska nytt, då det öppnade så sent som i december 2018. I matväg ligger fokuset på lokalproducerat och Manne Mosten (som driver Norra Station) tar in råvaror från ett dussintal lokala producenter.

Här drack jag för ett tag sedan en av de bästa varma chokladdrycker jag någonsin druckit (på 70% mörk choklad) och häromdagen åt jag dessutom lunch här. Korv så klart, för det är lite av en specialitet när det kommer till Mosten.

Innergården är lika vacker som den är anonym och inte helt självklar att hitta till, trots ett perfekt läge mitt i city. Fast hittar man till Magasinet Café är det enkelt, för det ligger på granngården.

Norra Station, Östersund
Korv på Norra Station
Varm choklad på Norra Station

Café Jaktstugan

Kanske inte den charmigaste av de innergårdarna jag nämner här men väl värd ett besök för bra lokalproducerad mat och god service. Om innergården inte duger så är det skönt häng även inne, med fjällinspirerad inredning. För mig ligger Jaktstugan perfekt, mellan jobb och gym men från gågatan kan det kännas lite off, då det ligger två gator ner. Promenaden dit är ändå värd mödan.

Jakstugan

Östersunds bästa innegård enligt dig?

Det här var Östersunds bästa innergårdar. Har du fler tips? Lämna gärna en kommentar om jag har missat någon.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.