Wifi på resan – surfpuck är räddningen!

Internetuppkoppling på resor är alltid ett eget kapitel. Jag menar, vem har inte letat restauranger utifrån wifi istället för mat? Eller vem väljer hotell som saknar fri internetanslutning? Och hur roadtrippar man utomlands utan internet? Det går så klart, men ni fattar vad jag menar. Hur som helst. Wifi på resan har faktiskt en ganska enkel lösning – skaffa en surfpuck!

En surfpuck är kort och gott en mobil 4G-router som man stoppar in ett SIM-kort i. Sedan ansluter man sina enheter till pucken och har således ett ”eget” wifi på resan. Jag själv brukar använda min puck till både smartphone och dator. En 4G-router kostar från femhundringen och uppåt och är oftast inte större än en vanlig smartphone.

Att köra ett dedikerat datatrafikabonnemang är så klart smidigt för resor både inrikes och utrikes. Jag har flera somrar köpt separat abonnemang enbart för resorna i Sverige. Tack vare kampanjer så har jag lyckats få bra priser och väldigt många gigabyte trafik. Perfekt om man tillfälligt behöver betydligt mer trafik än vanligt!

Utomlands är surfpuck en stor fördel då du kan köpa ett utländskt SIM-kort utan att behöva köra det i din egen mobil. Du kan alltså behålla ditt ordinarie svenska mobiltelefonnummer.

4G-router i Dalslands djupa skogar.

Eget wifi handlar om säkerhet (också)

Den största fördelen med eget wifi på resan är så klart att du slipper ansluta till okända öppna nätverk. Det är en ren säkerhetsaspekt då en sällan vet vad som rör sig bakom väggarna på sådana internanslutningar. Det gäller inte bara på restauranger, nöjesparker och andra offentliga platser utan även på hotell, tågstationer och flygplatser. Kan man undvika ett öppet trådlöst nätverk så ska man göra det. Där har ett eget wifi på resan verkligen sin styrka.

Ett annat säkerhetstillägg är att köra en VPN-lösning, där trafiken från dina enheter krypteras innan det skickas ut på nätet. Själv kör jag Express VPN sedan ett tag och det rullar både på dator och mobilen.

LÄS MER | 9 tips för att säkra upp prylarna på resan

Eget wifi på resan, redan på Arlanda.

Så fixar du privat wifi på resan

Börja med att skaffa en 4G-router. Man måste dock inte köpa någon ny. Det fungerar alldeles utmärkt att köra en gammal avdankad smartphone, så länge den har stöd för wifi hotspot. Med den inställningen aktiverad fungerar den precis som ett 4G-modem. Har du en gammal mobil i någon låda hemma? Använd den, så slipper du köpa ny router.

Kontrollera sedan utbudet i det aktuella landet, för att vara hyfsat påläst när du väl kommer fram. Köp sedan allt på plats (eller beställ online och få det hemskickat, om du ska ha det i Sverige). Kontrollera hur mycket trafik som ingår, hur länge kortet gäller och hur täckningen ser ut för de aktuella operatörerna. I städer borde det inte vara några problem, men ska ni röra er utomsocknes bör ni kolla täckningskartor.

Utomlands kan de ibland kräva passuppgifter, så se till att ha det tillgängligt när du skaffar SIM-kortet. När allt är kirrat och klart är det bara att surfa på! Med privat wifi på resan slipper du osäkra restaurangnät eller långsamma hotelluppkopplingar.

Eget wifi på resan - säkert och enkelt.

Mobilsurf i utlandet – hur fungerar det?

I EU-länder är det fri roaming sedan några år. Det innebär på det stora hela att man tämligen fritt kan mobilsurfa precis som hemma, på sitt vanliga svenska abonnemang. Exakt hur avtalen ser ut varierar mellan operatörer och abonnemangsform, det är så klart smart att kolla upp det innan resan.

Drar man utanför EU-området är det mer sparsmakat med fri surf, även om det finns undantag. Tänk på att det även finns icke-EU-områden inom Europa så som Storbritannien, Schweiz, Montenegro, Bosnien Hercegovina, Färöarna med flera. Kolla med din operatör vad som gäller för just dig och ditt abonnemang.

Kör du eget wifi på resan?

Hur tänker ni kring egen uppkoppling när ni reser eller struntar ni i det? Lämna gärna en kommentar och berätta!

15 KOMMENTARER

  • Ja, delning över telefonen fungerar ju så klart också bra. Fast jag föredrar puck, så kan alla i säg bilen dela anslutning utan att batteriet på min mobil dräneras fullständigt. Sedan brukar det vara bättre deals på datatrafikabonnemang än att köpa till trafik till mitt befintliga abonnemang, så har det i alla fall varit tidigare gånger när jag tittat (och fått erbjudanden).

  • En annan vinning med surfpuck, framförallt utomlands, är att du kan köpa ett utländskt SIM-kort utan att behöva köra det i din egen mobil. Jag la till ett kort stycke om det. 🙂

 1. Ett annat vettigt tips är VPN-tjänster både som komplement till surfpuck och framförallt, för att säkra upp anslutningen när du kör på fria wifi-nät. Säkrar upp anslutningen och gör det möjligt att komma åt tjänster som inte är tillgängliga överallt! 🙂

  • VPN är ett mycket bra förslag, och så får man ducka för de som ägs av kinesiska företag. 😉 Tror bestämt att Halebop som jag kör på mobilen har VPN-tjänster. Det ska jag nog testa vid nästa resa faktiskt. Bra uppslag där, tack!

 2. Hej!
  Har läst din artikel med stort intresse👍
  Ska åka 1 v till Turkiet nu i september och kom på att jag har en gammal Huawei 5377 liggandes.
  Tror du att den fungerar med ett Turkiskt kontantkort?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.