Ett lunchstopp med utsikt – hej Högakustenbron!

Tidigare i sommar, när vi skulle klättra på Skuleberget, tog vi en liten omväg på vägen från Östersund till Docksta. Siktet var inställt på ett lunchstopp vid Högakustenbron. Efter att ha haft stundtals varierande väder längs vägen (sol, mulet, åska, regn, tre meters sikt) så sprack himlen upp och det blev en fantastisk förmiddag.

Sveriges sjunde längsta bro

Högakustenbron är Sveriges sjunde längsta bro och färdigställdes 1997. Den kortade ner E4:an mellan Härnösand och Örnsköldsvik, allra helst för tung trafik som sparade fyra mil och slapp omvägen över Bollstabruk. Den segelfria höjden är 40 meter och innan Öresundsbron byggdes var det här Sveriges högsta byggnad, med de 182 meter höga pylonerna.

Själv körde jag bil på den för första gången hösten 1999 men jag har även flugit över den. Sommaren 2012 satt jag och en kompis i ett DA40 och drog några varv runt bron på en improviserad privatflygning från Östersund. Otroligt mäktigt!

Flygfoto över Höga Kusten-bron

Här börjar Höga Kusten

Det är vid det norra brofästet som saker händer. Förutom att själva Höga Kusten börjar just här så finns här också en större rastplats. Vill man bo över en natt så finns Hotell Höga Kusten, plus både lek- och fikaplats för de kortare stoppen. Allt med en fantastisk utsikt över Högakustenbron med omnejd.

Vi passade på att ta en lunch på hotellet innan vi klämde de fyra sista milen till Skuleberget i Docksta. Det fina vädret gjorde att vi kunde sitta på terrassen utomhus. Jag valde en pasta biff, som smakade över förväntan bra. Känslan var långt från flottiga vägkrogar och lastbilshak med fattiga hamburgemenyer i slamriga miljöer. Dessutom förhållandevis barnfritt just på restaurangen, vilket gjorde lunchen till en lugn och städad upplevelse. Bra service är så klart ett plus i kanten.

Mat på Hotell Höga kusten
Höga Kusten-bron i Ångermanland

Vacker fikaplats och lekstund för de yngre

Även om restaurangen var förhållandevis fri från småbarn så var det mer livat bortåt lekplatsen. Den såg ut att vara i bra skick med gungor och rutschkanor. Det går också en stig upp på klipporna och där ligger en (vad det verkar) nybyggd fikaplats. Perfekt om man har med sig egen mat och det finns möjlighet att grilla. Håll dock utkik efter eventuella eldningsförbud i området.

En riktigt härlig miljö och fantastiska vyer över Högakustenbron! Det är verkligen en vacker skapelse, men det kanske bara är jag som gillar stora broar?

Hotell och rastplats vid höga Kusten-bron
Rastplats med utsikt över höga Kusten-bron
Rastplats med utsikt över höga Kusten-bron
Fikaplats med utsikt över höga Kusten-bron

Högakustenbron är starten

Om man kommer söderifrån så är Högakustenbron starten på världsarvet höga Kusten. Härifrån går det leder både för vandring och cykling. Vi hade som sagt siktet inställt på klättring på Skuleberget, så vi drog vidare efter någon timme. Jag har ändå konstaterat att det här är ett alldeles för outforskat område av mig. Det måste sonika bli bättring på det. Framförallt vill jag klättra igen.

Någon mer som är sugen?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.