24 timmar i Singapore – tips för din stopover

För många är det här säkert en stad man “passar på att göra” vid en längre resa österut. Frågan är bara vad man hinner med och vad man ska prioritera, om det handlar om så kort tid som ett dygn eller rentav timmar. Jag tänker därför ge tips på enklare aktiviteter och upptäckter om man har ett kortare stopover i Singapore. Alla tips baserar jag på mina två besök jag gjort i stan i år, fem dagar i mitten av februari och tre dagar i september.

Mitt första tips handlar dock om kläder. Packa ner eventuella tjocktröjor och jeans i incheckade bagaget. Singapore har sommar året runt så shorts och t-shirt kommer fungera alldeles utmärkt under dygnets alla timmar.

Har du fler tips? Lämna gärna en kommentar längst ner!

Åk lite tunnelbana

Ta tunnelbanan från flygplatsen in till city. Det är det smidigaste och billigaste sättet och kostar runt 20 SEK för en enkelbiljett. Resan in till city tar 20-30 minuter.

Singapores tunnelbana (MRT) sägs ju vara något speciellt, även om det i slutändan “bara” handlar om att åka ett tåg under jorden. Men, dels är den förarlös och så är den framförallt ren. Sådär “vi kan göra en hjärttransplantation på golvet”-ren. Okej, inte riktigt men ni fattar.

Jag fattade också nivån när jag slet upp min vattenflaska för att ta en klunk på perrongen. “Hey sir. No food in here!”. Vaktens (som stod ett dussin meter bort) tillrättavisning gick inte att ta miste på. Då var det alltså en flaska köpevatten jag halade upp.

Sedan är ju tunnelbanan riktigt smidig också. Ett billigt och enkelt sätt för att ta sig runt i stan.

Singapore MRT

Ät på något av alla hawker centres

Innan jag stack iväg hörde jag att det här var grejen om man ville ha en “riktig” matupplevelse i stan. Och nog var det en aning speciellt, men framförallt väldigt prisvänligt. Väljer man även udda tider på dagen så behöver det inte vara rusning och två miljarder människor på samma ställe. Med facit i hand borde jag ätit på ett hawker center betydligt oftare.

Hawker Centre i Singapore

Besök Tintin-butiken i Chinatown

Ett lika oväntat som fint stopp i Chinatown. Jag råkade ramla över Tintin-butiken av en händelse och tog mig ett varv där inne. Jag är inte tidernas största fan men visst har jag plöjt en och annan bok, framförallt som barn, och givetvis sett filmen som kom för några år sedan.

Här inne finns allt från fantastiskt dyra samlarobjekt till med plånboksvänliga pryttlar som har med den där mannen att göra.

Tintin Shop i Singapore

Lummiga Gardens by the bay

Ja, jag kommer till Marina Bay Sands men först ska faktiskt grannen, tillika den här pärlan till park, avnjutas. En måste inte gå in på Flower Dome eller Cloud Forest (men det ska tydligen vara spektakulärt) och det är inget krav att åka upp i jätteträden heller. Det går precis lika bra att bara strosa runt nedanför eller gå längs sjöarna.

På kvällarna är det också en ljusshow här som är ganska häftig. Men, om tiden är knapp rekommenderar jag hellre en dagsvandring för att uppleva parkens prakt i dagsljus. Vid ett längre stopover i Singapore ska man med fördel avnjuta båda delarna.

Gardens by the Bay - panorama

Marina Bay Sands (och takbaren CéLaVi)

Det här lilla (!) arkitektmästerverket ska så klart beskådas från alla de håll och vinklar som är möjliga. Utanför, inne i, underifrån (tunnelbanestationen alltså), snett framifrån, bakifrån, ovanifrån och kanske allra helst – uppe på!

Just “uppe på” finns det lite olika alternativ. Bor man på hotellet (kanske inte om man bara är på stopover i Singapore) så är det ju så klart den världsberömda infinitypoolen på taket som gäller. Är man bara i stan över dagen så löser man en voucher för drygt 150 SEK och drar upp till takbaren CéLaVi. Själv var jag där i skymningen och fick en fantastisk solnedgång med Singapores skyline som kuliss.

Magiskt, på det där urbana sättet.

LÄS MER! Gå vilse till en takbar!

Nattliv i Singapore och CeLaVi - takbar i Marina Bay Sands

Åk till flygplatsen lite tidigare än vanligt

När drinken är uppdrucken och skymningen blivit kväll kan det ha blivit dags att åka ut till flygplatsen för att dra vidare. Gör gärna det i tid, för Changi har blivit framröstad som världens bästa flygplats flera gånger. Om det är någon flygplats som man ska hänga länge på så är det väl den här.

Vid mitt andra besök blev det ett par-tre timmar extra och det är ett speciellt ställe. Inomhusvattenfallet är enormt och det går en ljus- och vattenshow vid vissa klockslag. Här finns mängder av butiker men även på airside är det här en behaglig flygplats att vara på. Bra ljudmiljö och så finns det en liten kaktusträdgård på en terrass, som jag snubblade över andra gången (inte bokstavligt talat, det hade gjort ont).

Fler tips om stopover i Singapore?

Ja, det finns ju tusen andra saker att fördriva tiden med här, men har man bara ett dygn så får man prioritera. Då ryker till exempel både Clarke Quay, Sentosa Island (heldag) och Botanic Garden (halvdag, minst).

Har du varit där och vad tycker du att man bara måste göra vid ett stopover i Singapore? Har jag missat något? Borde jag stryka något? Lämna gärna en kommentar! Har du bloggat om stan – skicka med länken också.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just det och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

 1. Jag tycker du har fått till en dags stopp i stan riktigt bra. Frågar du mig så finns det hur mycket som helst att hitta på, men har man en dag så får man ju liksom prioritera… Jag tillbringade ju en stor del av våra åtta år i Singapore med att just blogga om vad som finns att göra och allt annat jag upptäckte. Så skulle någon vilja veta mer, så finns det en hel del att läsa om stan där… Men som sagt, har du en dag på dig, tycker jag du har gjort bra val. För att späda på tunnelbaneupplevelsen, kan man välja någon av de nyaste linjerna och ta första vagnen. Där är det nämligen fönster ut så man kan stå längst fram och titta ut när det förarlösa tåget styr ner i tunnlarna. (nästan lite “spöktågs-känsla”)

  • Härligt att få svar från ett SG-proffs ändå. 🙂 Japp, prioriteringar så klart och jag hade nog kunnat lista fler saker, så att man får ett större utbud. Och jag vet inte om jag vill veta hur mycket jag missade. Kanske får jag en ny chans redan i höst att upptäcka fler ställen i stan… 😉

   Jag tog faktiskt främsta vagnen på en av resorna och stod längst fram. Det var en aning annorlunda tunnelbaneupplevelse måste jag säga. Det gör jag gärna om. 🙂

 2. Jag vill nog ändå lyfta upp Cloud Forest. Flower Dome gillar jag inte men Cloud Forest, med sitt vattenfall, är en häftig upplevelse. Kul om man även lyckas matcha “the mist” där inne. Sker vid bestämda tidpunkter.
  Är ju perfekt att göra en avstickare dit när man strosar runt i Gardens by the bay.

  • Helt rätt Johan, lyft på! Jag hade förmodligen gjort det om jag ägnat energi åt att gå in där. Det verkar med andra ord som att jag ska göra det nästa gång jag besöker stan inom inte allt för avlägsen framtid. Tack för tipset! 🙂

 3. Hej
  Ska snart flyga Umeå-Malmö med byte i Stockholm och undrar om man får frukost på flygningarna som går inrikes innan kl 9 och är sas plus värt inrikes

  • Hej, det beror lite på skulle jag säga. Är priset väldigt nära vanligt Go skulle jag välja det, då det (beroende på flygplats) kan tillkomma lounge och fast track. Är det bra poängpris (om du betalar med poäng) så är det också ett bra alternativ.

   Ja, du får frukost ombord (som varierar beroende på rutt).

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar
Skriv ditt namn här