Vandra Forsakar i Skånes drömmiga lövskogar

Något som jag fantiserat om så länge jag kan minnas är en vandring eller roadtrip genom Skånes lummiga lövskogar. Där trädkronorna hänger över slingrande vägar och stigar. Där solen gör korta instick ner till den porlande bäcken, allt eftersom träden vajar av Österlens vindar. Utanför Degeberga kan vi vandra Forsakar, som erbjuder en kort och enkel vandring till ljudet av vindarna i lövkronorna.

Naturreservatet är bland annat en ravin, som på sina håll är 40 meter djup. Det är ytterligare en av många sviter från den senaste istiden, där vattnet grävde sig fram och letade sig ut till havet. Här ligger också fallna träd och naturen får härja i det närmaste fritt. Det sätter verkligen sin urskogslikna prägel på vandringen, samtidigt som man får ha ett vakande öga på rötsvampsangripna stammar. Rätt som det är kan de ge upp och falla ner. Charmigt (och jag menar det)!

Vandra Forsakar i Skåne
Forsakar i Skåne

Skånes högsta vattenfall

Om man bestämmer sig för att vandra Forsakar hittar man också Skånes högsta vattenfall. Nu är fallhöjden kanske inte så mycket att skryta om, när Njupeskär och Tännforsen kommer på tal, men den porlande Forsakarsbäcken är både vacker och så låter den bedårande idylliskt. Högt ovanför vattenfallet finns en utsiktsplats byggd men det går så klart att uppleva vattnet även nere i ravinen. Jag rekommenderar båda delarna.

Fler svenska vattenfallNjupeskär i Dalarna | Tännforsen i Åre | Fettjeåfallet i Klövsjö

Hitta för att vandra Forsakar

Forsakar ligger bara ett par kilometer sydväst om Degeberga och vill man så går det att promenera direkt från orten. Annars finns det parkering i anslutning till vandringsleden. Leden i sig är inte särskilt lång och den är väldigt lättvandrad. Här kan de allra flesta hitta sin plats men ett tips är att hålla barn och andra orutinerade varelser under uppsikt. Att drutta ut över en brant sluttning… ja, gör matten.

Läs mer om Forsakar

Skånes högsta vattenfall
Natursköna Forsakar
Forsakar i Skåne
Forsakar i Skåne

4 KOMMENTARER

  1. Det är kul det där med Skånes högsta vattenfall…
    Forsakar är nämligen inte ensamt om att vilja ta åt sig äran. Om du läser om Hallamölla vattenfall några mil söderut så är det också Skånes högsta…
    Det rör sig naturligtvis om en klassisk definitionsfråga. I mina ögon är ett vattenfall bara den stående vattenpelaren, typ… men här tar man i och lägger ihop och drar ifrån.
    Personligen bryr jag mig inte om vilket som är högst, lägst, nordligast, störst, minst osv längre när det gäller resmål. Det blir nästan alltid en definitionsfråga.
    Varje plats har sina kvaliteer oavsett vilken etikett man vill sätta på dem.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.