Golf på Lycke GCC – utmaning med havsbris

Sommar, bra väder och ledig eftermiddag. Som gjort för golf med andra ord. Då vi hängde i Göteborg i slutet på juli så kollade vi runt på västkustens golfbanor, för att hitta något passande inte allt för långt bort. Tillslut ramlade tipset om Lycke Golf & Country Club (Lycke GCC) i närheten av Marstrand in. Så, vi packade in golfprylarna i bilen och åkte dit. Förväntningarna var ganska höga, då vi fått höra en hel del gott om banan.

Den här sommaren köpte vi det som vi borde gjort redan förra året – Golfhäftet. Det är ett ”häfte” som ger rabatter och förmåner i golfsammanhang men framförallt ger det halv greenfee på många golfbanor runt om i Sverige (och även utomlands). Vi köpte faktiskt även för nästa säsong, då det var rabatterat pris de här veckorna. Vi spelar alltså för halv greenfee på massa golfbanor även nästa år!

Värt att notera är att Lycke GCC är anslutet till Sweespot (från 1 juli 2019) och inte golf.se som man kanske är vad vid. Däremot ska OnTag-appen fungera precis som vanligt. Jag testade dock inte det, jag registrerar slagen direkt på min klocka (Garmin Fenix 5) och kör banguide i pappersform (!), om så är möjligt.

Vackert beläget klubbhus

Ute på Lycke GCC gassade solen på från en blå himmel. Det var mycket folk och vi fick till och med ställa oss på en spärrzon på parkeringsplatsen, då det inte fanns något annat ledigt. Uppenbarligen var det ingen som brydde sig om det och vi stod inte heller ivägen för någon annan. Men ganska kasst att ha en för liten parkering. Om inte annat oväntat.

I klubbhuset finns reception, restaurang och omklädningsrum. Härifrån har man fin utsikt över första tee och sista green. Här löste vi greenfee, hyrde vagn för bagen och köpte ett par polletter för bollar på rangen. Plus kanten för att vagnen hade en liten korg, där man kunde lägga vattenflaska och bollar. Ingen självklarhet på hyrvagnar har jag märkt.

Lycke Golf & Country Club
Banguide till Lycke Golf & Country Club

Från vidöppna landskap till naturrum

Jag skulle kunna gå ner på hål-för-hål-beskrivningar men tänker att ingen blir direkt gladare av det. Därför ger jag mig på en generell sammanfattning.

Lycke GCC är en blandad park- och skogsbana. En del hål ligger i vidöppna landskap och här delar man nästan luftrum med grannhålen. På ett ställe går tre hål parallellt med varandra. Andra hål ligger enskilt och har egna naturrum. Vissa är mindre förlåtande än andra. En del doglegs stöter man på och så ett par tees högt över resten av hålet ( 4 och 13).

Variationen är fantastisk men det var också längesedan jag slog bort så många bollar under en runda som på Lycke GCC. Ändå hade vi fördelen av att gå i en fyrboll där våra två medspelare var väl bekanta med banan. Sedan hade jag inte min bästa dag heller ska väl tilläggas, om nu någon tror på den bortförklaringen…

Tee 1
Hål 8 på Lycke GCC utanför Marstrand

Fin, välskött – men torr och välspelad

En bana i den klassen är så klart välskött. Lycke GCC är inget undantag. Överlag riktigt fina tees och fairways. Greenerna skulle vara riktigt snabba, men det upplevde i alla fall inte jag.

Råkade man landa i semiruffen kunde det ibland ta nästan all godtagbar tid för att hitta en boll. Det klippta gräset låg kvar och vid ett par tillfällen dolde det bollen såpass bra att den höll på att kosta mig en plikt. Onödigt tidskrävande.

Sedan dras ju en välspelad bana också med spelare som inte lagar vare sig nedslagsplatser eller lägger tillbaka torvor ute på fairway. Det räcker ju med att ett par procent struntar i det där för att det ska se tråkigt ut.

Ett annat dilemma, som givetvis är svårt att styra över, är ju värmen. Nu var banan inte knastertorr och gul men flera hål låg i gränslandet.

Lycke Golf & Country Club
Titleist golfboll
Green på 18:e hålet

Prisvärt och utmanande

Som sagt, för halv greenfee med Golfhäftet blev det här så klart ett prisvärt besök. Även om jag slog bort ovanligt, och onödigt, många bollar så är golf ändå golf (#skitsport). Fyra timmar och åtta-nio-ish förlorade bollar efter första tee kom vi tillbaka till klubbhuset och summerade rundan.

Vi hade stor fördel av att ha en för banan rutinerade spelare med oss. Trots banguiden som vi hade med oss så fick vi bra förklaringar av hindren som ibland var dolda och andra tips och idéer. Så hur jag kunde slå bort så många bollar är ju lite av ett mysterium.

Lycke GCC kan jag således rekommendera till den som vill ha en utomordentligt vacker bana som är utmanande och med härlig kustmiljö. Efter rundan är det bara att åka in till Marstand och fira med en glass. Det blir inte mer västkusten än så!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.