Läckö Golfklubb – vacker och överraskande bra!

Jakten på sköna golfställen gick vidare även i augusti. Jag menar, Golfhäftet ska ju användas om det nu ändå har köpts. Efter att har prövat lyckan på Lycke utanför Marstrand i slutet på juli så åkte blickarna nu en bit norrut istället. Valet föll på Läckö Golfklubb. Banan är belägen några mil norr om Lidköping, en kort bit från Läckö Slott och Vänerskärgården.

Spontant kändes det här som en ganska anonym golfklubb, sådär semi-offroad som gör att alla kanske inte hittar hit. Det är ingen fakta, utan mer en personlig känsla. Av någon anledning sjönk därför i alla fall mina förväntningar en aning när vi bokade upp oss en lördagseftermiddag.

Från Lidköping är det hur som helst drygt två mil, varav sista biten en härligt slingrig landsväg.

Karta över Läckö Golfklubb

En lång parkering från klubbhuset

Klubbhuset och Gästgiveri Traneberg, restaurangen alltså, sitter ihop och här finns förutom reception även omklädningsrum och toaletter. Från terassen utanför receptionen ser man både övningsgreenen precis nedanför samt delar av hål 1 och nästan hela 18:e hålet.

Vad som dock inte ligger direkt vid klubbhuset är rangen. Den ligger på andra sidan parkeringen, en driver bort (250 meter alltså). Har man all utrustning med sig och checkar in digitalt behöver man aldrig in till klubbhuset först. Vi behövde dock hyra vagn och gå på muggen så det blev lite promenader fram och tillbaka.

Rangen var ändå fin, men se upp om du har en förmåga att slice:a. Bilvägen till parkeringen går precis bredvid, om än med ett skyddsnät emellan.

Övningsgreenen ligger precis framför klubbhuset och var i utmärkt skick. Den här dagen kändes den väldigt snabb, vilket också skulle spegla de flesta av greenerna även ute på banan.

Klubbhuset på Läckö Golfbana
Klubbhus och gästgiveri.
Rangen - lite off från klubbhuset
Inglasad range för den som vill träna när det regnar. Inget problem den här dagen.
Puttningsområdet
Övningsgreen framför klubbhuset.

Generös bana med naturrum

Smack ut från första tee och så är vi igång. En ganska tilltagen fairway breder ut sig med en damm och fontän på högerhanden. Här kommer också 18:e hålet in så inledningen och avslutningen på rundan bjuder på härliga miljöer.

Generellt sett är Läckö golfbana ganska förlåtande. Självfallet med undantag här och där men många hål har breda och riktigt fina fairways. Jag noterar främst hål 1, 4, 8 och 10, även om både bunkrar och vattenhinder utmanar längs vägen. Om ett hål ser långt och brett ut är det inte en självklarhet att smacka på för allt en äger och har. Banguide och GPS-klocka hjälpte mig flera gånger.

Flera hål ligger i egna naturrum, omgivna av lövskogar och klippor. Par-3-hålen 6 och 13 är helt isolerade från omvärlden. 7:e, ett par-4, ligger också avsides med ett stort fält bredvid sig. På par-5:orna 10 och 16 kan man också spela utan att märka av några andra hål. Flera andra hål ligger semi-avsides, där man inte nämnvärt påverkas av spelare på andra hål.

Efter nio hål kommer man tillbaka till klubbhuset. I fikastugan bredvid går det att ta något gott att återhämta sig med och det fungerar fint att betala med Swish. Därifrån är det sedan en kort promenad till tians tee och de sista nio hålen.

Hål 6 på Läckö Golfbana
Par-3 på hål 6, eget rum med en damm att slå ner bollen i (frivilligt dock).
Hål 15 på Läckö golfbana
Långa hål 16 har ett helt eget naturrum.

Toppskick och ospelad (?)

Överlag är Läckö Golfklubb en helt fantastisk bana den här eftermiddagen. Alla delar håller i mina ögon toppklass! Att det finns märken på tee är inga konstigheter men i princip alla fairways är hela och överlag otroligt jämna. Dels verkar folk lägga tillbaka sina uppslagna torvor men jag hinner också fundera på om det är så många som spelar här alls? Inte mig emot. Om fler banor ”lider” av det här så åker jag gärna dit och spelar.

Flera av greenerna är sådär behagligt utmanande och de flesta är riktigt snabba. Jag är van vid Frösöns, som är ganska små, så det är rejäla ytor här. Kanske är större greener vanligare söderut, vad vet jag.

Det allra bästa med Läckö golfklubb är att allt känns så naturligt. Vattenhindren, kantade av vass och annat, må vara anlagda men de har former och lägen som ger känslan av att de legat där sen senaste istiden. Okej, lätt överdrivet men ni fattar vad jag menar.

Skyltar till tee 1 och 10
Efter nio hål är man vid klubbhuset. Här går det att fika och vila en sväng innan 10:an.
Fairways var i toppskick
Hel, ren och fin fairway!
Fantastiskt fina greener på Läckö Golfbana
Snabba och vackra greener!

Läckö Golfklubb besöker jag gärna igen!

Med Golfhäftet kostar en runda 250:- och det gäller veckans alla dagar. Jag hyrde även en golfvagn för 40:-. Golfvagnarna var förresten lite vad man kan förvänta sig av dem (enklast möjliga alltså). Men att inte ens ha en korg är lite sniket kan jag tycka.

I övrigt var det här en av de mest generösa underhållande banorna jag spelat på, utöver hemmabanan på Frösön då. För mig som inte direkt briljerar med lågt hcp (fortfarande 30+) var det här en lagom förlåtande bana.

För dagen satt min driver som ett smäck och jag sänkte även några riktigt fina puttar. Istället spelade jag bort mig med pitchen alldeles för många gånger. Att dra bort sex-sju bollar på 18 hål är inte i närheten av godkänt men knappast banans fel heller. Inte den här dagen i alla fall.

Allt som allt – Läckö Golfbana levererade en överraskande bra upplevelse. Här spelar jag mer än gärna igen!

Mer om Läckö Golfklubb
Webbplats | Banguide | Översiktsbild

Smile - you're on Läckö Golfklubb
Läckö Golfklubb - överraskande vacker!
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.