Båtluff i Göteborgs skärgård – 7 timmar på Styrsö

Redan när vi kliver på vid Stigbergstorgets hållplats börjar spårvagnen tjocka till sig. Alla åldrar och alla konstellationer är med. Barnfamiljer och seniorer, yngre par, vänner och ensamma soldyrkare med airpods i öronen. Någon luftkonditionering är inte att tala om och den varma morgonen gör spårvagnen till en bastu, där vi alla står tätt hoppackade och längtar efter ändstationen. Idén om att göra en båtluff i Göteborgs skärgård den här morgonen är vi inte ensamma om direkt. Man kan nästan se suktandet i allas ögon. Efter friska havsvindar. Med picknickkorgen uppdukad på en klipphäll. Och havsutsikten längst ut i skärgården.

Vår plan är Vrångö – verkligheten en annan

Vår plan för dagen är Vrångö, nästan längst söderut i Göteborgs skärgård. Det finns inga spikade planer och inget är bokat, det här får bli en dag i spontanitetens tecken. Vi är inte själva om just Vrångö-idén. När vi har fem personer framför oss i kön på kajen i Saltholmen är båten full. Nu förstod vi varför folk joggade förbi oss på vägen från spårvagnen till kajen.

Suget på att vänta en timme på nästa färja till Vrångö är exakt noll. Bredvid ligger en annan båt klar för avgång. Vi är lika dåligt pålästa om Styrsö så vi kör en rövare och tar den istället. Vi lämnar kajen vid Saltholmen och vår båtluff i Göteborgs skärgård är påbörjad på riktigt.

Bland kobbar och skär kryssar vi fram, innan vi hoppar av vid Styrsö Tången. Då har vi passerat vackra Köpstadsö, Stora och Lilla Mosskullen och Källö. En hop med människor kliver av samtidigt men vi dröjer oss kvar på kajen och låter stimmet av människor lätta.

Köpstadsö, Göteborg skärgård
Styrsö, Göteborgs skärgård

Bland Styrsös klipphällar och raviner

De fläktande skärgårdsvindarna vi hade till havs märks knappt alls när vi påbörjar vår Styrsö-vandring bland de idylliska villorna vid Tången. Här är det lä och förmiddagen är redan tropiskt varm.

T-shirten byts snart ut till ett tunt träningslinne. Inte särskilt stilsnyggt kanske, när vi möter folk i finbyxor, skjorta och stråhatt, men väldigt praktiskt en varm sommardag. Och idag, som många andra dagar för mig, går funktion före färg och form när det kommer till klädsel.

Vi genar över klipphällar och genom snåriga raviner. Jag trycker ner fötterna lite extra hårt för att hålla reptiler på avstånd, trots att jag har ett par extra kalsonger nedpackade i ryggsäcken. Jag tänkte spara dem till efter ett eventuellt bad och inte för att tvingas byta efter påhälsning av huggorm.

Karta över Styrsö

En kvarglömd fotboll

Efter någon timmes vandring i lugnt och skönt lördagstempo slår vi oss ner bortåt Uttervik. Kaffet som vi köpte på båten är ljummet och osten på mackorna har smält. Vi fikar en sväng innan vi tar sikte på naturstigen. Den går på södra delen av Styrsö och vi har utsiktsplatsen Stora Rös som eftermiddagens främsta mål.

Av en händelse ramlar vi in på Amneviksvallen för vattenpåfyllning. I ena målet ligger det en kvarglömd fotboll. Det är oerhört svårt att bara gå förbi utan att lägga några straffar. En förvånande fin och välansad gräsmatta mitt ute i skärgården. Vi kör straffläggning på ett sjumannamål och fastnar här i säkert en halvtimme innan vi travar vidare ut på klipporna.

Naturstigen på södra Styrsö är en markerad led. Antingen ser man märkena direkt på klipphällarna eller på träskyltar längs med stigen. Här och var står det informationsskyltar om det historiska Styrsö, gamla fotbollsplaner och om fiskelägen från förr.

Amneviksvallen, Styrsö
Naturstigen på Styrsö
Sveriges underbara västkust
Naturstigen på Styrsö

Stora Rös och skärgårdens högsta punkt

Efter flera timmars strosande når vi tillslut toppen av Styrsö. Med sina 57 meter är punkten faktiskt högst i hela skärgården. Stora Rös gör oss inte besvikna. En härlig trehundrasextiogradersvy över Göteborgs södra skärgård breder ut sig i blickfånget och vi slår oss ner för en fikastund och lite fotografering.

Det är lite som att sitta på ett fjäll hemma i Jämtland. Milsvida vyer med kala bergsknallar. Skillnaden är att vi tittar ut över ett hav istället för ödemarker och fjällvärld. Fascinationen är dock lika stor och jag kan inte sluta förundras över naturfenomen som dessa.

Hungern börjar göra sig påmind så vi tar oss ner till Styrsö Bratten. Där ramlar vi in på Öbergska och Donsölaxen med potatis sitter verkligen som den ska, i deras lummiga uteservering bland lutande bord och gnisslande stolar.

Donsö, Göteborgs skärgård
Lax på Styrsö

De salta och friska havsvindarna

Värme och vandringar gör att krafterna för dagen börjar sina. Vi har sett merparten av Styrsö och känner oss ganska klara. Tidtabellen säger att om vi tar en promenad över bron till Donsö hinner vi med en snabbfärja till stan, via Vrångö.

Det är taget och det blir en rask promenad på ett par kilometer och svetten rinner återigen längs ryggraden när vi anländer färjeläget på grannön. Via Vrångö, där vi faktiskt tar oss ett halvtimmes stopp och en lyxmilkshake, är vi sedan återigen på väg mot city.

Det har varit en härlig dag i Göteborgs södra skärgård. De salta och friska havsvindarna har gett oss skön svalka i värmeböljan. Vi känner oss en aning solkyssta när vi står på däck och passerar Brännö på vägen mot Saltholmen.

Att göra en båtluff i Göteborgs skärgård stod högt upp på årets lista, när vi bestämde oss för att återigen jobba några veckor i stan. Vi satte planen i verket och nu har vi bekantat oss med området. Det blir förhoppningsvis fler tillfällen att göra det. Såna här dagar ska avnjutas på klippor och skär, långt från stans stimmiga gator och torg.

Båtluffa med Västtrafik
Svenska flaggan

Tips för din båtluff i Göteborgs skärgård

Det är enkelt att göra en båtluff i Göteborgs skärgård. Ta spårvagnen till Saltholmen, som är ändstation på linje 11 (och 9 under sommaren). Från city tar det ungefär 35 minuter. Biljetten som man löser för spårvagnen gäller även på skärgårdsbåtarna som trafikeras av Västtrafik.

Det enklaste är att köpa biljetten direkt i Västtrafik-appen. Det finns också flerdagarsbiljetter, om man tänker sig båtluff i Göteborgs skärgård över till exempel en helg. Båtarna stannar på flera av öarna. Det går också snabbåtar ut till Vrångö som tar runt 20-25 minuter.

Mer om Styrsö

Har du testat båtluff i Göteborg eller Sverige? Lämna gärna en kommentar och berätta!

5 KOMMENTARER

  1. Tack för du tog mig tillbaka till detta underbara. Var på Brännö förra sommaren och den känslan lever inom mig?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.