Den där sommaren som just passerat

September. Välkommen hit! Det var ett år sedan senast och nu som då har jag just lagt en fantastiskt fin sommar bakom mig. Det kommer fortfarande att sippra ut lite inlägg om upplevelser från juli och augusti och bloggen släpar ju lite så sett, men det är ju sen gammalt. Men, rent praktiskt så har vi nu en höst framför oss.

Och jag älskar det. Jag älskar hösten.

Jag tänkte mig på en liten sommarsummering bara, innan jag släpper er vidare till vad-ni-nu-höll-på-med innan ni ramlade in här.

Ni var rekordmånga (och ni ville bestiga berg)!

Under senvintern börjar svenska och nordiska sommardestinationer belägra toppskiktet i statistiken för den här bloggen. Det i sig är inget nytt utan ett återkommande fenomen sedan flera år. Bäst har vandringsinläggen om Kebnekaise gått, som hör till bloggens mest lästa någonsin.

I år fick de dock stå tillbaka. Förra sommaren besteg jag Norges och Europas högsta berg och mina nio tips om att bestiga Galdhöpiggen, som skrevs kort efteråt, har fullständigt dominerat mest-lästa-listan den här våren och sommaren. Jag hade lite på känn att det skulle kunna dra en del trafik men inte i närheten av det som blev. Ni googlade, hittade – och uppskattade tipsen. Det sista där värmer så klart allra mest!

Bloggen totalt sett gjorde en rekordsommar och satte besöksrekord två månader på rad. Som mest hade jag nästan 19000 unika besökare under en 30-dagarsperiod. Den lever jag på ett tag, allra helst i höst när statistiken historiskt sett dalar lite. Nordiska (och svenska) sommardestinationer går bra nu och lär nog gå ännu bättre framöver. Folk verkar ha upptäckt vilka pärlor vi har här hemma. På tiden, om ni frågar mig.

Annars så. Tack för att ni tar er tid att läsa, kommentera och lämna feedback!

Äntligen har jag fått bestiga Galdhøpiggen!
Toppen av Galdhöpiggen!

Innanförupplevelser (och Paris)

Jag själv gjorde (också) mest innanför-Sveriges-gränser-upplevelser i sommar. Jobbet i Göteborg ett par veckor i juli bidrog så klart till massa fina upplevelser både i stan och på västkusten. Plus några fina golfrundor och sedvanligt häng med familjen i Trollhättan. Sedan stack vi förvisso till Paris en sväng men annars är jag ett stort fan av svensk sommar, oavsett hur märkligt den kan bete sig ibland.

Men det är ju en del av charmen.

Vad hände med flygskammen?

Egentligen vill jag inte göda plakat- och symbolpolitikens två läger men det är ibland svårt att ducka. För alltså. Flygskammen. Vad hände egentligen med den? Den var onekligen superhet efter den minst lika heta sommaren förra året. Folk skulle stanna på marken 2019, det var uppror i Facebook-grupper och Aningslösa Influencers hängde ut folk högt och lågt med avsikten att få folk att skämmas. Tramsigt och ytligt alltihop.

Och mycket riktigt. När regnet började ramla ner den här sommaren gick bokningsläget upp då soltörstande svenskar tröttnade på den nyckfulla sommaren. I alla fall om man ska tro delar av medias rapportering och vad researrangörerna själva sagt.

Själv inväntar jag juli- och augustistatistiken från Swedavia innan jag uttalar mig, men jag tippar på ett ökat flygande jämfört med samma period förra året. Det skulle i så fall bryta årets trend som generellt sett pekat på färre resenärer från våra svenska flygplatser. Återstår att se om jag får rätt eller inte. Vad tror ni?

SAS Airbus A320

Nu kan hösten komma!

Ja, även om det blev en värmebölja i slutet på augusti så har jag ändå fått mig massa höstliga vibbar det senaste. Kvällarna är mörkare och det går inte spela en 18-hålsrunda efter jobbet längre. Fotbollsligorna är igång, precis som jobb, rutiner och träning. Inte mig emot.

Höstens planer är inte allt för spikade än. Jag ska i och för sig göra mitt första maratonlopp och eventuellt blir det någon eller ett par resor till. Annars ska jag nog försöka mig på det som jag inte lyckades med i våras. Att ta det lite lugnare.

Det var ett galet tempo under mars till juni, vilket var månader som bara försvann. Det var roligt, det var det, men jag var riktigt trött mot slutet. I juli kände jag för första gången på flera år hur djävulskt skönt det skulle bli med semester.

Ett jobb jag ska göra i höst är att fortsätta med kapandet av energitjuvar. Jag vill verkligen försöka sluta låta tid och energi läcka ut på onödig skit och istället fokusera på sånt som gör mig lycklig, på sånt som jag tror utvecklar mig själv och sånt som jag tror att jag har nytta av. Jag har ett inlägg på gång så jag återkommer det där framöver.

Som att äta (helst djupfryst) choklad. Det gör mig lycklig. En stund i alla fall.

Handgjord Mozart-kula

Vad har du för höstplaner?

Så, där har ni det. Låt mig bara summera min bucketlist för sommaren så kan vi stänga den sen. Nu kör vi höst, med allt vad det innebär. Trädens färger, klara kalla kvällar, stormiga höstregn och härligt blöta träningspass. Låter det som en plan eller låter det som en plan?

Och vad är dina planer för hösten?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

 1. Skriver under på allt du tycker här – hösten är härlig! Och jag är så jäkla redo för den. Förstår inte folk som vill ha juli året om? Svettiga ullunderställ, slafsiga stövelpromenader i svampskogen och innekvällar med seriemaraton är ju livet. Mina resplaner i höst är att fjällvandra i Dalarna och en helg i Bratislava. Annars: fota, träna, vandra och utvidga mellanrummen mellan måstena.

  • Nej, jag vill inte heller ha juli året om. Älsk på den här klara krispiga luften som börjar landa in nu och innekvällar utan krav. Härligt! Och dina höstplaner låter fina tycker jag. Fjällvandra i Dalarna har jag bara gjort en gång men vill göra mer. Hoppas du får härliga dagar där! 🙂

 2. Grattis till besöksrekordet! Tror (tyvärr måste man väl ändå säga) du har rätt angående flygstatistiken, precis vad jag också förväntade mig. Dock har jag en känsla av att tågstatistiken ändå har gått upp (?) så kanske förde hela trenden med sig NÅGONTING bra ändå! Heja hösten – är SÅ redo!

  • Tack tack! 🙂 Ja, även om flygstatistiken förmodligen går upp så är ju tågets ökning fantastisk! Speglar väl också lite ökningen av bokade nätter i Sverige totalt? Tror väl att STF har gått riktigt fint i år! Heja hösten!

  • Tack tack! 🙂 Sammanfattningar är bra för en själv också just för att kunna släppa och gå vidare. Är inte riktigt klar med sommaren än dock. Golfen ska summeras också.

 3. Grattis till rekord!
  Kan tänka mig att många vill läsa om Keb. Med tanke på hur många som verkar har bestigit i sommar. Jag tror också att flygskammen dunstade bort lite. Folk är inte så uthålliga.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.