Läckö Slott, Spiken och fin golf i Vänerskärgården

När vi satt och letade intressanta golfbanor i somras hittade vi den lite undangömda Läckö Golfklubb. Vi ville mest gå en runda på 18 hål så vi bokade upp oss, allra helst då den fanns med i Golfhäftet. Så. När vi ändå var i krokarna passade vi på att besöka Läckö Slott och Spikens fiskeläge, där slottet är rikt på svensk historia medan fiskeläget idag stoltserar med en fin matkultur med Väners sötvatten som bas.

Läckö Slott har anor så långt tillbaka som 1200-talet och omnämns första gången 1294. Då var det en borg men byggdes under århundradena ut. Det vi ser idag är resultatet av Magnus Gabriel De la Gardies jobb, som var den person som gav slottet sitt nuvarande utseende.

Läckö slott är välbesökt!

Slottet har under åren haft olika ägare men förvaltas sedan 1993 av Statens Fastighetsverk.

Sommartiderna här ute är fantastiska. De lummiga trädkronorna hänger över grusvägar och parkeringsplatser, Vänerskärgårdens vatten kluckar mot klipporna och slottet reser sig fantastiskt vackert längst ut på udden i det som är Ekens skärgård.

Slottet är också öppet för allmänheten och det går både att ha konferenser, se på föreställningar och gå rundvandringar här. Faktum är att Läckö Slott är ett av de mest besökta turistmålen i hela Västsverige.

En promenad längs lummiga grusvägar
Läckö Slott, mitt i Vänerskärgården
Läckö Slott, mitt i Vänerskärgården
Kyrkan på Läckö Slott
Läckö Slott, Västergötland

En tur med Sigrid Storråda

För den som är intresserad av en tur i vikingarnas tecken är Sigrid Storråda en bra möjlighet. Det här långskeppet har hamnen vid Läckö Slott som hemmahamn och här går det att åka på tur ut i Vänerskärgården.

Vikingaskeppet Sigrid Storråda

Laxlunch vid Spikens fiskeläge

Efter ett par timmar vid Läckö Slott bestämde vi oss för att hinna ta en lunch innan golfrundan. Vi åkte till Spikens Fiskeläge, bara en kort bilresa från slottet. Här finns det gott om restauranger som erbjuder Vänerns läckerheter. Det ligger också en gästhamn här och för de med husbil finns det ställplatser, utöver en parkering för vanliga bilar.

För vår del blev det en Vänerlax och potatissallad, allt med sjöutsikt i en pittoresk omgivning. Det var nästan lite väskustkänsla, utan att vara den klassiska västkusten.

Den mest kända restaurangen är nog ändå Sjöboden, som serverar aborre från Vänern. Den ska prövas har jag hört, men det får bli nästa sommar när jag är nere i krokarna igen.

Spikens fiskeläge
Spikens brygga

Överraskande bra golf

Efter en knapp timmes lunch vid Spiken åkte vi vidare till Läckö Golfklubb, som vi vare sig sett eller hört något om tidigare. Det blev en positiv överraskning på en vacker och välskött bana. Hit kommer jag absolut att åka för att spela igen, i en härlig miljö där många av hålen var egna naturrum.

Jag har förresten bloggat om den golfupplevelsen, ni kan läsa mer här.

Alltså, nu blev jag sådär sommar- och golfsugen igen…

Fairways var i toppskick

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.