Lilla vackra Åhus (och byn som folk missar?)

Glassbåt, krokiga gator, en nyrenoverad kyrka och skånsk idyll rent allmänt. Jag funderar dock på hur många som faktiskt har sett det, då det i många fall kanske bara är en förbifart på väg mot Österlens vidsträckta stränder. Läge att revidera den synen och ge byn ett försök till nästa gång en är i närheten? Absolut (no pun intended)! Åhus är nämligen en liten pärla på den skånska östkusten.

Kyrkan är nyrenoverad

Sankta Maria Kyrka i Åhus har anor från 1100-talet och har under århundraden byggs ut och byggts om. I april 2019 blev den senaste renoveringen klar och kyrkan har genomgått en stor ansiktslyftning och även en del jobb under ytan så klart.

Gamla detaljer har bevarats, till exempel medeltida målningar som finns på några av väggarna och man har även gått under jorden för att se över eventuella sättningar i stengrund och annat. Även några gravar har grävts ut under arbetets gång.

Åhus renoverade kyrka

Ta de krokiga gatorna genom byn

Åhus dräller av krokiga smågator som alla är värda en promenad. Pastellfärgade hus med kontrastmålade dörrar, kullersten och ett litet härligt torg precis granne med kyrkan. De centrala delarna av byn är inte större än att det är promenadavstånd.

I Åhus finns också en av mina favoritskyltar (man kan ha favoritskyltar, helt sant), där jag i ett och samma blickfång kan se avstånden till två av mina favoritstäder samtidigt. Östersund och Vancouver. Har aldrig sett något liknande vare sig före eller efter mitt besök i Åhus. Bergen och Kapstaden får jag ta framöver.

Bästa skylten - Östersund och Vancouver
Åhus torg
Krokiga gatan i Åhus
Vackra fasader i Åhus

Upplev Åhus största export på plats

I Åhus ligger Absolut och här sköts till stor del tillverkningen av ett av världens största varumärken när det kommer till sprit. Absolut Vodka baseras på lokala råvaror och till och med tillverkningen av flaskorna sker i närheten.

Absolut Home är företages senaste skapelse som öppnade i augusti 2018. Det är ett upplevelsebaserat showcase kring företaget och produkten Absolut Vodka och här får man en och en halv timmes storytelling från början tills där vi är idag. Väl värt ett besök om man är intresserad av ett stycke svensk sprithistoria.

LÄS MER! Absolut Home, storytelling och svensk sprithistoria

Cosmopolitan

Glass, gästhamn eller besök Äspet

Nere vid Helge å går det att ta en glass på Glassbåten (eller så köper man med sig en Ottos Glass och tar med) och promenera längs vattnet. På andra sidan ligger både restauranger och naturreservatet Äspet. I Äspet råder det förhållningsregler under sommarmånaderna så tipset är att läsa på innan var man får gå och inte.

Blomning i Åhus
Ottos glass i Åhus
Hamnen och bryggan i Åhus

Sveriges bästa golf?

Precis i utkanten av Åhus ligger golfbanan, som av många anses vara en av Sveriges bästa. Jag spelade här förra året och det är hittills den mest välskötta bana jag varit på. Utmanande och svår, men fantastiskt fin och underhållande.

Nu finns det en uppsjö av fina golfbanor runt om i Skåne och det här är den enda jag hittills har spelat på i området. Men, är du en rutinerad golfare så ska du absolut ta dig hit om du inte redan gjort det. Är du en orutinerad golfare så… tja, då ska du också ta dig hit och känna på hur golf kan vara ibland (som jag fick göra).

LÄS MER! Golf på Åhus östra

Fairway på Åhus golfbana

Åhus är mer än en förbifart

Så, kontentan av alltihop är att Åhus är mer än bara en förbifart på väg mot något annat. Stanna här och ta en lunch om inte annat. Njut av byn. Av omgivningarna. Och inse att det kanske måste bli en övernattning också. Det är en skånsk nästan lite oupptäckt pärla.

Eller så ska jag be er att köra förbi, så att jag kan ha idyllen för mig själv.

Vistelsen gjordes tillsammans med Kristianstads kommun. Åsikter, synpunkter, reflektioner, texter och bilder är som vanligt mina egna.

3 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.