Skaldjurskryss och sommarkväll i Göteborgs södra skärgård

I början på augusti var det dags för firande av två födelsedagar, en 70-åring och en 50-åring. Vi hade klurat länge och väl på vad vi skulle hitta på och haft både det ena och det andra i åtanke. Tillslut landade vi i att en skärgårdskryssning i Göteborg vore trevligt, allra helst när båda de berörda personerna faktiskt pratat om det så sent som i sommar. Eftersom vi dessutom hade jobbat alldeles bredvid Stenpiren i Göteborg under två veckor hade vi sett den här båten kasta loss några gånger och konceptet verkade kul.

Sagt och gjort, vi bokade en kvällskryssning i Göteborgs södra skärgård!

Det är Skärgårdslinjen som anordnar Skaldjurskryss på M/S Trubaduren och de har utöver södra skärgården även turer runt Hisingen, både dagtid och kvällstid. På i alla fall skaldjurskryssningen så är det inte bara massor av god mat. Det är även underhållning löpande under kvällen och den showen drar de igång redan innan vi kastat loss.

Sång och dans på MS Trubaduren

Klassiska göteborgare

Augustisolen värmer fantastiskt skönt när M/S Trubaduren glider ut mot skärgården. Vi passerar klassiska göteborgare som Ostindiefararen, Eriksbergskranen, Älvsborgsbron och Röda Sten. Vi blir passerade av en Stena Line-färja, på väg med passagerare som ska vidare ut på kontinenten.

Älvsborgsbron förresten. Den har man ju passerat några gånger, så väl på en båt under som i bil eller löparskor över. Däremot har jag inte flugit helikopter under den (som jag gjort under Golden Gate) men den chansen kanske kommer framöver, vad vet jag.

Ostindiefararen i Göteborg
Stena Line avgår mot kontinenten.

En maffig skaldjursbuffé

Det dröjde inte allt för länge innan maten presenterades och inte mig emot, jag var vansinnigt hungrig. När skynket framför borden drogs undan blottades en magnifik buffé med kräftor, krabbor, räkor, sill av olika slag och en hel del annat riktigt gott.

Buffé har ju en förmåga att bli ganska slafsigt efter ett tag när hundra pers varit framme men här var det faktiskt ordning i leden. Maten fylldes på snabbt men det kändes också som att det faktiskt tog slut på sina håll. Och jag tänker att det inte gör mig ett endaste dugg att buffétallrikar gapar tomma. Hellre att maten äts upp än att det blir svinn och måste slängas.

Det hela smakade naturligtvis utsökt. Visst, jag är kanske inte något större fan av att äta runt med händer och bli kladdig. Dessutom suger jag hårt på att skala räkor och att på ett smidigt sätt äta krabban med hedern i behåll. Fast ärligt talat, det var bara att ge efter för sådana detaljer den här kvällen. Jag tog dessutom två gånger.

Under middagen blev det också lite livemusik, allt medan vi gled runt innanskärs i Göteborgs södra skärgård.

Skaldjursbuffé på MS Trubaduren

Bland alla öar och kobbar

När maten dukats av var det lite mer ”fria lekar”. Baren var öppen för dryckesköp för de som önskade men det gick också alldeles utmärkt att bara sitta ute på däck och njuta av augustikvällen. Vi passerade Brännö, Källö, Styrsö, Köpstadsö och massor av kobbar som jag inte kan namnet på.

Vi fick en magisk solnedgång i väster medan det söderut dundrade åska och blixtrade på behagligt avstånd. Underhållningen fortsatte under kvällen och det blev emellanåt riktigt bra drag, både med artisterna så klart men även med gästerna.

Själv stod jag med mitt sällskap uppe på däck och njöt. Av en härlig kväll. Att den där födelsedagspresenten kunde bli av och att den blev superlyckad.

En vacker skymning i skärgården
En vacker skymning i skärgården

Vem bryr sig om lite regn?

Mörkret föll tillslut även över M/S Trubaduren, som efter några timmar till havs påbörjade färden in mot Göteborg. Ett lätt duggande övergick tillslut i ett regelrätt regn och de sista låtarna i showen fick flyttas in. Det gjorde inget alls. Med en tajtare lokal synkade både artisterna och vi i publiken bättre och det var riktigt bra puls hela vägen in till Stenpiren.

Samma ikoniska Göteborgsmoment som vi passerade på utvägen såg vi även nu på tillbakavägen, fast i ett regnigt mörker. Men vem bryr sig om lite regn egentligen, när det kan bli en kväll som den här?

Har du inte gjort kryssning som den här så kan jag rekommendera det. Ja, det kostar en slant men man får också några sköna timmar till havs och en riktigt bra skaldjursbuffé.

Full show på MS Trubaduren
Älvsborgsbron
Ankomst till Blöteborg

Mer om M/S Trubaduren

Den här turen går från april till december, med lite olika tidtabeller beroende på månad och veckodag. Kvällsturen kastar loss 18:30 och är tillbaka 23:00. Priserna kan variera men här torsdagsturen kostade 795:-/person. I priset ingår buffén men dryck köps separat.

För aktuella tider, bokning och meny – se skargardslinjen.se

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.