FAQ – Flyga från Arlanda till Singapore via Moskva

Det finns många rutter att välja på om man ska flyga från Sverige till eller via Singapore och vidare ut i världen. På pappret är nog “direktlinjen” med Singapore Airlines den enklaste och snabbaste vägen. Det vill säga, flyga från Stockholm Arlanda till Singapore med bolagets Airbus A350-900. Den flighten innebär dock mellanlandning i Moskva.

OBS! Denna rutt lades ner våren 2020!

Eftersom jag själv skulle göra den här flygningen och funderade kring hur mellanlandningen i Moskva fungerar så sökte jag runt lite. Jag märkte snart att det fanns ett knippe frågor men också spridda svar om allt från visum, bagage, passkontroll, tidsåtgång och så vidare.

Jag har nu själv flugit rutten och har därför svaren på de vanligaste frågorna.

Så här fungerar mellanlandningen i Moskva

Det här gäller alltså Singapore Airlines flight SQ361 (ARN-DME-SIN) och SQ362 (SIN-DME-ARN). Mellanlandningen i Moskva, som fungerar likadant åt båda håll, går till så här:

 • Planet landar på DME och taxar till gate.
 • Alla passagerare tar med sig sina tillhörigheter och går av planet.
 • När man kliver av planet får de passagerare som ska vidare med samma flight en voucher. Håll i den!
 • Följ skyltningen (och folkströmmen) mot Transit. Ändå osäker? Fråga. Flygplatsens personal vet exakt vilken flight det gäller.
 • Sedan kommer första kontrollen. Där checkas pass och boardingkort.
 • Direkt efter kommer andra kontrollen och där stämplas boardingkortet.
 • Sedan följer en sedvanlig säkerhetskontroll av väskor samt kroppsskanning.
 • Efter säkerhetskontrollen kontrolleras återigen pass och boardingkort noga.
 • Tillslut är man airside och kan leta upp gaten.
 • När det är dags att flyga vidare följer vanlig boardingprocedur vid gaten. Här återlämnas transit-vouchern.
Flyga från Arlanda till Singapore via Moskva kräver transit.

FAQ – de vanligaste frågorna om mellanlandningen

Vilken flygplats landar man på?

Mellanlandningen sker på Domodedovos internationella flygplats (DME) utanför Moskva.

Måste man kliva av flygplanet?

Ja, flygplanet töms på passagerare och kabinen genomsöks av säkerhetspersonal.

Vad händer med bagaget?

Det incheckade bagaget behöver man inte bry sig om. Handbagage och övriga tillhörigheter som man har med sig i kabinen tar man med sig av planet.

Är det samma flygplan som flyger vidare?

Ja, det är samma flygplan och samma flightnummer. Det kan dock bli annan besättning på andra sträckan.

Singapore Airlines A350

Har man samma plats på flygplanet?

Ja, man har samma säte hela vägen till slutdestinationen.

Behövs det visum för mellanlandningen i Moskva?

Nej, man behöver inte skaffa något visum eller dylikt på förhand. Man får en voucher för transit när man kliver av flygplanet i Moskva. Denna återlämnar man sedan vid boardingen för andra sträckan.

Flyga från Arlanda till Singapore via Moskva kräver transit.

Hur långt är stoppet i Moskva?

Stoppet är cirka en och en halv timme långt.

Räcker verkligen den tiden?

Det är gott om tid! Det är inga längre köer att prata om och det är inte många hundra meter att gå heller.

Kan man räkna Ryssland som ett besökt land sedan?

Njet, så klart inte.

Är det DME en rolig flygplats?

Nej, inte alls. Det finns dock fritt wifi som aktiveras via ett gratis telefonsamtal (!) eller SMS. Kom ihåg att köra VPN-klient på din mobil/pryl, vilket man alltid ska göra på okända nätverk.

Domodedovos internationella flygplats utanför Moskva

Andra rutter att flyga från Arlanda till Singapore

Det finns massor av alternativ, om man nu vill slippa Moskva. Tar man sig till Köpenhamn så flyger Singapore Airlines direkt från Kastrup, utan mellanlandningar. Från Arlanda eller Göteborg kan man också flyga Finnair via Helsingfors (vilket jag har hört kan vara den smidigaste lösningen).

Emirates och Qatar Airways flyger via sina hubbar i Dubai respektive Doha. Med Lufthansa, Air France, KLM, Turkish, British Airways och andra stora bolag kan man också flyga från Arlanda till Singapore via deras respektive hubbar ute i Europa.

LÄS MER om du ska flyga till Singapore eller österut:
Flyga Emirates i ekonomiklass (B77W)
Flyga Qatar Airways Qsuite (business, A359)
Flyga Qatar Airways i ekonomiklass (A359)
Flyga Qatar Airways i ekonomiklass (B787)
Flyga KLM i ekonomiklass (B788)
Flyga Lufthansa i ekonomiklass (A359)

Skulle jag göra om det?

Med rätt prislapp så skulle jag göra det, ja. Det var ändå ganska smidigt, även om stoppet hem från Singapore innebar en väldigt tidig morgon i Moskva. Jag har gjort roligare saker än att tvångsstirra en sträng rysk passkontrollant i ögonen klockan halv sex en tidig morgon i september.

Har in fler frågor, funderingar eller tillägg på det här? Använd gärna kommentarsfältet här under.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just det och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

10 KOMMENTARER

 1. Har gjort en del transfers och alla känns precis som den du beskriver. Några mer osköna än andra där man får vakna mitt i natten. Men det valet har man ju iofs gjort själv när man bokar biljetten så inget att klaga över.

  • Har inte gjort några såna här “stökiga” ändå (förutom när jag drog FRA-YYZ-YVR), mest på byten från shorthaul till longhaul. Och ja, valet är ju ens eget. 🙂

 2. Har gjort samma resa. Prislappen avgjorde och så var man inställd på ett extra stopp så det gick bra. Sen var Singapore airlines trevliga att flyga med och vi var imponerade av maten ombord. Singapore airport var också en trevlig flygplats där vi tillbringade några timmar i väntan på nästa flight. En lång resa men vi skulle göra om det om priset är bra.
  /Hea

  • Ja precis, är man inställd på det så fungerar det ju fint. Segast på morgonen tillbaka mot Arlanda dock. Blev dock inte lika frälst över SIA men jag ska återkomma om det i en recension av de fyra flighterna med dem. 🙂

 3. Tack för denna info! Vi har nämligen bokat denna flygning och jag har funderat en del över just denna mellanlandning. Men det verkar ju hyfsat smidigt ändå.

  • Vad bra, rätt tajming på inlägget alltså. 🙂 Ja, det är ändå smidigt och inte stökigare än en säkerhetskontroll (och att man blir väckt tidigt på morgonen på SIN-DME-ARN-sträckan).

 4. Bra o nyttig information. Jag har nyligen bokat denna flygning o reser i mars och läst både bun och bän över denna mellanlandning. Såklart hade det varit enklare att stanna kvar i gaten hela väntetiden (eller ännu hellre stannat på planet) men det finns väl säkerhetsbestämmelser att följa antar jag. Är väl bara att följa med strömmen genom de där kontrollerna med småbister säkerhetspersonal (det är de ju överallt så inget speciellt). Ser dock fram emot besöket i Singapore 🙂

 5. Jag har dock en fråga som jag glömde ställa i förra inlägget. Finns det möjlighet att handla taxfree på resan hem till Sverige igen? Är ju tidigt på morgonen så kanske inte öppet? O om det är öppet, hur är priserna på vin o vodka? 😛

  • Oj, bra fråga. Vissa butiker tror jag har öppet faktiskt men jag var så dimmig av sömn att jag inte riktigt minns. Men helt stängt tror jag inte att det är. Priserna ska jag dock låta vara obesvarade, har verkligen ingen koll alls. 🙂

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här

Vinterinspiration

ICEHOTEL

BJÖRKLIDEN

LÅNGFÄRDS- SKRIDSKOR

IDRE HIMMELFJÄLL

TOPPTUR