“Fem bästa” – nej, då får du surfa vidare

Alltså. Man ska iväg någonstans. Man letar runt på nätet. Knarkar Tripadvisor. Läser recensioner. Googlar. Blir överöst med rubriker som “Fem bästa”-ditten, “Tio ställen du måste”-datten. Men egentligen. Vem fan är de att veta vilka som är de bästa, snyggaste, fränaste, ballaste och roligaste sakerna att göra på Platsen?

Alltså. Lite så. Jag får eksem. Av när självutnämnda experter ska bestämma vad jag ska tycka om, vilket jag varit inne på förut. När folk som envist hävdar att man “inte upplevt Staden om man inte gjort Grejen”. Och så alla dessa tipssidor med “bästa grejen”-listor. Allra helst på trendiga onlinemagasin och på nyhetssajternas reseavdelningar. Ibland även på en del resebloggar, både svenska och utländska.

Alltså. Har de testat alla restauranger i Paris? Är de gått runt på alla takbarer i New York? Har folk vandrat alla vandringsleder i Nordamerika och kommit fram till att den ena är bättre än den andra? Har ens Tripadvisor rätt i sina topplistor eller är allt bara köpt?

Mat på Bar Normal på Prinsgatan.
ÅSIKT. Bästa maten i Göteborg? Ingen aning, men en riktigt fin fågelsallad på Bar Normal.

Alltså. Jag fattar. “Bästa”-inläggen är naturligtvis Google-vänliga. Det drar trafik. Folk vill ha det bästa och söker därefter. Magasin, bloggare och nyhetssajter vill ju givetvis vara topprankade (jag också, så klart!) och skriver artiklarna utifrån det. Så är det. I sig inga konstigheter. Vi som skriver är alla slavar under SEO (sökmotoroptimering). På gott och ont.

Alltså. Jag har själv skrivit inlägg om “Bästa ditten och datten på Platsen”. Men, jag försöker faktiskt undvika det. Främst för att jag, i 99 fall av 100, inte har en jävla aning om det faktiskt är sant. För vad är sant i sådana här subjektiva tyckandezoner? Vem är jag att bestämma om Stadens bästa saker, när det finns hundra andra saker som jag inte har testat?

Alltså. Sedan finns det ju fakta. Största, högsta, längsta, kortaste, tjockaste, djupaste och så vidare. Även om sådant kan förändras med tiden så är de svåra att säga emot. Till och med “bästa” och “sämsta” om det finns statistik eller fakta som styrker påståendet. I övrigt så är fakta alltid fakta.

Golf i Åhus - tee
ÅSIKT. Kan jag verkligen säga att Åhus Östra är Sveriges finaste golfbana när jag inte har testat alla?
King Power Mahanakhon i Bangkok
FAKTA. Thailands högsta takbar 314 meter upp, i King Power Mahanakhon i Bangkok. Så är det.

Alltså. Missförstå mig rätt. Det är bra med tipsinlägg. Så är det. Och jag kan säkert också ses som en självutnämnd expert kanske lite för ofta som tycker saker högt och lågt. Men jag gör faktiskt mitt bästa för att inte bestämma åt er vad ni ska tycka om. För det är upp till er. Men. Jag kommer ha åsikter. Så klart. Och jag kommer att göra mitt yttersta för att ge ge er mina bästa tips, idéer, uppslag och tankar om saker och ting. Bra som dåliga. Högt och lågt. Sedan får ni sålla informationen själva och bilda er en egen uppfattning.

Alltså. Låter det som en rimlig idé?

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

10 KOMMENTARER

  1. Men eller hur. Särskilt när man egentligen bara har kopierat tipsen från en guidebok. Eller någon annans sida på nätet. När allt som skrivs är det uppenbara. “När du behöver Paris, ja då tipsar jag om det fantastiska Eiffeltornet, det får du bara inte missa.” Sen får du tacka mig för tipset efteråt om du gillade det!

  2. Frågan är om gemene resenär inte tycker det är ganska skönt att någon bestämmer åt en vad som är bäst och vad man inte får missa… 😉 De är ju trots allt någon som googlar “bästa sakerna att göra i…” och det borde ju i så fall i grunden vara en dum fråga, eftersom det beror på massor av olika faktorer.

    Men tänker att det också är därför man gör research, för att hitta vad man gillar, jämföra olika tips. Och så kanske man litar på/gillar olika källor.

    Tur också att google blir allt bättre och bättre: https://jennifersandstrom.se/2019/10/29/googles-nya-uppdatering-bert-hur-paverkar-den-din-blogg-och-seo/

  3. jag gillar bästa om jag vet att det är en “local” som bor på platsen, då tycker jag att det är relevant. men som tillfällig gäst på en destination så blir det helt tokigt. jag fattar också att det klickas på, men det blir SÅ fel. gillar hellre rubriker som “mina favoriter” eller något ditåt. det stämmer ju mer med verkligheten…

  4. Klockrent, Daniel! Bästa hit och bästa dit… Jag imponeras av alla dem som faktiskt HAR ätit sig igenom Berlins alla currywurstställen och kan bedöma vilken som ÄR bäst. Men finns de ens? Och lever de ens (med tanke på det förmodat enorma intaget av korv)? Och sen till slutklämmen… bäst enligt vem? Vems sanning är sann? En kanske gillar välgrillade wurstar, en annan sparsamt stekta, liksom.

    • Ja, ni undkommer ju just tack vare “?”på slutet men lyckas väl förmodligen nå ut på Google med det ändå. Mer gångbart tycker jag. 😉 Och som sagt, jag har själv ramlat dit mer än en gång. Det är först senaste tiden som det slagit mig faktiskt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.