Gastro Natur – en unik matupplevelse i Limstensgruvorna

Slutet på augusti. September på ingång och det märks nästan i luften. När solen försvunnit ner bakom träden så blir det genaste lite kallare, lite råare. Nere i Limstensgruvorna i Tryggeboda, en stunds körning utanför Örebro, är det rått redan från början. Här bröts det kalksten (limsten) för över hundra år sedan, men nu är de djupa skrevorna täcka av mossa och växtlighet. Och middagsdukning, just den här kvällen.

Gastro Natur slagit upp (eller ner?) sin popup-restaurang mitt ute i skogen och dukat upp för en unik matupplevelse. Roger Hjälm och Robert Lindhagen, båda från Katrinelunds Gästgiveri & Sjökroghar, med dragit igång konceptet med Örebrokompaniet. Under sommaren 2019 hade de totalt tre temakvällar. En på en flotte på Hjälmaren, en framför lägerelden och så den här, nere i Limstensgruvorna.

För det här blev Gastro Natur också nominerat till Placebrander of the Year, där bland annat Jämtland Calling var nominerat. Vann gjorde Eskilstuna med sitt the World Capital of Recycling.

Åter till Limstensgruvorna utanför Tryggeboda. Efter att ha bussats ut i de djupa Bergslagsskogarna börjar promenaden. Längs stigen mot själva gruvan bjuds det på både bubbel i träkosa och några riktiga aptitretare. Vi avnjuter Älghorn (löjrom, crème fraiche, gräslök) och Nattfjäril (potatischips, röding, sojatapioka). Och det här är bara början.

Förrätt ute i skogen
Champagne som fördrink
Gastro Natur i Örebro bjöd på många smakupplevelser
Små men fantastiska små aptitretare

Ner i gruvan

Det där med att ”gå ner i gruvan” har onekligen en annan innebörd än för hundra år sedan. Spängerna leder oss till, vad det i alla fall är för mig, årets fine dining. Borden står dukade i naturanda med björkdekorationer, eldstäderna sprakar och värmer, härligt inbjudande livepiano spelar i bakgrunden. Och så maträtterna så klart.

Alla serveringar föregås givetvis en presentation av skaparen själv. Roger Hjälm är i gruvan med sitt team i matkonst och servering och sköter det hela som om de inte gjort något annat. Mycket skickligt, med tanke på att vi alltså sitter i en popup-restaurang mitt ute i skogen. Säsongens sista bjudning dessutom. Och vi får en kväll under stjärnklar himmel, när mörkret efter ett par timmar lagt sig över skogarna.

Det finns gott om tid att bekanta sig med de andra kring bordet och samtalen varierar vitt och brett. Om jobben, livet, resor och hur man från Östersund hittar en sådan här unik matupplevelse utanför Örebro.

Limstensgruvorna utanför Örebro
Matlagning i Limstensgruvorna
En av flera kalasrätter på Gastro Natur i Örebro

En unik och svårslagen matupplevelse

Det här blev onekligen en helt fantastiskt kväll på alla sätt. Det kändes verkligen som att vi drog ur det sista av den svenska sommaren och tog den tillvara på det allra bästa av sätt. Det hela genomsyrades av toppklass, i allt från arrangemanget i gruvan till minsta lilla detalj på borden både vad gäller dekorationer men självfallet också med de många olika rätterna.

Om det här blir av nästa år så funderar jag på hur det här kan bräckas. Och om de bestämmer sig för att försöka så vill jag vara med. För en matupplevelse som Gastro Natur har jag gärna igen.

Vad vi åt? Listan på samtliga rätter finns i slutet på inlägget!

Serveringen har startat på Gastro Natur i Örebro
En av flera kalasrätter på Gastro Natur i Örebro
Små men fantastiska små aptitretare

Kvällens rätter i tur och ordning

Här kommer de rätter som vi bjöds på, i tur och ordning.

Bubbel i träkosa
Älghorn | Löjrom, crème fraiche, gräslök
Nattfjäril | Potatischips, röding, sojatapioka
Aubergine | Soja, sesam, lökblast
Stenbröd med krämig Wrångebäcksost
Consumé | Chips från naturen
Brioche, svart trumpet, Gotlandstryffel & Bredsjö Pecorino
Eldade betor, getost, honung, plommon, pumpafrön
Hjorttartar | Grillad majo, friterad kantarell, mangold
Abborre | Taco chilimajo, frasig sallad, picklad kålrabbi
Högrev | Potatispuré, rökt sidfläsk, picklad & grillad lök, sås
Blåbärsglass | färska blåbär, rostad vit choklad, yusu, grädde, semitorkade blåbär

Vistelsen gjordes tillsammans med Örebrokompaniet. Åsikter, synpunkter, reflektioner, texter och bilder är som vanligt mina egna.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.