Haze i Singapore – hur illa kan det egentligen vara?

Första gången jag tittade på en resa till Singapore var för drygt tre år sedan. Då planerade jag för ett besök i september. Men, efter att ha frågat runt bland några resevänner så bestämde jag mig tillslut för att avstå. Skälen var flera men det främsta var något jag inte hört talas om tidigare – haze i Singapore.

Nu blev resan till Singapore inte av den gången, jag har däremot varit i stan två gånger under 2019. En knapp vecka i februari och sedan några dagar i september, när det skulle visa sig vara som mest haze i Singapore på flera år.

Vad är haze?

Haze i Singapore är ett problem som kommer av all den rök som drar in från de omfattande skogsbränderna i Indonesien. Det mäts i Pollutant Standards Index (PSI) och värsta perioden brukar vara från juli till oktober. I september 2019, precis under vårt besök, nådde luften i stan skyhöga höjder av skadliga partiklar och det högsta värdet på tre år.

Skogsbränderna och avskogningen handlar många gånger om illegalt anlagda bränder för att dryga ut mark till odlingar av olika slag. Det är ett billigt och snabbt sätt att skaffa sig ny mark men metoden är, förutom olaglig, klimatmässigt förödande ur flera aspekter. Dels i det faktum att man bränner livsviktig regnskog så klart, men den rök som lägger sig över området har direkt hälsovådliga effekter för invånarna.

MER FAKTA
Haze är den engelska beteckningen för “dis”. Det är ett siktnedsättande fenomen som innebär att luften grumlas så att sikten är under 10 km (vilket är en svensk avvikelse, för internationell luftfart gäller sikt under 5 km). Den begränsade sikten kan bero på torrdis, rök, stoft, sand och vulkanisk aska.
Källa: SMHI:s TAFhandbok

Med och utan haze i Singapore

Förutom att luftkvaliteten är betydligt försämrad under haze-perioderna så ligger också röken som en dimma över stan. När det är som mest haze i Singapore kan man nästan uppleva det från kvarter till kvarter och solen syns aldrig klart och tydligt.

Jag plockade fram bilder jag tog vid besöket i februari och jämförde med de jag tog i september. Skillnaden är betydligt större än jag reflekterade över på plats i september. Från härligt blå himmel i februari till… ja, kolla själva här på några bildexempel på hur det såg ut vid mina två besök i stan.

Vad har du för upplevelser om det här? Lämna gärna en kommentar!

Det är klarare sikt utan haze i Singapore
FEBRUARI. Båtar som ligger ankrade syns tydligt från Gardens by the Bay.
Haze i Singapore syns tydligt
SEPTEMBER. Hamnen syns knappt från Gardens by the Bay när det är som mest haze i Singapore.
Singapore Flyer utan haze i Singapore
FEBRUARI. Singapore Flyer och Gardens by the Bay, en klar och fin dag.
Haze över stan och Singapore Flyer
SEPTEMBER. Även om Singapore Flyer syns så är det tydligt att det ligger en rökridå över stan.
Marina Bay Sands en klar dag i februari
FEBRUARI. Klar och fin dag vid Marina Bay Sands.
Marina Bay Sands när det är som värst.
SEPTEMBER. Det är nog egentligen en blå himmel någonstans där bakom rökridån. Foto: M. Carlsson / mariasmat.nu

Läs mer
What You Need To Know About The haze In Singapore
Haze Situation Update hos National Environment Agency
Global Forest Watch Fires

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just det och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Bra jämförelse! Nyttigt att tänka på då vi står i matbutiken och väljer produkter med ex palmolja i. Palmerna odlas i de här områdena, och då det är stor efterfrågan på den billiga palmoljan, så behöver bönderna mera mark att odla på. Resultatet är att de bränner ner regnskog, som hela jorden behöver som andningsorgan. Använd din konsumentmakt och undvik palmolja – för klimatets skull!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar
Skriv ditt namn här