Haze i Singapore – vad är det och hur illa kan det bli?

Första gången jag tittade på en resa till Singapore var för ett besök i september för några år sedan. Men, efter att ha frågat runt bland resevänner bestämde jag mig tillslut för att avstå. Det fanns flera skäl men efter att ha sett och hört om haze i Singapore blev beslutet enkelt.

Även om resan inte blev av just den gången så besökte jag stan två gånger under 2019. En vecka i februari och sedan några dagar i september, när det skulle visa sig vara som mest haze i Singapore på flera år.

Vad är haze?

Haze är den engelska beteckningen för ”dis”. Det är ett siktnedsättande fenomen som innebär att luften grumlas så att sikten är under 10 km. Just det här avståndet (10 km) är en svensk avvikelse då det för internationell luftfart är sikt under 5 kilometer som gäller. Den begränsade sikten kan bero på torrdis, rök, stoft, sand och vulkanisk aska.*

Haze i Singapore är ett problem som kommer av all den rök som drar in från de omfattande skogsbränderna i Indonesien. Det mäts i Pollutant Standards Index (PSI) och värsta perioden brukar vara från juli till oktober. I september 2019, precis under vårt besök, nådde luften i stan skyhöga höjder av skadliga partiklar och då hade de det högsta värdet på tre år.

Skogsbränderna och avskogningen handlar många gånger om illegalt anlagda bränder för att dryga ut mark till odlingar av olika slag. Det är ett billigt och snabbt sätt att skaffa sig ny mark men metoden är, förutom olaglig, klimatmässigt förödande ur flera aspekter. Dels i det faktum att man bränner livsviktig regnskog så klart men den rök som lägger sig över området har direkt hälsovådliga effekter för invånarna.

Haze i Singapore – en jämförelse

Förutom att luftkvaliteten är betydligt försämrad under haze-perioderna så ligger också röken som en dimma över stan. När det är som mest haze i Singapore kan man nästan uppleva det på såpass korta avstånd som mellan skyskraporna, från kvarter till kvarter, och solen syns aldrig riktigt klart och tydligt. Under de här perioderna kan det vara angeläget att faktiskt ha munskydd på sig och ibland kan det förekomma varningar om att inte utsätta sig för utomhusvistelser i onödan.

Jag plockade fram bilder jag tog vid min resa i februari och jämförde med bilder jag tog i september. Skillnaden är betydligt större än jag reflekterade över på plats. Från härligt blå sommarhimmel i februari till ett tjockt brunaktigt dis i september. Kolla på mina bildexempel här under så ser ni tydligt vilka skillnader vi kan prata om.

När ska man resa till Singapore?

Med det här som lite av ett facit så är i alla fall jag övertygad om att nästa resa till Singapore blir under någon av årets första månader. Dels för att det större chans till en finare upplevelse men också för att det är en bra tid att åka på sett ur svenskt väderperspektiv. När januari-februari är som mörkast kanske det är som roligast att komma till värmen.

Vad har du för upplevelser om haze i Singapore? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Det är klarare sikt utan haze i Singapore
FEBRUARI. Båtar som ligger ankrade syns tydligt från Gardens by the Bay.
Haze i Singapore syns tydligt
SEPTEMBER. Hamnen syns knappt från Gardens by the Bay när det är som mest haze i Singapore.
Singapore Flyer utan haze i Singapore
FEBRUARI. Singapore Flyer och Gardens by the Bay, en klar och fin dag.
Haze över stan och Singapore Flyer
SEPTEMBER. Även om Singapore Flyer syns så är det tydligt att det ligger en rökridå över stan.
Marina Bay Sands en klar dag i februari
FEBRUARI. Klar och fin dag vid Marina Bay Sands.
Marina Bay Sands när det är som värst.
SEPTEMBER. Det är nog egentligen en blå himmel någonstans där bakom rökridån. Foto: M. Carlsson / mariasmat.nu

Läs mer om haze i Singapore

* Källa: TAF och METAR hos SMHI

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Bra jämförelse! Nyttigt att tänka på då vi står i matbutiken och väljer produkter med ex palmolja i. Palmerna odlas i de här områdena, och då det är stor efterfrågan på den billiga palmoljan, så behöver bönderna mera mark att odla på. Resultatet är att de bränner ner regnskog, som hela jorden behöver som andningsorgan. Använd din konsumentmakt och undvik palmolja – för klimatets skull!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.