Om det var något jag gjorde i Bangkok så var det att besöka tempel. Det finns nämligen gott om dem, över tusen stycken var den siffran som jag hörde. Av naturliga skäl hann jag så klart inte besöka alla men flera av dem fick jag möjligheten att se. Vissa är gigantiska områden med flera tempel och byggnader, medan andra är små, trånga skapelser inhysta i storstadsbrusets myller.

Oavsett ens syn på religioner och dess samfund så är ändå buddhismen en påtaglig del av Thailand och Bangkok. Därför tycker jag att de är värda sina besök och att man ska ta del av kulturen med respekt.

Vid flera av templen går det att få engelsk guide men tillgången varierar. Man ska också vara uppmärksam på att det kan förekomma klädkoder av olika slag, eller att man måste ta av sig skorna för att gå in i vissa byggnader. En del av dem har också inträdesavgifter. Då dessa kan variera och ändras med tiden har jag valt att utelämna vilka som kostar och vilka som inte gör det.

Har jag missat något tempel? Kolla igenom listan och lämna gärna egna förslag i kommentarsfältet längst ner!

Besöken i templen gjordes tillsammans med Amazing Thainess. Åsikter, synpunkter, reflektioner, texter och bilder är som vanligt mina egna.

The Grand Palace – störst går först

HITTA HIT | Se platsen på Google Maps.

Det här är inte bara ett tempel eller ett palats, det är ett helt område fyllt med praktfulla byggnader av båda slagen. Grand Palace började byggas 1782 och har sedan dess varit hemvist för Thailands regenter. Palatset förvisso upphört som kungens bostad och numera huserar här istället officiella evenemang och ceremonier.

Det kan vara väldigt mycket folk här och mitt eget besök var inget undantag. Det är ändå värt sina timmar att gå runt och se alla byggnader. Jag skulle också rekommendera att ta en guidad tur för att på riktigt kunna ta del av all historia som området hyser.

Grand Palace har också klädkod. Här gäller långbyxor och täckta axlar för män, tillika riktiga skor. Bärs sandaler ska det vara strumpor på fötterna, med andra ord kan du glömma att gå barfota. För kvinnor gäller täckta knän och axlar. Skulle någon misstycka om ens klädsel finns det plagg att hyra vid entrén.

Grand Palace i Bangkok
Grand Palace i Bangkok
Wat Phra Kaew

Wat Saket och Golden Mount

HITTA HIT | Se platsen på Google Maps.

En gissning är att det mest är Golden Mount som folk kommer hit för. Den 80 meter höga kullen är mänskligt byggd och när man tagit de 300 stegen upp till toppen är det en fantastisk utsikt över Bangkok. Trapporna, som slingrar sig runt kullen på vägen upp, är också ganska lätta med låga steg. Med det sagt, ansträngningen är inte särskilt hård även om man förmodligen svettas när man väl kommer upp. Det gjorde i alla fall jag.

Wat Saket härstammar från Ayutthaya-perioden, vilket betyder från sent 1300-tal fram till 1700-talet. Templet fick sitt nuvarande namn av Kung Rama I, som mot slutet av 1700-talet bestämde sig för att renovera det.

Wat Saket
Utsikt från Wat Saket

Wat Ratchanatdaram och Loha Prasat

HITTA HIT | Se platsen på Google Maps.

För att vara beläget precis mitt emellan Grand Palace och Wat Saket med Golden Mount så var det förvånansvärt lite folk här vid det 38 meter höga templet. Med sina 37 spiror glänser verkligen Loha Prasat med sin prakt och även här går det att ta trapporna upp för att få sig lite utsikt.

På varje våning finns det möjlighet för munkarna att utöva sin meditation och ju högre rank man har som munk, desto högre upp får man meditera. För besökarna väntar en 360-gradersvy över det närmaste området, och härifrån ser man även Golden Mount, bara en långt stenkast bort.

Loha Prasat
Wat Ratchanatdaram

Wat Pho (med 46 meter liggande Buddha)

HITTA HIT | Se platsen på Google Maps.

Det här är inte bara ett enda tempel utan hyser ett helt knippe av dem. I ett av dem hittar vi en 46 meter lång liggande Buddha (bara fötterna är 5 meter långa!) och Wat Pho sägs också vara platsen där Thaimassagen uppfanns. Även idag lärs den ut och praktiseras på området.

Även här har Kung Rama I ett finger med, då han började bygga templen på en tidigare tempelplats, vilka senare byggts ut av Rama III. Wat Pho var faktiskt det första publika universitetet i Thailand med huvudfokus på religion, vetenskap och litteratur men idag mer känt för massage och medicin.

Wat Pho är verkligen ett vackert område och alldeles bredvid Grand Palace. Det var också betydligt lugnare här än hos grannen så jag kan varmt rekommendera ett besök hit om man är i närheten.

Wat Pho i Bangkok
Liggande Buddha, Bangkok
Wat Pho i Bangkok

Wat Mangkon Kamalawat

HITTA HIT | Se platsen på Google Maps.

Beläget mitt i Bangkoks Chinatown hittar vi det här i sammanhanget lilla templet. Doften från hundratals rökelsestickor är påtaglig och en rad lugna innergårdar gör det här till en liten oas mitt i Chinatowns intensiva myller av trafik, människor och trånga gränder.

Templet har en tydlig kinesisk prägel med djur-, blommor- och kinesiska drakmotiv. Här samlas också Bangkoks kinesiska befolkning vid högtider som det kinesiska nyåret eller den vegetariska festivalen i oktober.

Wat Mangkon Kamalawat
Wat Mangkon Kamalawat

Wat Arun – Bangkoks mest kända landmärke (?)

HITTA HIT | Se platsen på Google Maps.

Det här är ett av Bangkoks, eller till och med hela Thailands, mest kända landmärken tillika besöksmål. Förbered er alltså på mycket folk här. Wat Arun ligger precis bredvid floden Chao Phraya, som rinner genom stan, och har varit öppet för västerlänningar sedan så sent som 2005. Det brukar också kallas “Temple of the Dawn”.

Höjden på dess “prang” anges olika beroende på källa, från 67 till 86 meter, och är smyckat med porslin som tidigare varit ballast på fartyg som kommit från Kina. Och på tal om vattenvägar, till Wat Arun tar man sig enklast med någon av flodbåtarna.

Vill man skippa ett besök och istället ha en fin utsikt över Wat Arun kan jag rekommendera restaurangen tillika takbaren på hotellet Riva Arun på andra sidan floden.

Wat Arun i Bangkok
Wat Arun i Bangkok
Wat Arun i Bangkok
Utsikt över Wat Arun från Riva Arun Hotel

Wat Kalayanamit

HITTA HIT | Se platsen på Google Maps.

Trots sin storslagna prakt alldeles vid floden är det många som verkar missa Wat Kalayanamit. Närheten till Wat Arun kan möjligtvis påverka det så klart så vill man ha en mindre turistpåverkad upplevelse kan det här vara ett gott alternativ.

Inne i huvudbyggnaden finns det en stor guldstaty av en sittande Buddha, bara den synen är värd ett besök. Ja, plus minimal trängsel så klart.

Wat Kalayanamit i Bangkok
Wat Kalayanamit i Bangkok

Kian Un Keng Shrine

HITTA HIT | Se platsen på Google Maps.

Granne med Wat Kalayanamit ligger detta lilla kinesiska tempel, som likt Wat Mangkon Kamalawat har drakar som dekorationer på taket. Det är ett av de äldsta i sitt slag i det moderna Bangkok. Här kan man se en sittande variant av gudinnan Guanyin, som annars brukar avbildas som stående. Statyn är tillverkad i trä men har ett ytskikt i guld.

Kian Un Keng Shrine
Kian Un Keng Shrine

Fler tempel i Bangkok som borde besökas?

Återigen, det finns över tusen tempel i Bangkok och det är i det närmaste omöjligt att hitta med alla. Eller ens hitta dem. Har jag missat något tempel som är självklart vid ett besök så tipsa gärna i kommentarsfältet.

6 KOMMENTARER

    • Flera av dem har restaurerats bara de senaste åren så det är nog förändringar även där. Till det bättre. 🙂 Det bästa… hm. Får nog säga Golden Mount ändå, eftersom det var sån vacker utsikt högst upp!

  1. Hm, jag som trodde vi var i Grand Palace när vi tittade på den liggande Buddha… Eller var vi i båda två utan att märka att det var två olika ställen? Jag får skylla på både värmen och att detta var innan jag hade vett (och) internet att googla innan resor.

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här