Leasingavtalet är över – så gör vi med bilen

Enklare

Tiden rullar. Bokstavligt talat. Det är tre år sedan vi påbörjade vår resa med privatleasing av en då helt ny Volvo V60 D4. Om bara några dagar går leasingavtalet ut och nu har vi tillslut bestämt oss för hur vi ska göra med bilen. Efter att ha sonderat terrängen, provkört ett antal andra bilar och vridit på kalkylerna så har vi äntligen tagit i ett beslut.

Vi köper loss bilen. Först och främst för att vi är väldigt nöjda med de här tre åren. Vi vet vem som har kört bilen, hur den har sköts och var den har rullat. Den är ju inte ens inkörd med sina knappt 4000 mil på mätarställningen.

I övrigt har vi haft svårt att hitta en rimlig ersättare. Både vad gäller märken, modeller, utrustning men allra helst pris. Att sänka kostnaderna har varit en vital del i hur vi ser på fortsättningen av bilägandet men vad vi än har tittat på så har det ändå landat på fem papp i månaden. Och nej, småbilar har aldrig varit aktuella.

Volvo V60, D4 Momentum 2017

Privatleasing en bekväm lyx

De här tre åren har onekligen varit bekväma. Vi har inte behövt att bry oss besiktning (inget specifikt för privatleasing så klart, men ändå), vi har sluppit jaga verkstäder för bästa servicepriser, ingen jakt på bästa försäkringen och allt har rent generellt sett bara fungerat. Vi har betalat och sett glada ut.

För betalat har vi så klart gjort. Förmodligen lite mer än om vi köpt bilen från första början. Å andra sidan har vi ju som sagt fått en del ”på köpet”. Försäkring, serviceavtal, ett par tilläggspaket till själva bilen, vinterdäck och lite annat lull-lull.

Sedan har det ju varit ett par försäkringsärenden, då vi blivit påbackade två gånger. Det har löst sig okej, även om jag har synpunkter på hanteringen i båda fallen. Skaderegleraren på Bilbolaget i Östersund tyckte dessutom att vi skulle behöva lacka om en hel dörr på grund av ett dörruppslag (med självrisk på 6000!). Vi åkte till närmaste billackeringsfirma som polerade bort märket på 15 minuter, och som sedan godkändes av en säljare på samma Bilbolaget. Eh.

På det stora hela – ett väldigt enkelt och bekymmersfritt ”bilägande”.

LÄS MER | Privatleasing – ”bilägande” ett år senare

Volvo V60, D4 Momentum 2017

Nu köper vi loss bilen

Vi har som sagt varit nöjda med bilen och då alternativen varit både dyrare och mindre attraktiva så blev tillslut valet ändå ganska enkelt. Framförallt tänker vi att vi sänker månadskostnaden nu när vi faktiskt kommer att äga bilen själva.

Vilken finansieringslösning vi valt låter jag vara osagt men aktivt sparande för ändamålet har onekligen hjälpt oss en bra bit. För den som går i liknande tankar om bilköp finns allt från kontantbetalning till billån från Enklare. Med ett billån bestämmer man ju lite själv vilken kostnadsnivå man vill lägga sig på varje månad.

Däremot gick det inte att betala med något kreditkort, som Mastercard eller American Express. Det hade så klart varit det ultimata för att samtidigt gynna ens poängkonto på SAS Eurobonus.

Nystädad Volvo V60

Ångrar vi privatleasing?

Det är lätt att vara efterklok så klart och hade man slagit ut alla kostnader mellan att köpa bilen direkt kontra privatleasing i tre år så kanske det hade gått på ett ut. Men, här finns det verkligen inget att ångra. Vi har varit nöjda med avtalet och kört en ny bil som vi verkligen tyckt, och tycker, om.

LÄS MER! | Nästa bil – önskningar, nice to have och skräp

Nu börjar jakten

Ja, så börjar då livet som riktig bilägare igen och plötsligt måste vi ta ställning till försäkringsbolag och serviceavtal till att börja med. Sedan tillkommer däckinköp om någon säsong, följt av om vi behöver kupévärmare eller om vi klarar oss med dieselvärmare. Besiktning också så klart, även om det är två år dit just nu.

Just de här bitarna har jag inte saknat alls de tre senaste åren men när jag ser vilken vinst det är på sparkontot så är jag beredd att ta det här jobbet. Förhoppningsvis kommer vi fortsätta njuta av en bil som även framöver sköter sig utomordentligt bra, när vi kryssar fram på vägarna runt om i Sverige och kanske en och annan tripp utomlands.

Hur tänker ni?

Har jag några läsare som är i privatleasingavtal just nu eller funderar kring det? Lämna gärna en kommentar och berätta om era funderingar kring nästa bil, befintligt avtal och om ni tänker köpa loss er bil eller inte.

Volvo V60 D4
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.