The Twelve Apostles och en besviken suck

Något av det som stod allra högst upp på min bucketlist inför resan till Australien var Great Ocean Road. Och allra helst The Twelve Apostles. Ända sedan jag upptäckte dem på någon bild för massa år sedan har de och hela vägsträckan lockat mig att boka en resa till andra sidan jorden. Nu blev det äntligen av!

Vi hämtade ut en hyrbil i Melbourne och rullade västerut ut i vänstertrafiken. På våra två dagar längs vägarna körde vi hela vägen till Bay of Islands innan vi vände tillbaka. Vi såg massor av vackra platser, körde smala kurviga vägar genom lummiga skogar och fick en magisk solnedgång som bonus. Vackert så det nästan gjorde ont att åka därifrån!

Vad är The Twelve Apostles?

Det här är cirka 50 meter höga kalkstensklippor som under årtusendens kraftfulla väder och vindar formats till dagens former. Och det ”arbetet” pågår fortfarande. Så sent som 2005 kollapsade en av klipporna så idag är sju av de totalt åtta klipporna kvar. Det har inte ens varit tolv stycken just vid den här platsen, det finns dock liknande klippor västerut längs Great Ocean Road.

Platsen ligger cirka 27 mil väster om Melbourne, om man kör Great Ocean Road (kustvägen alltså). Det är slingriga vägar så det tar sina timmar att köra.

Ett komplett besökscenter

The Twelve Apostles blev alltså sista anhalt under de här två dagarna, innan vi återvände till Melbourne. Förväntningarna var så klart höga. Det finns ett besökscenter med en stor parkering, café, toaletter, souveniraffär och det mesta är också tillgänglighetsanpassat. Sedan finns det en sak till.

Människor. Massor av människor.

Men okej. Kända platser besöks av mycket folk (har ni varit Paris så vet ni). Så är det. Fast egentligen. Hur illa kan det egentligen bli en eftermiddag i mitten av september?

Gibsons Steps var stängt

Det finns en strand som vid bra väder är öppen och fri att besöka. Promenaden från besökscentret tar runt 15-20 minuter. Gibsons Steps var dock stängt den här dagen, på grund av dåligt väder och högt vattenstånd. När man tittar ner och ser vågorna nå hela vägen in till bergväggarna är det svårt att protestera mot ett sånt förbud. Det var kort och gott bara att vända och gå tillbaka. En aning snopet, ja.

TIPS! Det finns en parkering precis vid Gibsons Steps. Den besparar besökarna 15-20 minuters promenad mot om man parkerar vid besökscentret (vars parkering dock är mycket större). Läs mer om Gibsons Steps.

Stranden stängd vid Tolv Apostlarna

Lederna var tjyvtjocka med kött

Efter försöket med Gibsons Steps tog vi promenaden ut på klipporna för att få se the real deal. Det som jag längtat efter så länge. Och jag fick se det. Tillsammans med hundratals andra på samma smala gångvägar.

Jag fick tjuva mig framför folk som förevigade sig själva med selfiepinnar, långa armar eller av vänner och okända. Jag undrar hur många bilder jag ofrivilligt fastnade på när jag försökte ta mig förbi massa folk.

Trångt var bara förnamnet.

Men ändå. Det är en vacker plats! Det är det. Men fortfarande. Det var för mycket folk för min smak. Med tanke på vad vi sett tidigare de här två dagarna så vet jag inte riktigt om The Twelve Apostles levde upp till hypen jag själv skapat. London Bridge, Bay of Islands och Bay of Martyrs var minst lika vackra och i det närmaste tomt på folk.

Turiststråk vid Tolv Apostlarna
Alldels för mycket folk vid Tolv Apostlarna
Mängder av turister

Det är vackert – också

Men okej. The Twelve Apostles är inte kattpiss. Självklart inte. Det är en enastående vacker upplevelse bara man stannar upp och tar tills sig allt man ser. Jag menar. Klippformationerna, där mycket av själva magin med Great Ocean Road sitter. Vidderna, med det oändliga havet. Vågorna, som kastar sig in och äter upp Australien millimeter för millimeter.

Med det sagt så ska man, om man kör den här sträckan, självfallet stanna till här och titta. Allt annat är tjänstefel. Har man tur är Gibsons Steps och stranden öppen och är den inte öppen så går det att njuta ändå.

Tajmar man in rätt tidpunkter på dagen (eller året?) så är det kanske färre selfiefokuserade människor här. Jag kan inte riktigt komma på när det skulle vara, för jag gissar att både gryning och skymning är så jäkla magnifikt att det förmodligen är proppat med folk även då. Det är ändå värt ett försök. Alltid värt ett försök.

Själv rundade jag av vistelsen med en detalj jag inte lyckades undkomma.

En selfie. Så klart.

Klippa i havet längs Great Ocean Road
Vackra klippor vid Tolv Apostlarna
Selfie framför turistmagneten
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

10 KOMMENTARER

  1. Magiskt fint ja! har faktiskt inte varit där trots många besök down under och jag sett mycket där. Det Ayers och Tasmanien plus segling i whitsunday är kvar på min bucketlist.

  2. Verkligen jättefint ställe, men rofyllt blir det inte direkt med alla människor, vi hade en stor grupp skolelever som flåsade i nacken så vi skyndade oss för att ligga steget före och hinna se lite innan de tog över hela stället ?

  3. En riktigt häftig plats, för att inte tala om vägen dit! 🙂 Var där 2013, men då var det tyvärr mulet så fick inte alls lika drömmiga bilder som du. Men fortfarande en häftig naturupplevelse! 🙂

    • Ja, vägen dit är nog finast faktiskt och då spelar det nästan ingen roll vad det är för väder (så länge det inte är kolmörkt eller disigt så man bara ser några meter). 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.