Travel tech: Prylarna jag har på resorna (+ önskelista!)

Det är ofta en del prylar att släpa på när man reser, trots att jag försöker resa så lätt som bara går. Jag bara förutsätter från att ni känner igen er. Mobilen, brusreducerande hörlurar, kamera (eller kameror…), mikrofon(er), kameragyro, powerbank, datorn ibland och så alla laddsladdar till de här prylarna. Även om jag försöker resa lätt så landar det ofta i att halva handbagaget består av gadgets och tillhörande sladdar…

…och att det väger mer än den incheckade väskan.

Och så finns det så klart prylar jag vill ha för att ersätta befintliga, slimma packningen eller bara för att de verkar… tja, roliga mer än nödvändiga. Det här blir ett inlägg på temat travel tech – prylar jag reser med i år och som jag går in med i 2020.

Ja, plus den där önskelistan som aldrig någonsin krymper.

Filmar för Instastories

Prylarna jag använder

Smartphone | Samsung S8. Snart tre år på marknaden, har ägt mitt ex i knappt två. Lite seg emellanåt och har fått skärminbränningar (!) men den fungerar perfekt för fotodokumentation, Google Maps och andra appar som jag reser med. I brist på roligare mobiler så får den tugga på ett tag till.

Kamera | Canon EOS 7D + 24-105L. Min trognaste av alla prylar. Har hängt med i prick tio år och gör fortfarande sitt jobb (nästan exakt) som jag vill. Kör till och med originalbatteriet, som fortfarande håller 500+ exponeringar. Visst, kameran är ganska klumpig, har gammal teknik och säkert massa annat som går att anmärka på. Men så länge bilderna blir som jag tänker så spelar väl såna detaljer ingen roll?

Kamera | Sony RX10ii. En semisystemkamera som åker med när jag vill slimma bagaget. Vinner på vikt, ljusstyrka (f/2.8), tele och att den filmar fantastiskt bra trots till åren kommen teknik. RAW-format och bildskärpa är dock inte i närheten av min 7D.

Canon EOS 7D, 24-105L
Min Canon EOS 7D med 24-105L. Och en kaffe.

Kamerastativ | Velbon Tripod. Ett smidigt trebensstativ som får följa med om det vankas kvällsfotografering eller andra häftiga miljöer, där handhållet går bort. Ganska skrymmande ändå, så det får bara åka med om jag reser med incheckat bagage.

Hörlurar | Sony WH-1000XM3. Har kört brusreducerande i över två år nu varav de här Sony-lurarna i ett år. De har räddat mig från skrikande barn (och vuxna) och stimmiga miljöer fler gånger än jag kan räkna till. En gång brusreducerat – alltid brusreducerat!

Dator | Apple MacbookPro Retina (late 2013). Börjar få några år på nacken och fick nyligen byta laddare. Ändå imponerande. Inte snabbast och tuggar gött när jag klipper film, men tillräckligt snabb för att inte vilja lägga 23+ papp på en ny. Väldigt glad att jag stoppade in 16 gig ram när jag köpte, det har förlängt livslängden med ytterligare ett par-tre år. Älsk på den här maskinen, bästa datorn jag ägt!

Övriga prylar. Powerbank är en given resekamrat nu för tiden, precis som min minneskortsläsare om datorn är med. Ibland åker en liten portabel hårddisk med också, om jag befarar taskigt wifi och lite utrymme på datorn. Har också ett litet bärbart stativ för mobilkameran, som enkelt ryms i handbagaget. Plus en liten mikrofonmygga, den får också plats ibland. Och klockan på armen så klart, min Garmin Fenix 5, som mest håller koll på mina träningspass och steg.

Sammanfattningsvis. Det senaste inköpet var mina brusreducerande, annars har mina prylar ganska hög medelålder. Det tyder ju på att jag gjort bra och hållbara köp, även om de för stunden kostat en bra slant. För mig är det värt att lägga en extrapeng på bra grejer, istället för att slit-och-släng-köpa och behöva skaffa nytt varje år.

Arbetsplats på 40000 fot
Macbook och brusreducerande hörlurar. Nästan alltid i bagaget på resorna.

Prylarna jag (kanske) vill ha

Det går alltid att putsa till släptåget av prylar. Både för att uppgradera men också för att få ner vikt och storlek på handbagaget. Ja, kanske även få ner antalet prylar som jag släpar på kors och tvärs. Hur löser jag det och vad måste jag kompromissa med? Well. Så här.

Surfplatta. En tunn platta tar mindre plats och väger mindre än min Macbook, vilket gör mig extra köpsugen. Just nu känns iPad Pro, allra helst med nya iPad OS, och nya Microsoft Surface Pro X hetast.

Båda har sina för- och nackdelar. Mina ganska enkla krav är att kunna importera och backupa bilder till Google Drive, redigera i Lightroom och klippa enklare filmer. Plus vardagsanvändandet då. iPaden vinner på filmredigering och förmodligen prestanda men hur fungerar den med filhantering? Där vinner nog Windows-plattan tillsammans med anslutningsmöjligheterna redan från start. Priser? De börjar på runt 13 papp…

Uppdatering, 5 november: Bara därför kom det i dagarna en hel drös med recensioner av Surface Pro X. Och då fungerar inte ens Lightroom på den maskinen, på grund av ARM-processorn. Valet blev plötsligt ganska enkelt.

Microsoft Surface Pro X
Microsoft Surface Pro X. Bildkälla: Microsoft

En mindre systemkamera. Min EOS 7D i all ära men den väger och tar plats. Jag har klämt på Canons M-serie och formatet är riktigt skönt. Batteritiden är dock kass och kräver minst ett extrabatteri i väskan. Har spanat på några Sony-varianter, precis som Panasonic men inte riktigt träffat rätt.

Behöver tips här och kravet är bra RAW-format och mer kompakt än min 7D utan att kännas som en leksak. Omöjlig kombo? Kan Canon EOS M6 MKII vara något? Huset väger 400 gram, mot 820 gram som min 7D väger.

Canon EOS M6 MKII
Canon EOS M6 MKII. Bildkälla: produktbild från Canon

På tal om kamera. Den pyttelilla DJI Pocket Osmo hade varit nice, allra helst för att filma flygresorna. Men, en kamera enbart för det ändamålet känns lyxigt och blir det ny mobil som filmar vidvinkel och har inbyggd stabilisator så… ja, nej. Då åker den här ner på listan. Jag skulle ju ha färre prylar, inte fler.

Djungeln med smartphones. Det har nog aldrig varit svårare att välja efterträdare till befintlig mobil. S10+, OnePlus 7T Pro, någon Oppo, Nokia eller rentav iPhone 11 Pro vars kamera har fått rubbat bra kritik? Ja, jag vet inte.

Att köpa iPhone enbart för kameran känns overkill (för jag gillar inte iOS i dess nuvarande form) och OnePlus-priset känns lockande, men lackar kameran? Samsung? Jag har haft tre enheter nu som alla dragits med olika problem. Inte så lockad av att fortsätta på det spåret, faktiskt. Oppo har jag aldrig testat och Nokia har jag inte ägt sedan 2002.

Prio ligger som sagt på en bra kamera med ordentlig vidvinkellins.

LÄS MER | Det här blev min nya smartphone

Låsskärmen på OnePlus 7T Pro

Nya brusreducerande. Sony släppte nyligen WF-10000XM3, vilket är brusreducerande in-ear (varpå Apple släppte sina diton AirPods Pro). Kombon resekudde (min Ovaer) och kåpor, likt mina nuvarande lurar, är inte så bra. In-ear skulle lösa det problemet. Caset de fraktas i är dessutom (förutom laddbox) betydligt mindre än mitt nuvarande fodral. Där snackar vi platssparare!

Mobilstativ. Stativ för mobilen tillsammans med en liten fjärrkontroll via bluetooth. Smidigt för bilder med längre slutartid och fjärrutlösare, eller ta bilder på sig själv utan att behöva fråga folk om hjälp. Egentligen en icke-utgift på fyra-fem hundra men jag har bara inte fått tummen ur.

En axelväska. Det är ont om bra axelväskor verkar det som, både för resan och vardagen. Men jag tror mig ha hittat ett par från Manfrotto som jag står och väljer mellan. Väskan ska fungera så väl hemma som handbagage på resande fot. Bärbar dator, vardagsbestyren innehållandes träningskläder med skor och matlåda och så klart en kamera när det behövs.

Manfrotto Advanced Messenger Befree. Bild: produktbild från Manfrotto
Manfrotto Advanced Messenger Befree. Bild: produktbild från Manfrotto

Vad har ni för prylar – och vad vill ni ha?

Okej, det kanske är svårt att sammanfatta en lista som kommentar, men vad har ni för prylar och har ni några trevliga på önskelistan? Eller är det skit samma för er? Dra gärna in en kommentar eller länka till ett eget inlägg om ni skrivit ett på temat.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

16 KOMMENTARER

 1. Så kul inlägg! (På riktigt, älskar tech).
  Har just blivit med iPhone 11 PRO… ser fram emot att se vad kameran håller för! Är ju dock iPhone trogen sedan forever så lätt val för mig när abonnemanget på förra gick ut och sonen (sist i arvs-ordningen) har en riktigt trött 4:a.
  Jag jobbar ju slim-kamera pga får verkligen inte ihop det annars men är inte helt nöjd och skulle gärna byta upp mig. En inte ens påbörjad process.

  • Tech är kul, när det fungerar. 🙂 Ja, jag kommer nog allt närmare en iPhone är jag ”rädd”. Åh, dumma Apple. Varför kan de inte låta mig få personifiera mitt iOS lite mer?

 2. När det gäller surfplattor så må jag vara ruskigt exalterad över nya Surface Pro X, men, jag tror iPad Pro vore ett bättre val för ditt användningsområde. Framförallt för att iPad Pro vid det här laget börjar bli en ordentligt beprövad produkt med starkt utvecklingsstöd bakom sig och med nya iPadOS så börjar den bli bra kompetent utöver att *bara* vara en surfplatta, inklusive bra filhantering…!

  Surface Pro X är en sjukt intressant produkt och jag hoppas verkligen det kan bli något av den, mest för att jag är potentiell spekulant själv, men, det är en första generationens produkt (Surface RT räknas inte här…) och det finns mycket kvar att bevisa när det gäller hur väl appar kommer fungera under ARM-arkitekturen innan jag skulle våga mig på den som en ren ersättare för det mesta. Det är spännande med första generationen produkter, men även ofta förknippat med en hel del huvudvärk.

  Och vad gäller telefon, klart du ska ha en iPhone 11 Pro, det vet du med om du tänker efter! 😉

  • Är helt inne på din linje med förstagenerationens Surface Pro X. Har också läst både för- och nackdelar om ARM och är väl inne på att den kanske inte gynnar mig nu när jag i så fall tänker ett långsiktigt köp. Så ja, iPad och iPad OS känns mer lockande ur den synvinkeln, det är bara att invänta nästa generation som inte borde vara längre bort än ett par hundra dagar. 🙂

   Vad gäller iPhone så är den dyr. Väldigt dyr. Men förmodligen väldigt bra. Men iOS… alltså. Nja.

   • Nya iPhone blir mindre dyr när du tänker att den ersätter inköp av en Pocket Osmo! Än mindre dyr när den till viss del kan ersätta din vanliga kamera i många fall… 😉

    Sen är iOS inte så illa heller, det är ju faktiskt ett system som uppdateras även efter inköp av telefonen! 🙂

    • Det är absolut sant, behövs ingen Pocket Osmo i så fall men jag menar, jag får ju vidvinkel och hyfsad kamera även med en OP7TPro för inte riktigt men nästan halva priset. Och bara grejen att man fortfarande inte kan bygga sin egen hemskärm och andra fullt normala saker på iOS 2019? Vad är det om egentligen?

     • Det du får med iPhone 11 Pro i just det fallet är väl framförallt:
      * Bättre kamera, bra till fantastisk istället för hyfsad
      * Väldigt mycket bättre video
      * IP68-klassificering mot damm/fukt
      * Mjukvarustöd och uppgraderingar under lång tid, längre än någon Android-tillverkare hittills erbjudit
      * Erkänt bra support och hårdvaruhantering vid fel, något som tyvärr inte verkar vara fallet med OnePlus (https://twitter.com/tobiashieta/status/1189841983227023360)

      Sen är iOS 13 fortsatt ett sömnpiller när det kommer till egna anpassningar, men ge det några iterationer till så kanske det löser sig … ;p

     • Jag håller med i alla punkter. Absolut. Framförallt att produkterna håller, både hård- och mjukvarumässigt. Ingen av mina tidigare iPhones (fram till 6 Plus, som var min senaste) krånglade (förutom 3GS:en vars hörlursuttag la ner efter att jag tappat den i snön, knappast Apples fel). På jobbet har vi en 1st gen iPad. Den fungerar också fortfarande, även om användningsområdet som prompter är aningen snävt då. 😉 Såg också Twitter-tråden om OP-supporten, den var verkligen skral och fick mig att haja till häromdagen. Låter häpnadsväckande ur flera vinklar.

     • För att inte tala om den grymma kopplingen du i så fall får med en framtida iPad Pro och MacBook för den delen. Säger bara AirDrop! 😉

     • Fast den här vet jag inte. ”iPrylarna bara fungerar mellan varandra” sas det redan när jag körde iPad, iPhone och Macbook senast. Det var mer sömnlöst än sömlöst, så det kan knappast ha blivit sämre i alla fall. Airdrop var det enda som fungerade hyggligt. Det jag iaf vill är att kunna få Google Drive som ”monterade enhet” i filhanteraren på iPad OS. Vet du om det går? Jag har inte hunnit googla det själv än.

 3. Kul inlägg! Kör ju inte så avancerat eller proffsigt dokumenterande, så min älskade Samsung Note 9 får duga, drygt 1 år, systemkameran Nikon D500 skulle jag aldrig släpa på, används i stort sett bara på handbollsmatcher. Powerbank behövs mer o mer sällan, bra batteritid på Note9..bra med 2 simkorplatser oxå. Liten billig HP 11,6 tum dator får åka med oxå, tyvärr går datorutveckligen åt fel håll, små smidiga billiga med tillräcklig kapacitet för lite fotofix tycks inte göras längre.. lite nyfiken på Galaxy fold..men 23 papp? O den första.. Apple? Aldrig privat, räcker med Iphone 6+ som jobbmobil.. Brusreducerat köpte mina första för ca 1 år sedan, Urbanista New York, nöjd (med namnet oxå :-)). Min lilla resekokare från OBH Nordica får åka med ofta oxå.

  • Tack! 🙂 Fast Samsung Note 9 är ju ändå en fullt duglig resekamrat. 🙂 Men vikbara mobilerna ska iaf jag ge några generationer innan jag testar. Känns verkligen som en betaprodukt just nu.

 4. Köpte nyss iPhone 11, men ångrar att jag inte valde Huawei som maken har. Den har grym kamera i jämförelse…

  Vad gäller kamera så har jag bytt ”ner” mig från Nikons fullformat tillsammans med 70-200 och kompani mot Fuji x-t2. Så nöjd!! Går aldrig tillbaka. Besök gärna fujigruppen på facebook eller ut och kläm i affären.

  Ps. Som handbagage-rygga kör jag 40 liters osprey och maken 40 liters Thule. Hans är bättre planerad, men båda rymmer massor…

  • Tack för kommentar och tips! Ja, det är egentligen bara att dra ut på stan och klämma. Har känt på några Fuji men tyckt att de känts lite knöliga, likadant med Fuji. Men man är ju så galet inkörd på Canon så allt annat ”sitter ju fel”, innan man vant sig. Men någon gång ska det bara hända så… ja, ut och känna i butiker. Det är nog rätt väg. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.