10 saker att göra i Sydney (första gången i stan)

Är inte Sydney ett drömresmål så vet jag inte riktigt vad som är det. En närmast ikonisk stad i det land som många har allra högst upp på sin önskelista. Jag har äntligen fått kryssa i The Harbour City på min bucketlist. När vi skulle springa Sydney Running Festival passade vi givetvis på att lägga några extradagar innan. I det här inlägget har jag samlat tips på tio saker att göra i Sydney.

Har jag missat något? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Mrs Macquaries Point

Det här blev den första av alla våra saker att göra i Sydney. Med hotellet i Woolloomooloo så blev den här platsen svår att missa på vägen mot Operahuset. Den strandnära promenaden är, förutom att vara fylld med kakaduor, riktigt fin och lättillgänglig. När hela Sydney sedan öppnar upp sig längst ut på udden är det bara att låta sig tappa hakan en stund och ta in det man ser.

Det var i alla fall vad vi gjorde. Plötsligt låg allt som man tänker att Sydney är känt för rakt framför fötterna. Mäktigt!

Operahuset i Sydney - en av flera saker att göra i Sydney
En kakadua i Royal Botanic Gardens

Sydney Tower

Sydney Tower är en stor del av stans siluett och tornet syns tydligt med sina 309 meter (inklusive antennen på toppen). Ja, det är högsta byggnaden i stan så klart. Vi tog oss ”bara” upp till observationsdecket på cirka 250 meter men väl där ägnade vi en bra stund åt 360°-vyer över downtown, förorter och hamnar.

Jag har skrivit väldigt många gånger att jag gillar höga höjder och vyer så det är var bra valuta för pengarna. Och då missade jag ändå den skywalk som finns nästan allra högst upp, vilket får ses som en självklarhet att göra i Sydney. Det känns lite som tjänstefel för mig så nästa gång jag är här så gör jag om Sydney Tower enbart för den sakens skull.

Sydney Tower - en av flera saker att göra i Sydney
Utsikt från Sydney Tower

Manly Beach

Det är kanske den mer kända Bondi Beach som lockar folk och turister, men vi hade istället fått tips om Manly Beach. 20-30 minuter med båt från Circular Quay ligger Manly och sedan är det bara en kort promenad till själva stranden. Den är över en kilometer lång och precis som på Bondi är det här ett surfarhak av klass.

Den här dagen, i mitten av september, var det ganska lugnt med folk men under högsäsong lär det vara betydligt mer rörelse här. I området finns också fina vandringsleder ut på klipporna mot havet. Just det hann inte vi med utan det har är sparat till nästa besök.

LÄS MER | Vår halvdag på Manly

Manly Beach, strax utanför Sydney

Bradfield Park

På andra sidan Sydney Harbour Bridge, från city sett, ligger Bradfield Park. Vi åkte mest hit för att reka startområdet inför Sydney Running Festival, där jag sprang maraton och Maria sprang halvmaran.

Här kan man strosa runt under bron och även titta på den ikoniska vyn in mot stan, givetvis med Operahuset som främsta landmärke. Här finns också nöjesparken Luna Park. På nyårsafton är Bradfield Park också populärt, med tanke på dess läge. Jag kan bara fantisera om hur mäktigt det skulle vara att uppleva på plats!

Bradfield Park i Sydney

Royal Botanic Gardens

Den här sjönära oasen ska självklart besökas. Här kan man strosa länge eller bara slå sig ner i gräset och njuta av omgivningen. Här är finns också flera mindre trädgårdsområden samlade med mängder av växter från hela världen, för den som har intresse för sånt. Jag har själv inte särskilt gröna fingrar men uppskattar verkligen stadsnära parker och vill man så finns det guidade turer att köpa in sig på.

Från Royal Botanic Gardens är det bara kort promenad till både Operahuset och Mrs Macquaries Point. Har man träningsskorna med så finns det fina möjligheter för ett löppass i omgivningarna. Själv är man inte heller, det var mängder av svettlökar ute alla dagar vi passerade området.

Well, det här är inte den största stadsparken jag varit men definitivt en av de bättre!

Var går solen i Australien egentligen?
Sydney Royal Botanic Gardens

Darling Harbour

Det här turisttäta stråket har något för alla. Centralt beläget hittar vi restauranger på bryggan vid vattnet, akvarium, Maritime Museum, zoo och massa annat som drar mycket folk. Inklusive nattlivet, som dock blev otestat under det här besöket i Sydney. En gång om året kan man också se massa trötta löpare här, som gör sina sista kilometrar på Sydney hel- och halvmaraton.

Circular Quay

Ska man ta någon av båtarna ut från stan, till exempelvis Manly Beach, så är det Circular Quay som man utgår från. Det ligger alldeles bredvid både Operahuset och Dawes Point med ott om restauranger och myckte liv.

Operahuset

Operahuset är kanske det mest självklara att göra i Sydney. Det blev förvisso aldrig någon rundvandring på insidan mer än in en sväng i entrén. Däremot en vandring runt Operahuset, så gott som något. Det är en riktigt häftig byggnad, oavsett man står på avstånd eller om man står precis bredvid den.

Ännu häftigare är så klart att målgången på Sydney Maraton är just här. Glädjen över att se byggnaden efter 41-42 kilometer är ganska priceless.

Spring ett lopp!

Och ja. Är man första gången i en stad kan ett lopp vara ett perfekt att upptäcka stället på. Lite som en runcation. I Sydneys fall sprang jag maraton och fick se både parker och kvarter som jag inte alls sett om jag inte sprungit. Likadant i andra städer jag varit runt i med löparskorna. Sydney hel- och halvmaraton startar på andra sidan Sydney Harbour Bridge och målgången är vid operahuset. Episkt så det räcker och blir över!

LÄS MER | Sydney Maraton – det här var bra och mindre bra

Målområdet vid Operahuset

Gå över Harbour Bridge

En vandring upp till toppen av bron (läs mer här) kan kanske vara något av det mest spektakulära man kan göra i Sydney. Vi hoppade över det men tog istället promenaden från Bradfield Park till Circular Quay. Det blev runt tre kilometer och bron i sig utgör ungefär en knapp kilometer av dessa. Det är fantastiska vyer här uppifrån men eftersom ni redan fått se Operahuset i ett par vinklar så bjussar jag på Maria istället.

Visste ni förresten att bron började byggas 1923, att den stod klar 1932 och att valvet når 134 meter över havet? Om inte, så vet ni det nu.

Promenad på Sydney Harbour Bridge

Dina tips på saker att göra i Sydney?

Stan är full med aktiviteter och upplevelser, både i och utanför. Har du varit där och har fler eller andra tips på saker att göra i Sydney? Lämna gärna en kommentar här nere.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. Ditt fel att jag blivit sjukt sugen på Sydney just nu. Simma i Olympic pool med utsikt över Harbour bridge är en av mina favoriter också och Bondi beach.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.