Året som gått – hissarna och dissarna

Så börjar året lida mot sitt slut så då tycker jag att en liten årskrönika passar fint. Det blir lite hiss, lite diss och framförallt massa roliga (och ett par trista) återblickar från 2019. Det är väl inget att spara på – då kör vi!

Här har vi årets…

…bästa flygresa

Utan konkurrens. Jag fyndade business class hos Qatar Airways och bokade februariresan hem från Singapore i deras Qsuite. Den bästa flygresan jag någonsin gjort. Det finns inte så mycket mer att säga, mer än att tipsa om min genomgång av Qsuite här.

…jobbigaste flygresa

Det ska klargöras direkt. Matförgiftningen på väg till Thailand fick jag alltså i Östersund dagen innan och inte på själva flygresan. Men, med åkomman i kroppen blev naturligtvis 10-timmarsflygningen från Arlanda till Bangkok en mindre angenäm upplevelse. Jag gör helst inte om det. Matförgiftningen alltså.

…matupplevelse

Utan större konkurrens blev årets bästa, godaste och mest natursköna matupplevelse den vi hade utanför Örebro. Gastro Natur kanske inte vann Placebrander of the Year men här på bloggen vinner de utan tvekan Årets Matupplevelse.

Om ni inte har läst inlägget så gör det här.

…event

Jag har varit på många roliga events men maran i Sydney, min allra första, är ändå höjdpunkten. Det var på vippen att jag inte sprang alls, på grund av en förkylning, och jag grät när jag efter 41 kilometer sprang under Sydney Harbour Bridge och såg Operahuset där framme. Herre alltså, det där måste jag göra om!

Ni kan läsa mer i min racereport från Sydney Maraton och det som var bäst och sämst med loppet.

…inställda resa

Den stora flygstrejken rullade in och för andra gången på ett halvår blev en bokad resa inställd. Första gången till London i förra julen på grund av drönare på Gatwick. Ja, och så Paris-resan i maj då. Lyckligtvis kom vi inte ens iväg utan blev strandade hemma. Och ja, mycket hellre det än på en flygplats någonstans.

…hotellfynd

Som vanligt bokade vi boende sent inför en resa. Sydney inget undantag. Men, här fyndade vi rejält. Vi hittade ett lägenhetshotell, kastade på en frinatt hos Hotels.com och fick med frukost på köpet tack vare silvermedlemskapet. Fyra nätter för 2700 spänn, ungefär mitt i stan. Tackar!

…uthängning

Ja, jag blev verkligen uthängd. På flygplatsen hemma på Frösön. I somras fick jag frågan av Swedavia om jag ville ha en helt egen fotoutställning på Åre Östersund Airport. Jag tackade givetvis ja och från slutet på september till början av januari 2020 hänger ett antal av mina bilder på väggen innan säkerhetskontrollen. Stoltheten visste inga gränser!

…”Åh fan!?”

I Singapore var det däremot toksvårt att hitta bra boende i slutet av september, både flera veckor innan så väl som kvällen innan (!) ankomst. Vi hittade ett Ibis till överpris och insåg först på plats att det var Formel 1-helg i stan. Tro fan att allt var uppbokat och det säger väl lite om F1-intresset hemma hos oss.

…”Va fan!?”

Att företag och organisationer ibland efterfrågar att få reposta mina bilder på Instagram är inga konstigheter. Ibland låter jag dem göra det, ibland inte. Det är en avvägning från gång till gång.

Men när en stor destinationsorganisation hörde av sig och ville “reposta en bild” och samtidigt hänvisade till det “avtal” man skulle gå med på (genom att ange en specifik #-tag) så baxnade jag. I princip innebar mitt godkännande att jag skulle skänka dem alla bildrättigheter. Gratis. Alltså. Va fan!?

…personbästa(n)

Under våren sattes det personbästa på löpande band (no pun intended). 42 minuter på milen och under 20 minuter på halvmilen. Men det största och fetaste rekordet blev tillslut antalet steg på en dag. Det nya rekordet är 70521 steg, som jag fick ihop under dygnet med Sydney Marathon. Det är väl bara en ultramara som kan vara i närheten va?

…nya tågbolag

Det blev inte jättemånga tågresor 2019 men de som blev av blev också bra. Den bästa var att åka nattåg mellan Sydney och Melbourne, med New South Wales XPT. Härlig service och så sov jag helt okej, trots att det skumpade en del. Plus att det var väldigt prisvärt. Jag måste åka långa tågresor på fler ställen!

…uppbrott

Tillslut orkade jag inte med mer frustration och illa spenderad tid framför matcher jag inte tyckte om att titta på. Viaplay åkte ut och det redan kärva förhållandet med Manchester United sattes på hold. Där är jag kvar. Och jag har ingen längtan tillbaka. Livet är ganska skönt utan fotboll just nu.

…fika

En solig dag i mitten på maj. Skåne. En liten dalsänka nära Österlen, där mobiltäckningen är obefintlig. Där. Just där. Där hände Årets Fika, på Blåherremölla. Åker ni förbi, eller är i en radie av 35 mil så ska ni genast svänga av hit. Det är värt det. Sockerchocken kommer ni att minnas länge!

Fika på Blåherremölla

…fyra nya länder

Fyra nya länder fick det bli och det är jag så klart nöjd med. I tur och ordning Singapore, Qatar, Australien och Thailand. Allra mest nöjd är jag över att årets samtliga långresor har gått öster- och söderut. Asien och Oceanien är en väldigt outforskad del av världen för mig så jag tänker lägga ännu mer energi på den under 2020.

…nya flygbolag

Två nya bolag klämde jag in. Det blev Singapore Airlines till Australien fram och tillbaka och till Bangkok blev det Thai Airways. Inga extravaganta flygningar så sett. SIA är ju väldigt hajpat och den nivån tycker jag inte att de riktigt levde upp till. Thai var helt okej men tråkigt att det blev två gamla B777:or som jag fick flyga med där (allra helst när de satte in A359 på vissa avgångar bara ett par veckor efteråt). I övrigt fullgod service.

Airbus A350

…meningslösa diskussioner – med faktaresistenta människor

Ibland är det som att diskutera med en vägg. Eller flera. Folk som sonika har bestämt sig för antingen det svarta eller det vita och som vägrar ta in några nyanser överhuvudtaget. Faktaresistenta människor, oavsett läger och sida, kan driva mig till vansinne och stjäla massor av energi. Lika svåra är de att ducka för. Jag gissar dock att det här kommer fortsätta även 2020. På gott och ont.

…oplanerade resa

Vi kom hem från Australien och var svintrötta efter två upplevelserika veckor. “Nu blir det nedvarvat resten av hösten!” sa vi båda två. Det hann inte ens gå två dygn efter hemkost, sedan fick jag frågan om Bangkok. Det var ju bara att packa och dra igen. Ibland händer det.

Wat Arun sett från Riva Arun

…gästvänlighet – R&R

På Svalbard, där vi firade midsommar 2017, träffade vi på ett par från Melbourne som vi bytte e-postadresser med. Sedan har vi hörts sporadiskt. När vi ändå skulle till “downunder” i höstas så frågade vi om de ville ses på en mugg kaffe. Well, det visar sig att de inte dricker kaffe.

Så. Istället bjöd de in oss till sitt hem, som vi fick ha som bas under våra dagar i Melbourne. Fantastiskt på alla sätt och vis och det var intressant att komma bakom kulisserna och få se livet i stan på ett annat sätt. Evig tacksamhet för det, ett minne för livet!

…framtidsspan – resa på resan

Under 2020 vill jag göra fler resor där jag reser på resan. Alltså, lite som i Tyskland i maj. Vi flög till München och hem från Düsseldorf via Österrike, Liechtenstein, Tyskland, Luxemburg och Belgien med hyrbil. Och som i Australien, med både Sydney, Melbourne och Great Ocean Road. Det är ett koncept jag vill göra fler gånger.

Det var 2019!

Nu tycker jag vi roundkickar oss in på 2020 och så kör vi utifrån det. Vi ses!

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

18 KOMMENTARER

 1. Kul upplägg på sammanfattningen. Och härligt med business. Funderar själv på att investera i det någon långresa framöver. Fast är rädd att man liksom ska välja sig och tycka att ekonomi alltid är drygt och jobbigt efter det. 🙂

  • Tack! Business är nice och jag har själv inte haft några som helst problem att köra ekonomi efter det. 😉 Tog inte ens Premiumekonomi till Australien i höstas utan körde vanlig boskapsvagn. Tyckte sonika inte att det kändes värt. Så sett var (och är) Qsuite helt galet prisvärd på vissa av QR:s rutter (typ SIN). Men visst, jag vill testa mer business, helt klart.

 2. Kul att Gastro kvalade in på din “årets”-lista! 🙂

  Över 70 000 steg alltså?! Det är bra jobbat! Hur sjutton kändes benen efter det? Och fötterna för tusan? Jag har nog bara touchat 40 000-gränsen och då var jag MÖR.

  • Gastro är på listan för att det förtjänar att vara där. 🙂

   Ja, galet med 70k steg. 40k steg också, det är mycket! Maran gör ju sitt och jag hade helt crazy träningsvärk dagarna efteråt. Plus en ordentlig förkylning. Men jag gör det igen om det behövs. Jag gillar att känna mig mör och ha träningsvärk. Brukar ju betyd att man har gjort en rejäl insats. 🙂

 3. Kul, rolig och intressant lista! Vad gör du med all tid, som jag antar har uppstått efter uppbrottet? Dum fråga, du redigerar bilder och letar resor, så klart eller? Och jag kan konstatera att det är bra, ibland, att jag inte tar lika bra bilder som du, med tanke på det usla fotoavtalet.

  God fortsättning på det nya året!

  • Haha, ja jag mediterar och läser på om yogans historia. 😉 Nej, det gör jag inte. Jag vet faktiskt inte vad jag gör med tiden som blivit över för jag tycker inte att jag får gjort så mycket mer. Mer än att ha koll på kassa fotoavtal då.

   Det samma, god fortsättning!

 4. Vilken trevlig årskrönika! Du verkar ha haft ett bra år överlag. Förutom några missöden 🙂
  Håller med dig på punkten om diskussioner med faktaresistenta människor. Det finns för många av dem… *djup suck*

  Gott Nytt År också! Hoppas att 2020 blir riktigt bra för din del.

 5. Jättekonstigt det där “avtalet”. Man kan ju inte “äga” en hashtag på det sättet. Om det vore så skulle man ju inte våga använda en enda hashtag … någonsin. Önskar gott nytt reseår!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.