Årets hotellupplevelser i Stockholm

Det har blivit många hotellnätter i Stockholm det här året. Jag har inte räknat antalet men fler än vanligt. Precis som med allt annat så samlar man på sig erfarenheter, intryck och så klart också sina favoriter av olika anledningar.

För mig är inte lyx, stora rum och superstor frukostbuffé en självklar väg till favoritskap. Det handlar mer om läge, sovkvalitet och bemötande. Plus att jag mer gillar småskaligt och i alla fall semi-genuint, i brist på annat.

Så, här är de hotellen jag bott på i Stockholm under 2019. Håller ni med och vad har ni för favorithotell i huvudstaden? Lämna gärna en kommentar längst ner.

Downtown Camper

Hajpen kring Downtown Camper har varit och är stor, inte bara för hotellet i sig utan också för alla aktiviteter som drar folk hit. Jag vet flera som talar gott om det om och om igen. Men nej, vi blev aldrig riktigt polare. För storskaligt, för krystat, för mycket folk, kösystem till frukosten, o-charmiga rum och rent allmänt bara… ”jaha?”.

Läget är ju så klart kalasbra, precis bakom Sergels Torg, men det hjälper liksom inte. Om det inte är ett duktigt bra pris så tänker jag undvika Camper.

Downton Camper by Scandic
The Nest

Scandic Klara

Första gången jag bodde här, 2013, hette det Rica Hotel och jag hade en riktigt härlig vistelse i fyra dagar. Ett rum högt upp med utsikt över den inglasade innergården. Nästa gång jag bodde här, något år senare, hade Scandic tagit över. Jag fick återigen ett rum mot innergården – på samma plan som frukostmatsalen, där folk satt rakt utanför mitt fönster. Efter det har jag aldrig riktigt fått till det här.

Det känns numera lite för storskaligt för min smak. Den härliga innergården där frukosten serveras är mest slamrig och rummen börjar verkligen kännas till åren komna. Däremot är servicen bra och restaurangen vid receptionen är helt okej. Det bästa Klara har är läget, precis vid Hötorget. Annars har det ramlat långt ner på priolistan när jag måste ta en hotellnatt i Stockholm.

Rum 233 på Scandic Klara

Clarion Amaranten

Jämfört med Scandic Klara så blev det här lite tvärtom. Första gången jag bodde här kring 2014 var jag inte alls imponerad, utifrån vad jag hört. Eftersom läget är väldigt bra, med promenadavstånd från Cityterminalen och med tunnelbanan Rådhuset i samma hus, så gav jag det ytterligare några chanser. Och nu är det här absolut ett av mina favorithotell i Stockholm.

Det är förvisso ganska stort men jag tycker inte att storskaligheten går igenom. Visst är mycket trafik i en kanske lite för liten frukostmatsal men maten är skitbra och sedan håller Kitchen & Table riktigt bra kvalitet. Det är enkelt att äta middag om man bor på Amaranten.

Ytterligare ett litet minus måste jag dock få in då jag upplever wifi-anslutningen som mycket svajig. En del rum har problem, andra inte och jag har bott på allt från långt ner till högt upp. Nu kanske det har hänt saker sedan jag bodde här i våras, vi kan åtminstone hoppas på det.

Amaranten känns lite som att ”komma hem”, som en bekant uttryckte det och som också gillar hotellet. Servicen är utmärkt och det är dessutom enkelt att dra ut och springa på kvällarna. Kungsholmen runt på 10 kilometer är en riktigt fin runda och den har man rakt utanför dörren.

Hotell Amaranten, Kungsholmen
Kungsholmen och snöfall i november

Best Western & hotel

Det här ligger lite anonymt på Apelbergsgatan. Det är en sidogata till Sveavägen och har Hötorgets tunnelbana i samma kvarter.

”Små rum är vårt signum” skriver And hotel på sin egen sajt. Ja, rummen på elva kvadrat är i mitt tycke perfekta. Jag har allt jag behöver på en liten och bra nyttjad yta. Må så vara att det är glasväggar till toa och dusch (regndusch – ljuvligt!), men så länge jag bor själv spelar det mindre roll. Den sköna sängen sträcker sig från vägg till vägg och wifi-uppkopplingen är både snabb och stabil i alla rum jag bott i.

Frukostmatsalen är ganska liten så man gör rätt i att tajma rätt tider. Men, det är utan tvekan bra kvalitet på det ätbara. På bottenvåningen finns också ett ”vardagsrum”, en skön lounge där man kan sitta och slappa på kvällarna.

Ja, ni kanske redan har gissat det men det här hotellet har blivit lite av en personlig favorit.

Best Western & hotel, Stockholm
Lounge på Best Western & hotel, Stockholm

Clarion Arlanda

Inför Australien-resan i september, precis som inför många andra resor med tidiga avgångar följande dag, är Clarion Arlanda ett bra alternativ. Lite som vanligt med Arlanda är priset ganska högt men det går att fynda om man har ögon och öron öppna.

Rummen högst upp med runway-utsikt är så klart att föredra men kvaliteten håller hög klass rakt igenom. Stort plus för trevlig personal!

Här måste jag också gå emot mig själv lite, som har lite svårt för storskalighet. Frukosten och matsalen är enorm men på något sätt lyckas de ändå bevara en motsatt känsla. Rumsdelande och avskärmande gardiner samt heltäckningsmattor hindrar alla ljud från att studsa så här går det faktiskt att sitta en stund med hörseln i behåll, även om det är fullbelagt. Dessutom är frukosten utomordentligt bra!

Clarion Arlanda, #730
Lobbyn på Clarion Arlanda
Clarion Arlanda och flygledartornet

Clarion Hotel Wellington

Mitt på Östermalm, nästan lite dolt, fyndade jag Clarion Collection Hotel Wellington i somras. Ofta kostar en natt här långt över 2000:- men den här gången fyndade jag till drygt halva priset. Egentligen kan jag inte riktigt förstå priset.

Rummet som jag fick var inte något märkvärdigt alls och där spenderade jag minsta möjliga tid. Det ska väl också i ärlighetens namn tilläggas att det finns finare rum, med balkong och annat. Nåväl. Istället satt jag och jobbade i restaurangen, betydligt behagligare miljö.

Bra service och trevlig personal, men här bor jag bara igen om priset är det rätta. Dock, plus i kanten för att hotellet serverar middag på kvällen.

Clarion Hotel Wellington
Rummet på Clarion Hotel Wellington.
Middag på Clarion Hotel Wellington.

Brommavik Hotel

Nödfallshotellet nummer ett. Knappt. Jag har bott på Brommavik ett flertal gånger, senast i somras när allt annat i hela jefvla Stockholm var uppbokat (läs: Brilliant Minds). I största möjliga mån gör jag allt för att ducka. Det spelar ingen roll att jag har promenadavstånd till Bromma flygplats. Rummen är svintråkiga, servicen högst alldaglig och frukosten är bedrövlig.

Hur normalpriset för det här stället kan vara tusenlappen per natt är orimligt. Att det ibland kan kosta över tvåtusen är bortom mitt förstånd.

Brommavik Hotel i Sundbyberg

Best Western Grow

Ett ganska nybyggt ställe som har flygbusshållplatsen till Arlanda rakt utanför dörren. Det är bara fem minuters promenad till Sundbybergs centrum, plus två tunnelbanestationer (Sumpan och Solna Strand) inom fyra-fem minuters gångavstånd. Perfekt, även om kringområdet som sådant inte är supersexigt.

Rummen är högst alldagliga och jag uppskattar detaljen med heltäckningsmatta, som är skönare att sätta fötterna på och som ljuddämpar en aning. Sov gjorde jag också. Som en stock. I övrigt inga märkvärdigheter. Frukosten var helt okej men lobby tillika frukostmatsal och restaurang var väl kanske inte det mysigaste av ställen att ägna en kväll åt.

Best Western Grow

Vilka är era favorithotell i Stockholm?

Det här var alltså en lista över årets hotellvistelser i huvudstaden. Några av dem gillar jag som bekant mer än andra men nu är frågan vilka era favoriter är och var ni helst bor i stan. Lämna gärna en kommentar så tar vi det därifrån!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

 1. Som stockholmare, eller ja snarare fd stockholmare så är inte erfarenheten av hotell i stan gigantisk men nu har jag bott ett par gånger på Storyhotell i Sumpan. Gillar deras små rum och tokgillar frukosten.

 2. Vår favorit har på senare år blivit Clarion Tapto på Östermalm.
  Mycket p.g.a. att deras bra middagar, ingår i priset.
  Vi reser en del till Sthlm, släktrelaterade, så det kan annars bli dyrt gå ut och äta middag.
  Julhelgen spenderas i Göteborg, Clarion Odin.
  Hoppas julbordet blir lika bra som 2017.
  Mitt äldsta barn bor där, dock i liten lägenhet.

  • Ah, Clarion Tapto ska jag hålla utkik efter. För mig som inte alls gillar att gå ut och jaga middag på kvällarna så är det en perfekt lösning. Tack för tipset! 🙂

 3. Hotell Skeppsholmen är definitivt en av mina favoriter. Mitt i stan fast ändå inte, hög kvalitet på frukost och fräscha rum. Bor mitt i stan men brukar boka ”staycations” flera gånger. Andra favoriter är Lydmar, Diplomat, Banks Hotel, Miss Clara, Hotell J (kort båttur från strömkajen).

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.