Köra Great Ocean Road – 12 tips för två dagars roadtrip

En av Australien-resans höjdpunkter. Ända sedan jag upptäckte de där säregna klippformationerna ”Tolv Apostlarna” för massa år sedan har jag suktat efter det som många kallar för ”världens vackraste vägsträcka”. Byggd av hemkomna soldater från första världskriget och öppnad 1932. Nu har jag äntligen fått köra vägen själv och det här är min guide till att köra Great Ocean Road. Älskar du roadtrips kommer du att älska det här!

Den här guiden täcker de två dagar som vi körde här, men man kan lätt spendera ännu fler dagar utan att tröttna.

Ska du köra Great Ocean Road gör du det från Torquay i öst till Warrnambool i väst (eller tvärtom). För egen del blev det hyrbil från Melbourne. Dag 1 körde vi 30 mil, inklusive flera stopp längs vägen, till vår övernattning i Port Campbell. Dag två började vi med och Bay of Islands, som blev resans västligaste punkt, och tog oss sedan bit för bit tillbaka mot Melbourne.

Sträckan som vi körde landade på 62 mil, tur och retur från Melbourne.

Köra Great Ocean Road i Australien

Hyr en bil och kör själv

Vi hämtade ut en hyrbil i Melbourne och kryssade oss ut ur stan i vänstertrafik (för första gången). Efter motorvägarna fram till Geelong blev det mindre vägar och efter en och en halv timme fick vi första skymten av den berömda kuststräckan.

Även om det går arrangerade bussturer längs vägen så rekommenderar jag ändå att hyra en bil och köra Great Ocean Road själv. Då bestämmer man allt själv, väl värt längs den här vägen.

Skeppsvrakens kust

Den här kuststräckan är ökänd bland skeppare och har så varit i hundratals år. Många har mött sitt öde i vattnen utanför Great Ocean Road och idag räknar man med att det finns runt 700 vrak här. Bara en tredjedel är återfunna.

Även om människor har klarat själva förlisningen så har den dramatiska kusten satt dem på nästa prövning. Att ta sig upp de lodräta väggarna är på många ställen omöjligt och flera av stränderna är bara små vikar, vars enda utväg är till havs.

Första stoppet – Cape Otway

Förutom ett antal parkeringsfickor efter Melbourne så blev Cape Otway resans första riktiga anhalt. Man svänger av huvudvägen och kör en knapp mil ut till besökscentret, där man parkerar bilen. Sedan tar man sig till fots runt på området. Vägen ut till Cape Otway ska vara välbesökt – av koalor. Vi körde därför extremt sakta men lyckades med bedriften att inte se en enda.

Precis som på många andra ställen längs Great Ocean Road så finns det skyltar uppsatta som uppmanar besökarna att hålla sig till markerade leder. På grund av orm. Just det tipset tog jag helt fasta på.

Cape Otway är delstaten Victorias äldsta fungerade fyr och drivs idag av solpaneler. Det här är dock inte fastlands-Australiens sydligaste punkt, vilket många tror. Då får man åka till South Point, som ligger 24 mil i bil sydost om Melbourne.

Cape Otway, Great Ocean Road
Ett av husen vid Cape Otway

Övernattning i Port Campbell

Det tar på upplevelsekrafterna att köra Great Ocean Road. Efter 30 mil och en hel drös med stopp längs vägen från Melbourne bestämde vi oss för att övernatta i den lilla orten Port Campbell. Det blev ett helt okej Best Western-hotell där vi köpte till frukost som levererades till rummet på morgonen.

Mörkret hade redan lagt sig när vi kom till byn och vi rundade av kvällen på byns lokala pizzeria Nico’s. Haket såg inte särskilt avancerat ut men jäklar vilken god pizza jag åt.

Första stoppet dag 2 – Bay of Islands

Andra dagens första stopp blev Bay of Islands, knappt två mil väster om Port Campbell. En liten parkering och sedan en kort promenad på knappt 300 meter ut till två olika utsiktsplatser. Här ser man flera klippformationer som ligger både inne i själva viken men också utanför. Här dundrar vindarna oavkortat in från Antarktis och vågorna kan under stormarna bli upp till 30 meter höga!

Här höll jag dessutom på att kliva rakt på en Tigerorm. Både jag och ormen är nog glada för att just det inte hände…

En förmodad Tigerorm
Bay of Island

Bay of Martyrs

Antingen följer man stigarna eller så följer man inte stigarna. Staketen finns av en anledning men vid Bay of Martyrs trotsade vi det och tog oss på andra sidan staketet vid ett ställe. Vi var inte ensamma om det (och det var safe). Där var det redan några fiskare som kastat ut linorna och en annan i sällskapet hade tagit sig längst ut på ena klippan (bilden). Från Bay of Martyrs finns det också vandringsstig hela vägen in till Peterborough, drygt två kilometer enkel väg.

Det finns också trappor ner till stranden, Worm Bay, och är inte vågarna allt för höga så är det ett hett tips.

Bay of Martyrs, längs Great Ocean Road
Fotografering längs Great Ocean Road

The Grotto

Från parkeringen är det några hundra meters promenad och ett par-tre våningar i trappväg ner till själva höjdpunkten (som alltså inte är en höjdpunkt utan… tja, lågpunkt?). Grottan och poolen fylls med vatten från havet som kastas in och här finns möjlighet till fina regnbågar som bildas av vattenångor och dis.

Den här dagen var det helt klart men vyerna och dånet av alla vågor som slår in är mäktigt, allra helst när man kommer så nära längst nere i The Grotto.

The Grotto längs The Great Ocean Road

London Bridge

Den här ”bron” går att se från lite olika vinklar och det finns plattformar på tre olika platser. Promenaden är kort och gångarna är, precis som på många andra ställen om du valt att köra Great Ocean Road, tillgänglighetsanpassade. Här går det också att se små pingviner som kommer tillbaka till land efter en dags jagande till havs.

Fram till januari 1990 var det här faktiskt två broar. Brospannet närmast land kollapsade dock oväntat den 15 januari och strandade två personer på den yttre delen, vilka fick evakueras med hjälp av helikopter. På Youtube finns det mesta, inklusive ett klipp där båda broarna är med.

London Bridge, Great Ocean Road
Maria framför London Bridge

Tolv Apostlarna och dess turistcenter

Efter att ha sett så många vackra platser, nästan helt utan folk, blev det lite av en besvikelse att komma till Twelve Apostles. En stor parkeringsplats, ett turistcentrum med café och souvenirshop (bra grejer som underlättar för besökarna så klart) men också busslaster med folk. Det var riktigt trångt ute på spängerna där folk nästan krigade om den bästa selfiespotten.

Ja, det är väldigt vackert här men mängden människor sänkte upplevelsen rejält.

BLOGGAT | The Twelve Apostles och en besviken suck

Alldels för mycket folk vid Tolv Apostlarna

Gibson Steps (vid Tolv Apostlarna)

Bara någon kilometer från folkmassorna vid vid Tolv Apostlarna ligger Gibsons Steps, som delvis hör till samma område. Man kan gå hit från turistcentret eller så parkerar man bilen direkt bredvid. Här kan man gå en trapp ner till stranden och känna på havet men vid det här besöket var det dock avstängt. Höga vågor som kastar sig hela vägen upp mot klippväggen ska så klart inte underskattas.

Turton’s Track – en omväg värd sin tid!

På vägen tillbaka mot Melbourne valde vi en liten omväg. Vi vek av väg B100 i Lavers Hill och körde istället Turton’s Track. Man kör väg B156 genom Beech Forest, för att återigen komma ut på B100 i Skenes Creek. Dels ville vi köra något nytt men också för att vägen på förhand såg riktigt rolig ut.

Våra önskningar uppfylldes med råge! Vi fick snårig och regnskogsliknande vegetation med slingriga och emellanåt enfiliga vägar. Bästa sortens roadtrip om ni frågar mig och det är precis så här som omvägar ska vara.

Turton's Track

De otaliga stoppen längs vägen

Det är i det närmaste omöjligt att köra Great Ocean Road utan att svänga in på minsta lilla parkeringsficka. För att njuta. Och fotografera. Jag ger gör ett plock ur bildarkivet, så ser ni vad två dagar längs Great Ocean Road kan ge er.

För mig gav det insikten att det här förmodligen är en av de vackraste sträckorna jag någonsin kört. Då räknar jag ändå in Färöarna, Island, Yosemite, Vancouver, Österrike och Norge i den jämförelsen.

Vänstertrafik i Australien
Maria längs Great Ocean Road
Vildmark i Australien
Guide till Great Ocean Road
Solnedgång över Australien
Solnedgång över Great Ocean Road

Fler tips om du ska köra Great Ocean Road

Som sagt. Att köra Great Ocean Road skulle kunna fånga mig i en månad, om jag så hade tid och möjlighet. Det finns mängder av aktiviteter längs vägen i allt från surfande och bad till vattenfall och parker. Har du tips så lämna gärna en kommentar, så vet vi vad vi ska sikta på nästa gång.

För om jag får bestämma så var det här inte sista gången jag körde längs Great Ocean Road.

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.