Ny mobil – OnePlus 7T Pro och första intrycken

Så, tillslut bestämde jag mig och klickade hem en ny mobil. Jag skippade Samsung, den för dyra iPhone 11 Pro (med tråkiga iOS) och gick istället på ett märke som jag haft lite i periferin under ett par år. Nu är jag ägare till en OnePlus 7T Pro och i det här inlägget går jag igenom mina första intryck efter ett par-tre veckors användande.

För mig är kameran i mobilen ganska viktig så därför har jag tidigare avstått just OnePlus-modellerna. Nu kände jag ändå att tiden var inne för att köra. Efter ett antal timmars research och jämförelsefilmer på Youtube så konstaterade jag att den förmodligen kommer räcka gott och väl för mig.

OnePlus 7T Pro levereras i en stor röd box och där i ligger förutom mobilen även Warp-laddare och lite manualer. Jag kickar igång mobilen, kör igenom en guide för att flytta över apparna från min Samsung Galaxy S8 och börjar sedan klicka runt lite frenetiskt för att känna på min nya parhäst, resekamrat och tidsfördrivare.

BLOGG | OnePlus 7T Pro fyra månader senare

Unboxing av ny mobil

Första intrycket – den är stor!

Ja, den är stor. En hel centimeter högre än S8:an, knappt en centimeter bredare och en knapp millimeter tjockare. Men så sitter det också en 6,67″ display på den jämfört med 5,8″ på S8:an.

Jag har också svårt att nå alla delar av skärmen med en hand, så det är bara att vänja sig av det direkt. Något enhandsläge har jag inte orkat sätta mig in i än, men det kommer väl när jag tröttnar på att irritera mig på saken. I slutändan är det ändå superskönt med en stor skärm, det kan jag konstatera.

TIPS | Jämför storlekar på olika smartphones

Skärmen – notchfritt, 90hz och fingeravtryck

En av många saker som jag tycker lyfter 7T Pro är den notchfria skärmen. Notch, you say? Ja alltså, den där flärpen högst upp på skärmen som många mobiler dras med idag. Vissa större, vissa mindre. OnePlus 7T Pro har ingen alls.

Notchen hos många andra innehåller (bland mycket annat) frontkameran men i 7T Pro åker den istället upp ur toppen av mobilen när den behöver användas. En mekanisk grej som kanske inte är ultimat, men den fungerar och är lite smårolig. Tapp-skyddet gör dessutom att den åker in om man skulle tappa den mot marken.

Och 90hz ska så klart nämnas. Högre uppdateringsfrekvens gör upplevelsen på skärmen (som animeringar och sånt) len, mjuk och alldeles… alldeles underbar! Det är bara en tidsfråga innan det är standard hos alla andra också. De flesta kör idag 60hz, förutom senare modeller av iPad Pro, som faktiskt kör 120hz.

TIPS & TEST | iPad Pro 60hz vs iPad Pro 120hz (extern Youtube-kanal)

Under skärmen sitter också fingeravtrycksläsaren och tjenare hallå vad skönt det är att ha den på framsidan igen. På S8:an satt den på baksidan, precis bredvid kameran, vilket gjorde att jag alltid hade en fingerfläckig kameralins. Läsaren är supersnabb och telefonen är upplåst på nolltid. Älsk!

Låsskärmen på OnePlus 7T Pro

Batteritiden – och laddningen!

Att gå från en två år gammal mobil med 3000mAh till OnePlus 7T Pro med sina 4085mAh är inte bara på pappret som natt och dag, utan även i verkligheten. Om jag ryckte min S8 från laddningen på morgonen dag 1 så behövde jag i de allra flesta fallen sätta den på laddning samma kväll. Senast.

7T Pro kör jag inte bara lite längre utan ett helt dygn längre! Flera gånger har jag tagit den av laddning på morgonen dag 1 och sedan kört den hela vägen ner till 1%. Då har det varit kväll dag 2.

För att inte tala om laddningstiden. Med Warp-laddaren ska den göra 1% till 70% på 20 minuter. Jag skriver under på det, utan att blinka. Ruskigt snabb!

Kameran – bildkvalitet och vidvinkel

Det sitter tre linser på den här mobilen så förutom den vanliga så är det också en vidvinkel och en tele. Egentligen har jag testat kamerorna för lite för att kunna ge ett ordentligt omdöme, så jag lär nog få anledning att återkomma. Att bildkvaliteten på det stora hela inte är vassast i klassen är jag ändå hyfsat införstådd med. Efter ett par-tre veckors användande har jag ändå gjort några noteringar.

Bildkvaliteten fungerar helt okej. Nej, den är inte supermycket bättre än min S8 men hittills tillräckligt bra för att jag ska vara nöjd. RAW-formatet har jag bara testat ytligt och det känns än så länge helt okej. Givetvis inte i klass med min systemkamera men spontant bättre än S8:an och i klass med en Sony RX10ii jag också använder.

Att ha vidvinkel är supernice! Jag kommer att använda den och kanske blir panoramafunktionen, som jag var flitig användare av på min S8, lidande. Time will tell. Vad jag dock spontant inte kommer att använda är telegluggen (”zoomen”), den känns sonika inte tillräckligt vass, av det lilla jag testat den.

Sämst hittills är dock vidvinkelkameran vid filmande i dåligt ljus. Dels orkar den bara med 1080p och sedan brusar den sönder filmerna fullständigt. Det är på den nivån att jag knappt vill ha med det i de filmer jag tillslut lägger upp på min Youtube-kanal. Det hade jag faktiskt inte räknat med.

Bakstycket på 7T Pro

Bildexempel med OnePlus 7T Pro

Här kommer lite fotoexempel och några snabba bilder som jag tagit på språng. I första exemplet, från ett grådassigt Östersund, står jag på samma ställe och kör en bild med respektive lins. I de två sista exemplen är det på centralstationen i Stockholm, där är det bara ordinarie lins och vidvinkeln.

Det enda jag gjort med bilderna är att skala ner dem till bloggformat och lätt pålagd skärpa vid exporten i Lightroom. Så ja, lite lite fix i efterhand men ni kan nog bedöma bilderna ändå.

Samsung-saker jag saknar

Efter nästan fyra år med Samsung så vänjer man sig så klart vid vissa saker. Som Samsung Pay, där jag enkelt kunde blipp-betala med både mitt VISA och mitt MasterCard. Jag kan göra samma sak med på OnePlus:en men bara med mitt VISA-kort eftersom SEB fortfarande lyser med sin frånvaro i Google Pay.

Samsung hade också sin sidopanel som jag kunde swipe:a från högerkanten av skärmen. Fantastiskt smidig och där jag hade mina mests använda appar, alltid åtkomliga oavsett vad jag gjorde eller vilken app jag var inne i. Främst startade jag kameran härifrån och muskelminnet i fingrarna är kvar. Har försökt swipe:a flera gånger nu på den här utan att det händer något. Nåväl. Det finns säkert någon app som löser det åt mig, men jag har inte hunnit leta.

Apple-saker jag fortfarande saknar

Det är få saker jag saknar från iPhone-tiden. Men. Wallet. Varför kan det inte komma en Wallet-app till Android värd namnet? Jag vill ha mina boardingkort och tågbiljetter direkt på låsskärmen, utan att behöva låsa upp mobilen och bläddra fram respektive appar. Jeez, hur jefvla svårt ska det vara? Fixa. Bara fixa!

Mina första intryck – och era?

Så, där har ni mina första intryck av min nya OnePlus 7T Pro. En stor mobil med hygglig kamera, supersnabbt gränssnitt och härlig display. Med en vidvinkelkamera som jag kommer använda massor men som suger i taskig belysning. En mobil som jag hoppas kunna blippbetala med så fort SEB får tummen ur röven.

Ungefär så. Och så lär jag väl återkomma framöver om fler detaljer.

Hur tänker ni när ni skaffar ny mobil? Är ni i köptagen? Är ni frälsta åt ena eller andra hållet och vad skulle kunna få er att byta både märke och ekosystem?

Berätta gärna i kommentarsfältet!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.