Royal Barge Procession – Thailands kungakröning

I morgon, den 12 december, äger det sista momentet rum i den långa processen att kröna Thailands nya kung, Rama X. Det är en utdragen process som började tidigare år och som nu avslutas med en procession på floden Chao Phraya, som flyter genom Bangkok. Egentligen skulle den ägt rum redan den 24 oktober men blev av olika anledningar framflyttad.

Händelsen, som har både en religiös och kunglig betydelse, är unik och inträffar bara vid speciella tillfällen. När jag var i Bangkok i oktober hade jag möjligheten att få vara med på en av de sista repetitionerna där hela processionen kördes från start till mål, dock utan kunglig närvaro. Det gav ändå en försmak av vad som händer i Bangkok i morgon, men med aningens mer folk idag kan jag tänka.

Royal Barge Procession i Bangkok

Det här är Royal Barge Procession

Den här processionen är en urgammal Thailändsk tradition och äger, som sagt, bara rum vid speciella tillfällen. Den härrör troligtvis från 1300-talet och består idag av 52 pråmar i olika utformningar. Dessa framförs av 2200 rorsmän, som ror i takt med slagverk och musik. Sträckan som rors är knappt fyra kilometer och avslutas vid Ratchaworadit Pier.

Pråmarna i sig har olika status, utformningar och dekorationer. Dels finns de fyra kungliga pråmarna Suphannahong (Golden Swan), Anantanakkharat, Anekkachatphuchong och Narai Song Suban Ratchakan Thi Kao. Sedan kommer också de eskorterande pråmarna med mer eller mindre detaljerade utsmyckningar av olika slag.

Den här repetitionen tog drygt en timme och var en både mäktig och märklig upplevelse, som inte liknar något annat jag sett förut. Är du i Bangkok i morgon så kommer du förmodligen ha svårt att missa händelsen och jag rekommenderar dig absolut att ta plats längs Chao Phraya och ta en titt. Som sagt, det är en unik händelse som inte inträffar särskilt ofta.

Har du en gul tröja i packningen så ska du överväga den som klädsel. I Thailand har nämligen alla veckodagar varsin färg. Måndag är gul och då kungen är född just på en måndag så, ja. Gör matten, om du vill smälta in bland thailändarna.

PÅ PLATS I BANGKOK? | Mer om processionen och platser för åskådare

YOUTUBE | Film från processionen 21 oktober 2019 (extern Youtube-kanal)

Den kungliga processionen i Bangkok
Thailands kung Rama X kröns i Bangkok

Vi avslutade på en takbar

När processionen var slut åkte vi vidare för att avsluta dagen på en takbar. Riva Arun ligger precis vid Chao Phraya och här hade vi riktigt härlig utsikt över taken, floden och flera av Bangkoks mest kända tempel (som Wat Arun, som ses till vänster i bilden nedan).

Ja, plus att maten så klart smakade helt fantastiskt där vi satt under stjärnklar himmel och såg solen gå ner. Svårt att klaga på sådana här kvällar.

LÄS MER | Tre härliga takbarer i Bangkok

Wat Arun sett från Riva Arun

Resan till Bangkok gjordes tillsammans med Amazing Thainess. Åsikter, synpunkter, reflektioner, texter och bilder är som vanligt mina egna.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.