10 lifehacks – få råd att resa mer!

Financer

”Hur har du råd att resa?” och ”Hur har du tid att resa?” är nog de vanligaste frågorna jag får kring det här intresset jag haft… tja, större delen av mitt liv. Det kanske ter sig lite konstigt för vissa, att dra iväg på fem-sex-sju resor per år. För andra är det mer självklart.

Jag ser det som en hobby precis som vilken annan hobby som helst. Och jag kan fråga samma sak. ”Hur har du råd med ny Audi Q7 varje år?” eller ”Hur har du råd att uppgradera Poggenpohl-köket vartannat år?”. Det här inlägget passar nog de flesta när jag tänker efter, även om fokus för mig handlar om resor (och prylar, emellanåt).

Prioriteringar – vill man så kan man

Den första, största och så klart viktigaste inställningen till en hobby är givetvis att prioritera. Det gäller ju inte bara resande utan allt annat man tar sig till. ”Jag har inte råd att resa!” säger någon som har ett stort hus att sköta om. Det kan jag förstå, men då har något annat fått gå före.

Aktivt sparande

Det här är ett ganska nytt område för mig och jag lär mig något nytt nästan varje dag. Och svär lite över att jag inte tog tag i det här tidigare, med tanke på hur enkelt det faktiskt är att komma igång. Aktivt sparande betyder för mig att investera i främst fonder, men så klart även aktier och andra typer av finansiella instrument.

Det här innebär ju så klart en risk. Pengarna kan minska i värde eller rentav gå förlorade. Därför är ett stående tips att bara investera med pengar som du kan klara dig utan. Sprid riskerna och satsa inte allt du äger och har. Och så klart, läs på vad det är du satsar i. Då är chansen större att lyckas.

Idag har jag ett dedikerat resekonto, vars pengar gått in i tre-fyra olika fonder. Och de växer as we speak.

Allt är inte inkomster – ser över utgifterna

Många gånger är inte inkomsterna själva grejen, även om de så klart en given grundsten. Många ”glömmer” dock utgifterna, som absolut är en stor del i en hållbar ekonomi. Här försöker jag verkligen tänka efter före och jag värderar i stort sett varenda köp jag gör.

Det betyder att många potentiella köp rinner ut i sanden och spontana inköp är sällsynta. Men, det är ju också ett tecken på att de inte var så viktiga trots allt. Jag avskyr slit-och-släng-mentaliteten. Köper jag något så vill jag att det ska hålla länge. Det gynnar både mig, min plånbok och miljön.

Sedan har jag inga barn, jag är fri från tobak, har inget dyrt billån och så bor jag i bostadsrätt. Inget hus med andra ord. Resten av matten kan ni nog göra själva.

Kreditkort med förmåner

Kreditkort har som regel en hög ränta sett på årsbasis, även om många av dem erbjuder olika perioder med räntefri kredit. De flesta har också årsavgifter som kanske avskräcker. Men, rätt använt kan kortets fördelar överväga nackdelarna.

Fördelarna heter bonusar och lojalitetsprogram av olika slag. Lägg där till förmåner som till exempel reseförsäkringar, loungetillgång, VIP-tjänser och annat.

Personligen kör jag ett MasterCard Premium kopplat till mitt SAS Eurobonus-konto. Det kostar förvisso 1500:- per år, vilket är tusenlapp mer än ett vanligt Mastercard, men då är jag å andra sidan alltid minst Eurobonus Silver-medlem. Ja, plus att jag drar in poäng på alla mina vardagsinköp. På så sätt får jag en kortare väg mot guldstatus inom Star Alliance där SAS ingår tillsammans med Lufthansa, Turkish, Singapore Airlines med flera.

Nu finns det fler kort och bonusprogram än SAS så klart, även SJ och BRA har liknande kort om vi håller oss inom Sverige. Man ska välja det som passar ens egna behov bäst. Min poäng är att även enkla vardagsinköp kan generera bättre pris på flyg- och tågresor, hotellnätter, hyrbilar och så vidare.

TIPS | Jämför kreditkort på Financer.com

Lojalitetsprogrammen hjälper på vägen

Flygbolag, hotellkedjor, biluthyrningsfirmor och även vardagliga konsumtionskedjor har idag lojalitetsprogram, mer eller mindre förmånliga. Det fina är att vanliga vardagliga matinköp kan generera poäng till flygresor. Flygresor kan generera poäng för hotellnätter eller bilhyror. Och samlar man tio hotellnätter i ett visst program så får man den elfte natten ”gratis”.

Hur sparar det här då pengar tänker ni?

Jo, jag reser för intjänade poäng istället för pengar. Om man dessutom är flexibel med ledighet så kan man tajma in kampanjer. I mars flyger jag till Thessaloniki för 21000 Eurobonus-poäng. Den resan bokades i en SAS-kampanj och tack vare mitt kreditkort reser jag i SAS Plus men betalar bara för SAS Go. Förutom mat på flygen ingår också lounge, vilket gör att jag kan äta ”gratis” även på flygplatserna. Bara där snackar vi tre-fyrahundra kronors besparing kontra att köpa mat på flygplatsen.

LÄSTIPS | Så bra är SAS Plus inom Europa

Säljer saker jag inte behöver

Vi har för mycket prylar, både jag och min sambo. Den insikten har gjort att vi börjat göra oss av med saker. Det är inte alltid en walk in the park att kränga saker i Facecbook-grupper men det är den vägen jag och vi kör. En hundring där, en annan hundring där. Och färre prylar hemma som suger energi.

Skippa bilen – ta cykel eller gå

Jag förstår att många inte har något val om man ska ta sig någonstans. Men jag tror också att många har ett val men väljer den enkla, och kanske dyrare, varianten på grund av bekvämlighet. Och då kostar det. Även om sträckan inte är lång så ska bilen kallstartas. Rätt som det är har man kört upp en tank och priserna på bränslet är väl knappast något som behöver diskuteras vidare. Därför tar jag promenaden eller cykeln och får vardagsmotionen på köpet.

Men ja, jag tar också bilen ibland för att jag är lat och bekväm.

Göra extrapengar på sidan

Förutom ett ordinarie jobb så finns ju möjligheten att ”knäcka extra”. För mig handlar det främst om samarbeten här på bloggen (som det här inlägget, exempelvis) och här bestämmer jag själv vad jag vill skriva om. Jag tänker att det finns liknande möjligheter för andra. Har man en talang eller är expert på något så ska man dra nytta av det. Måste man driva eget för det? Nix, det går att fakturera med hjälp av företag som FrilansFinans eller Cool Company.

Behövs alla prenumerationer?

Det senaste året har jag sett över mina digitala prenumerationer och sänkt månadskostnaden med flera hundra kronor.

TV kollar jag till väldigt lite på och när jag väl gör det är det via streamingtjänster. Det klassiska ”tablå”-TV-paketet från ComHem är därför utkastat och istället körs SVT Play plus att jag delar två andra betalstreamingtjänster med ett annat hushåll. Och så Youtube då, som är största källan till mediekonsumtion för min del. Så, istället för dyra TV-paket för 6-700 varje månad ligger jag nu på runt 150 spänn totalt. Rimligt.

Mitt stora heltäckande Adobe-paket är nedgraderat till det billigare fotografipaketet. Framförallt var det filmredigeringsprogrammet Premiere Pro som drog iväg så jag gick över till gratisprogrammet Da Vinci Resolve, som räcker alldeles utmärkt för mig. Bara i Adobe-fallet gick jag från 360 till 120 spänn per månad. Trevligt!

En årlig översyn av försäkringar och lån

För drygt ett år sedan försökte jag förhandla räntan på mitt bostadslån. Banken sa tvärnej så då bytte jag helt enkelt långivare. Visst, det var lite pappersjobb men väl värt det. Det bästa var att jag inte ens behövde göra ett helhetsbyte. Den nya bankens ränta var lägre utan att jag behövde teckna massa extragrejs för att bli guldkund och annat trams. Precis som det ska fungera.

Likadant är det bra att ha koll på försäkringar och annat. Är du medlem i något fack som har försäkringar eller rabatter på någon av de du behöver? Ingår det försäkring i något av betalkorten du har? Hur ser bilförsäkringen ut? Ja, och så vidare.

Bara indragningar = leva tråkigt?

Det senaste året har jag alltså gjort en storskalig insats i min ekonomi. Den största jag någonsin gjort i sammanhanget kanske. Inte bara med besparingar utan självfallet också kring investeringar, för att få kapitalet att växa. Visst har jag gjort några dåliga aktieaffärer men fonderna har generellt gått riktigt bra (snittar på +20% på ett år!).

Även om det här inlägget mest känns som att jag dragit in på massa roliga saker så betyder det även att jag fått pengar över till andra ännu roligare saker. Som jag prioriterar högre. Resor, till exempel. Det är ju sånt jag vill lägga pengarna på. Inte 250 TV-kanaler jag ändå aldrig hinner titta på.

Ni då?

Det här var mina tio lifehacks kring hur jag får råd att resa så mycket. Hur tänker ni kring prioriteringar, investeringar och att ha pengar över? Var ligger ert fokus? Hur får ni allt att gå runt? Skalar ni bort utgifter? Sparar ni aktivt och är börshajar?

Berätta gärna i en kommentar och har du bloggat om något liknande, skicka med en länk så vi läsa vidare!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

5 KOMMENTARER

 1. Bor i lägenhet, ingen bil, inga lån, extrainkomst via ”filmande/fotande” ( maken ), inget konsumerande av onödiga prylar, sällan heminredning t.ex.
  Köper kläder när det är rabatter.
  Har också Mastercard eurobonus med extra förmåner.
  Ja så ser det ut för att ha råd med vårt resande och hus i Thailand ( dock låg månadsutgift max 1000:- )

 2. Ganska likt och håller med, det handlar om prioriteringar. Och nån hundring här och där. Har också börjat spara mer aktivt senaste året, dock med ganska bedrövligt resultat särskilt i förhållande till att 2019 var tydligen bästa börsåret på evigheter! haha men jag har lytt rådet att bara spara pengar jag kan klara mig utan och den totala förlusten på aktier (fonderna går kanon) är ändå bara typ en middag ute på stan.
  Gör en budget i excel då och då och förundras över att fler inte gör det/nåt liknande när jag nångång nämner den. Syns så tydligt vad som drar, och prenumerationerna ja…. herregud vad jag hade olika streamingtjänster, dataprogram, racefox, lagringsmoln etc. Hängslen och livrem och oändligt utbud kanaler. Nu delar jag också med andra och har skippat flera helt. Några hundralappar i månaden, låter lite men är ju flera tusen per år. Snålar på bilplatsen gör jag också och har ingen carport, varje gång jag skrapar rutorna tänker jag ”2400 per år”… 🙂

  • Haha, bra tanke när du skrapar rutorna på bilen!

   Har ingen budget i Excel men håller koll på kvitton och annat via Splitwise, för att få bra koll på vem som ska betala vad till vem. Känner dock igen mig på aktier kontra fonder. Har backat rejält på några riktigt dåliga affärer där medan fonderna bara tuffat på. Nu gjorde jag bara ett potentiellt dåligt köp häromveckan, när jag köpte Kina-fonder. Sedan kom ett virus och förstörde lite av varje.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.