En inspirerande käftsmäll om tåg!

Äntligen! Eller jag menar. ÄNTLIGEN! Jag har, tro det eller ej eftersom jag är flygfantast, längtat efter ett riktigt bra poddavsnitt om tågresor (det kanske redan finns, tipsa mig i så fall). Med någon som faktiskt vet vad hen pratar om. Som ofta åker tåg. Över flera kontinenter. Och som dessutom fokuserar på hur bra tåget är. Som verkligen gillar tåg som jag själv gillar flyg!

Inte bara någon som åker mellan Gnesta och Södertälje och berättar hur dåligt det är att flyga.

Helvete vad jag har saknat en sån här inspirerande käftsmäll som det här blev. Jag syftar alltså på avsnitt 95 av Att Resa-podden, där journalisten, författaren och Vagabond-grundaren Per J Andersson pratar om att resa med tåg i olika delar av världen. Det fokuseras på tåg. Inget annat.

Spoiler alert: Per tar flyget ibland också.

Jag fantiserar om långväga tågresor

Jag gillar tåg. Mäktiga stationsbyggnader, som den i Antwerpen. Förflyttningen mellan olika platser. Att se landskapen passera utanför. Eller att sova bort timmarna på ett nattåg. Att då få krydda mina egna fantasiresor om långväga tågresor med Pers härliga berättande och kunnande gör att jag bara blir ännu mer sugen. På att göra fler långa resor. På andra platser i världen. Med tåg.

LYSSNA | Avsnittet finns i valfri poddapp (eller här).

Världens vackraste tågstation i Antwerpen

Ett plock av Pers tågtips

 • Schweiz och Italien. Alperna. Högt. Lågt. Från plusgrader till snöklätt ovanför molnen. Sankt Moritz och Zermatt eller från Chur till Tirano.
 • Korsa USA. Jag har länge drömt om att få göra Nordamerika med tåg. Korsa Kanada. Eller USA. Och för ett par veckor sedan hakade jag på en 36-timmarstripp från LA till Seattle. På Youtube alltså. Bucketlist!
 • Åka tåg i Indien. Per pratar ofta gott om Indien. Jag har själv inte varit där och kan inte påstå att det lockar nämnvärt, möjligtvis Kerala då. Men att ta flyget till Indien och tåga sig igenom landet måste ändå vara en upplevelse. Eller?

…och mycket annat. Lyssna på avsnittet!

LÄSTIPS | Resebloggen 4000 mil om att åka tåg i Schweiz.

Mina egna tågtips

Mina egna tågupplevelser bleknar ganska snabbt i sammanhanget. Men, jag har skrivit om framförallt våra svenska tågprodukter, plus en sväng med ett nattåg i Australien.

Utöver det här har jag även tågat runt i England några gånger, Belgien likaså precis som Italien, Norge och Danmark. På att-göra-listan har jag både Frankrike, Tyskland, Kanada, Japan och så klart även Kina och något av deras snabbtåg.

Vad har ni för önskelista när det kommer till tågresor?

Tågstation i London
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

12 KOMMENTARER

 1. Har rest med tåg genom hela Indien.
  Trivandrum-Dehli-Jammu-Dehli-Madras.
  Många år sedan, en upplevelse utöver det vanliga.
  Tror dock inte jag skulle ”orka med” det idag, lite för bekväm har jag blivit på äldre dar!
  Räckte med Bangkok-Huay Yang häromåret!

  • Bangkok skulle jag vilja testa, kollade upp det lite snabbt nu när jag var där i höstas. Känns lockande att dra till något ställe och fortsätta med tåg. Men Indien… ja, kanske. Jag är nog redan bekväm. Trots att jag inte är på äldre dagar. 😉

 2. Tåg är kul! Åkte Delhi-Agra, Agra-Veranasi, Kolkata-Puri för ett par år sedan. En riktigt häftig upplevelse. Älskar Indien. Lite stök och bök men sammantaget funkar tågen riktigt bra. Går inte fort, gammal räls. Nästa tågresa blir på sportlovet, Luleå-Narvik för vidare färd mot Lofoten med buss.

  • Håller med, tåg är kul. Men just det som Per nämner i avsnittet så har ju Indien en välutbyggd tågstruktur eftersom de var så tidiga. Ja, någon gång ska jag väl testa det. 🙂

 3. Jag har åkt en hel del tåg i USA (http://www.stadtillstrand.se/2018/03/13/amtrak-att-resa-med-tag-i-usa/) och drömmer om att åka mer tåg där. Har till exempel bara åkt en del av sträckan LA till Seattle med Coast Starlight men inte hela så det står på önskelistan samt Southwest Chief mellan Chicago och Los Angeles. I övrigt har jag åkt i princip alla Amtraks linjer väster om Chicago så drömmer om att åka mer tåg i östra USA där jag knappt åkt tåg alls (mer än mellan Newark och Boston).

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.