Testat: SJ:s gamla lounge på Göteborg C

Häromveckan gjorde jag en tågresa från Göteborg till Stockholm. Jag hade köpt en 1 klassbiljett hos SJ och eftersom det då ingår loungeaccess passade jag på att hänga en stund i SJ Lounge på Göteborg C. Ett ganska enkelt val för mig, framför att stå på en kall perrong och huttra.

Egentligen är det onödigt att gå in på vad biljetten kostade eftersom priserna varierar utifrån efterfrågan. Du kan göra ett kap för 295:-, likväl som att betala en dryg tusenlapp om du väljer en populär avgång och bokar sent. Men okej, jag betalade cirka 400:- för 15:24-avgången. Samma tripp i 2 klass skulle var en hundring billigare när jag bokade. Lätt val med andra ord.

OBS! | Loungen är flyttad. Läs om mina besök i nya SJ Lounge här.

SJ Lounge – så kommer du in

SJ Lounge i Göteborg (samt i Stockholm och Malmö) kommer man in i med hjälp av en SJ förstaklassbiljett för den aktuella dagen. Det gäller både före och efter resan. Du kan alltså ha Göteborg som slutdestination och ändå kunna dra nytta av loungen när du kommer till Göteborg C. En riktigt bra service! Det fungerar också med årskort eller om man är SJ Prio Svart. Även resenärer med en för dagen giltig 1 klass Eurail- och Interrail-pass kommer in.

Här ligger SJ Lounge på Göteborg C

Det här var första gången jag besökte loungen i fråga och jag har tidigare inte ens reflekterat över var den ligger någonstans. Men det är enkelt att hitta dit. SJ Lounge på Göteborg Central ligger nästan mitt i stationen, mittemot Espresso House. Det sitter en grön SJ Lounge-skylt på väggen så man ser den oavsett vilket håll man kommer från.

Om du står och tittar på den stora ankomst/avgångstavlan så har du loungen bakom dig till höger. Kommer du gåendes från Nordstan är det raka vägen in på stationen och från spåren går du in vid Pressbyrån vid spår 5.

LÄS MER | SJ.se om tillträde och öppettider

SJ Lounge på Göteborg C

Loungekänslan bland fåtöljer och soffor

SJ Lounge på Göteborg C är ganska liten och består av två utrymmen. I entrén kommer man rakt in i den större lokalen. Här finns det sittplatser på barstolar längs frostade fönster, som gör att förpasserande inte har någon insyn (och man själv ser ju rimligtvis inte ut heller då, så klart). Det finns också fåtöljer att slå sig ner i.

Innanför det första rummet finns det ytterligare ett rum, något mindre. Här är det fåtöljer och soffor och längs ena väggen hänger det långa gardiner. I mitt tycke ett klokt val. Jag gissar nämligen att mycket av ljudet sväljs tack vare dem, eftersom det är stengolv och högt i tak. Ljudnivån är rimlig, även om sorlet utifrån hörs inne i loungen.

Antalet besökare verkar också variera betydligt. Vid mitt halvtimmesbesök, en måndag i januari, gick det från nästan helt tomt vid 14:50 till helt fullt 15:20.

Fåtöljer och soffor känns en aning åtgångna, framförallt var flera av dem fläckiga och det ser inte så fräscht ut på sina håll. I övrigt är ytorna välstädade och det finns personal som plockar upp efter besökare som dräller grejer efter sig.

Men nja, det behövs ett lyft här. Nya möbler och bara fräscha uppstället lite. Känns inte som något jätteprojekt alltså.

SJ Lounge på Göteborg Centralstation
SJ Lounge på Göteborg Centralstation
Avgångstavlan i loungen

Ladda och surfa lugnt

Det finns gott om eluttag i loungen så det är ingen större risk att gå batteritorsk. Dels finns det flera grenuttag men i varje bordslampa finns det också inbyggt eluttag. Wifi är också gratis och här byts lösenordet ut med jämna mellanrum. Det är med andra ord ingen större idé att försöka snylta på nätverket här om det var några veckor sedan man senast använde det. Smart grej ändå.

Sittplatser och eluttag
Eluttag i lamporna på borden

Matutbud och buffébordet

I ena hörnan av loungen finns det ett litet buffébord med enklare tilltugg, en stor kaffemaskin samt en iPad man klickar fram juice med. Den här eftermiddagen fanns det kallrätter i form av ceasar-wraps, en bulgurblandning med stekta grönsaker plus hummus och en färskoströra. Utöver det här lite kakor och gurkvatten.

Jag tog en sen liten lunch och slog mig ner i en av fåtöljerna. Överlag smakade allt helt okej, det kändes välgjort, men inget sensationellt på något sätt. Visst, det är svårt med bufféer som ska stå framme så här. Det blir ju kompromisser åt något håll. Jag har ätit bättre saker. Jag har också ätit betydligt betydligt sämre saker.

Kaffemaskinen jobbade jag också med en sväng och den levererade en helt överkomlig mugg Lungo (espresso-ish).

Buffébordet i loungen
Mat i SJ Lounge
En liten lunch i loungen
Kaffemaskinen i loungen

Så bra är SJ Lounge i Göteborg

Om jag står med en 1 klass-biljett i handen (eller på annat sätt kan komma in i loungen) är valet enkelt. Då går jag helt klart till SJ lounge i Göteborg och inväntar mitt avgående tåg. Här i loungen finns det både sköna sittplatser, tilltugg och kaffe. Det är ju så klart också skönt att slippa sitta ute i avgångshallen och vänta, alternativt på perrongen.

Däremot tycker jag inte att loungen i sig är värd det extra priset som en 1 klassbiljett kostar. Ganska slitet möblemang och en skral, om än godkänd, buffé lyfter inte direkt tågresan till några nya spännande nivåer. Hade aningens högre förväntningar, om jag ska vara petig, och jag tycker att SJ:s lounge på Stockholm C är aningens vassare.

Har du varit på någon av SJ:s lounger? Vad tyckte du? Lämna gärna en kommentar!

SJ X 2000 i Göteborg

4 KOMMENTARER

  1. Har besökt sj’s lounge både i Stockholm och i Göteborg. Det är högre mysfaktor i Gbg men bättre utbud på mat och dryck i STHLM ?

    //petra

  2. Jag tycker tvärtom, det är mer mat i Göteborg än i Stockholm, dessutom lite trevligare personal..Kan vara slumpen också

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.

Lounge är det självklara valet om man står med en biljett som gör att man kommer in. Men att lösa en 1 kl biljett med SJ enbart för loungen på Göteborg C skulle jag undvika. Ganska nedgången och sliten, även om man undkommer centralens stimmiga avgångshallar.Testat: SJ:s gamla lounge på Göteborg C