Boeing C-17 på Jämtlandsbesök

Igår åkte jag ut till Åre Östersund Airport (där min fotoutställning hängde i höstas) eftersom det var planerat ett ganska unikt flygplansbesök vid 12:30-tiden. Får man ett tillfälle till flightspotting så ska det så klart tas till vara. Istället för att åka till själva flygplatsen, där sikten är typ noll, ställde vi oss på en höjd i närheten för att spana. Det vi alla väntade på (för det säkert minst 50 pers där jag stod) var ett Boeing C-17 Globemaster III som var på ingång.

Det här är alltså ett militärt fraktplan och Försvarsmakten är delägare i tre stycken. Anledningarna till besöket var flera. Dels för att visa upp plan och närvaro i nedre Norrland men också för att provlanda på Åre Östersund Airport.

Det var så klart en del annan aktivitet på OSD/ESNZ den här förmiddagen och först fick vi se SE-MJH dra iväg. Så litet att man knappt såg det längst bort på startbanan. Det här är ett King Air 250, utrustat med EMS (Emergency Medical Service).

Boeing C-17 – den lilla jätten

Jämförelsevis med andra plan som landar på Åre Östersund flygplats, vilket vanligtvis är B737/A320, så är Boeing C-17 en mindre jätte. Kärran sväljer allt från 188 passagerare till stridsfordon och helikoptrar. Samtidigt är det alltså tillräckligt litet för att kunna använda en flygplats som den på Frösön.

LÄS MER | Boeing C-17 Globemaster III hos Försvarsmakten

Vid 12-tiden skymtades planet första gången, långt ut över Storsjön och sedan var det bara att vänta på den sista svängen inför finalen. Det var väldigt blåsigt och även från marken var det lätt att se hur piloterna fick kämpa en aning i vinden.

Det gick till och med så långt att de avbröt första försöket och gjorde en go-around. Helt odramatiskt men en fin bonus för oss som stod och tittade.

B-17 på väg in för landning
Boeing C-17 Globemaster III på Frösön
Boeing C-17 Globemaster III
Boeing C-17 go-around
Boeing C-17 go-around

Den reguljära trafiken på Frösön

I väntan på att C-17-kärran skulle komma tillbaka så hann SAS landa sitt A320neo. Den kämpade också i vinden men såg tillslut inte ut att ha några större problem att sätta hjulen på marken och taxa in till plattan. SE-ROE levererades för övrigt till SAS i oktober 2017, nu ”smyckat” med en vit nos av oklar anledning.

SAS A320neo inför landning på Frösön

Andra försöket

Så kom dagens finbesök åter inför landning och den här gången gick det bättre. Touchdown och så rullade kärran in mot plattan för uppställning bredvid SAS-kärran och EasyJets A320. En timme senare var uppvisningen klar och den lyfte vidare mot Visby. Då hade jag själv och säkert merparten av åskådarna huttrande redan lämnat utsiktsplatsen på åkern.

Kul med ett lite specialbesök, även om jag inte är något militärfreak rent allmänt. Det som också var kul var uppslutningen. Vi stod som sagt säkert 50 personer på åkern nedanför Stocke Titt (på andra sidan startbanan från flygplatsen sett) och de allra flesta åldrarna var representerade. De allra flesta kamerahusen och objektiven också tror jag. Själv hade jag lånat en Canon EOS 5D Mark III tillsammans med ett 100-400-objektiv och ja, det var nog det som behövdes den här dagen.

Och så blev jag lite flightspotting sugen igen. Undrar vilken flygplats jag ska ta sikte på. München? Heathrow? Arlanda?

Boeing C-17 på Åre Östersund Airport
C-17 på Åre Östersund Airport
Boeing C-17 Globemaster III

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

  1. Det inlägget såg jag fram emot, tack. Fina bilder som vanligt. Tack vare extrasvängen lyckades jag också se planet lite snabbt på avstånd hemifrån, det var oväntat.

    • Tack och tack för tips! Har hört gott om AMS och har ju också stått på deras terrass vid ett tillfälle. De ska även ha guidade turer runt på flygplatsen. Fast att hänga själv vore nice, är ju ganska tacksam terräng runtom tänker jag. Ska noga övervägas. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.