Tre dagar i Melbourne – Australiens parkstad

En tidig måndagsmorgon i september klev vi av nattåget, satte fötterna på perrongen och gjorde livspremiär i Melbourne. Från att ha lämnat ett sommarvarmt Sydney kom de iskalla vindarna som en smärre chock. Det är lätt att glömma att det faktiskt skiljer ganska många mil mellan städerna eftersom det på den stora Australien-kartan bara är en promille av hela ön.

Så, från shorts och t-shirt till dunjacka upp till hakan och keps på huvudet, i brist på en värmande mössa. Fast Melbourne kom ändå att visa sin värme tillslut. Inte vädermässigt kanske men får man bara bekanta sig med stan, lite mer bakom kulisserna, så kommer man snart in det. Som med så många andra platser som kanske inte är kärlek vid det absolut första ögonkastet.

En bitande kall rivstart

”Jag har aldrig frusit så mycket som i Melbourne!” sa min kollega Björn till mig innan resan till Australien. Det kanske låter märkligt för det ligger ju i Australien. Är det inte alltid varmt där hela tiden? Jo säkert. Men inte i Melbourne i början av september. Deras vinter är precis slut och våren har knappt kickat in.

Från en varm och skön tågkupé till isande vindar. Utanför Southern Cross blir vi upphämtade. Ross och Ramona, som bor i stan och som vi träffade på Svalbard för några år sedan, har bjudit hem oss under våra dagar i Melbourne. Egentligen skulle vi bara ta en kaffe, när vi ändå hade vägarna förbi. De tog emot oss med öppna armar, på tal om att Melbourne skulle visa sin bästa sida av värme.

Vi lassade av våra väskor hemma hos dem och tog sedan spårvagnen in till city. En karta i handen och sedan började vi bekanta oss med innerstan.

LÄS MER | Nattåg – 1 klass från Sydney till Melbourne

Melbourne Southern Cross
Ankomst till Southern Cross i Melbourne.
Karta över Melbourne
Marias första mission på en ny plats – papperskarta. En bra idé!
Övergångsställe i Melbourne
Det är vänstertrafik i Australien och markeringarna i gatorna påminner om det.
En bister septembermorgon i Melbourne
Bitande och bistert. Melbourne välkomnade oss med senvinterväder.
En retro-galleria
En av stans finare gallerior.

Den gamla spårvagnen i city

Efter en stunds promenad hoppade vi på City Circle Tram, en gammal spårvagn som kör en slinga runt de centrala delarna av stan. Den är helt gratis och längs vägen berättar en röst i högtalarna om vad det är vi ser och passerar. Man kan hoppa av var och när man vill. Vi satt kvar hela varvet och försökte värma oss men fick så klart se nya saker, som Marvel Stadium.

Vi rundade av eftermiddagen på turistinformationen och fiskade idéer inför vår roadtrip längs Great Ocean Road. Sedan spårvagnade vi hemåt, jag tokdäckade i min förkylning och fick massa timmars välbehövlig sömn.

Gratis spårvagn runt cityringen
City Circle Tram – gratis!

Promenaden längs River Yarra

Molnen sprack upp lagom till vår andra dag i stan och vi tog en promenad från downtown längs med River Yarra, med varsin kaffe i handen. Betydligt trevligare att vara utomhus än behöva smyga in på caféer för att hålla värmen. Väldigt promenad- och joggingvänligt med fina stråk av gångvägar längs floden. Om jag varit lite mindre förkyld hade jag nog tagit en runda.

Annars bjöd stan på härliga kontraster. En modern skyline kontra de gamla broarna över floden. Eller de gröna palmerna bredvid träd som knappt fått sina löv utslagna än.

En kaffe på promenaden längs River Yarra
En kaffe längs River Yarra.
Melbourne downtown
Downtown Melbourne.

Royal Botanic Gardens

Royal Botanic Gardens Victoria ligger på södra sidan om River Yarra, en kort promenad från citykärnan. Vi hade det här som ett delmål med promenaden längs floden eftersom vi båda gillar natursköna oaser mitt i pulserande städer. Royal Botanic Gardens ligger också granne med parkområdet Kings Domain, vilket gör det här till ett stort område med natursköna gångvägar.

Just Royal Botanic Gardens grundades i mitten på 1800-talet och har idag 8500 unika växtarter i 30 olika växtkollektioner. Här finns både sjöar och öar och vid Ornamental Lake slog vi oss ner på restaurangen och åt en helt okej lunch.

Royal Botanic Gardens
Royal Botanic Gardens Victoria.
Vårväder i Melbourne
Härliga joggingstråk i Melbourne.
Floral Clock i Melbourne
Floral Clock i Melbourne.

88:e våningen i Eureka Skydeck

Efter parkerna tog vi sikte på dagens höjdpunkt (pun intended). Vi fick tipset om att åka upp till Eureka Skydeck 88 och eftersom vi båda gillar höga höjder och vackra utsikter så tog vi chansen. Uppe på åttioåttonde våningen kunde vi blicka ut över hela Melbourne och dess omgivande förorter, hav och berg.

Vi skrev några vykort, drack en mugg kaffe och tog varsin glass i det som för stunden var stans högsta byggnad. Bara en kort tid efteråt gick grannen Australia 108 förbi. Det går undan i byggbranschen ibland.

LÄS MER | Mitt inlägg om Eureka Skydeck 88

Eureka Skydeck i Melbourne
Eureka Skydeck 88.
Port Melbourne
Utsikt över Port of Melbourne.

Skymning, St Kilda och minipingvinerna

Framåt eftermiddagen lånade vi ett par cyklar för att ta oss till St. Kilda. Där är det populärt att se minipingvinerna som vid varje skymning kommer tillbaka från en dag ute i Port Philip Bay. Från vårt hus i Port of Melbourne till piren var det en dryg halvmil och piren ligger i stadsdelens södra delar.

Vi kom fram precis lagom till att solen gått ner. De små pingvinerna klättrade upp från havet och balanserade på klipporna, allt iakttaget av en stor mängd åskådare på piren. Lyckligtvis jobbar det vakter där som ser till att folket sköter sig. Kamerablixt är till exempel förbjudet, då det vita ljuset kan skada pingvinernas känsliga ögon.

LÄS MER | Mitt inlägg om minipingvinerna vid St Kilda

Minipingvin i St Kilda
Minipingvin vid St. Kilda.
Båthamnen i St Kilda
Hamnen vid St. Kilda och Melbourne i bakgrunden.

Morgon, havet och South Melbourne Market

Sista morgonen i Melbourne kliver vi upp kvart i sju. Det är fortfarande ganska omilda temperaturer men Ross och Ramona har simning på agendan. Två gånger i veckan samlas de ett gäng och simmar ett par kilometer längs South Melbourne Beach.

Vi åker med dem men skippar simmandet. Vi tar en barfotapromenad längs med stranden och trots att det är kylslaget så njuter vi. Det är märkligt, för det måste inte vara vare sig särskilt vackert eller perfekt väder för att jag ska njuta. Efteråt bjuds vi på resans godaste kaffe, direkt från den lilla luckan på Caffe Di Lido. Baristan är från Neapel och kan uppenbarligen sina grejer. Herre vad gott!

Innan vi kittar ihop våra väskor och beger oss mot flygplatsen tar vi en sväng förbi South Melbourne Market, en marknad med största fokus på mat så klart. Fisk och skaldjur dominerar utbudet och hade jag stannat ett par veckor till och haft både kök och matlagningskunskaper så hade jag nog handlat på mig något spännande.

Vintersimning i Port Philip Bay
Morgonsimning i bukten.
Fisk och skaldjur
Fisk och skaldjur på South Melbourne Market.
Fisk och skaldjur
Ännu mer skaldjur att köpa hem till middagen.

Hejdå Melb!

Jag lämnar marknaden tomhänt. Några timmar senare har vi tagit flygbussen från city och nu står jag med pass och boardingkort framför avgångshallen. Melbourne är klart för den här gången. Från det kyliga och ruffiga mottagandet och en storstad som många andra till värme, både vädermässigt och gästvänligheten i våra värdar.

För. Den stora skillnaden var ju att vi fick komma in bakom kulisserna. Djupare in på livet. Med berättelser som ingen hotellreception i hela stan hade kunnat berättat för oss.

Men jag håller ändå med min kollega Björn. ”Jag har aldrig frusit så mycket som i Melbourne!”.

Boardingpass
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Fina Melbourne ❤️ Men ack så kallt det kan va.. Jag var förvisso där under vår och sommar men det kunde helt seriöst växla från över 30 grader en dag, till 15 grader nästa. Jag blev tokförkyld.. Det kunde även skifta från strålande sol till skyfall utan dess like på bara någon timme. 4 årstider på en dag är inte en stor överdrift ? Fast när sommaren väl var igång var det mestadels varmt och skönt ?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.