Utsikt och fika på Eureka Skydeck 88

Höghus och utsikter. Jag vet att det har behandlats på den här bloggen förut. Burj Khalifa, World Trade Center, frukostutsikt i Vancouver, Thailands högsta takbar och så vidare. I typ varje stad där det finns skyskrapor gör jag mitt bästa för att hitta en hiss som tar mig upp till en härlig utsikt. Och städerna har ju oftast fattat grejen, att folk vill åka så högt upp som bara går. Så även i Melbourne, där vi blev tipsade om Eureka Skydeck 88.

Där och då, i september 2019, var Eureka Tower stans högsta byggnad. Bara ett par månader senare hade grannen Australia 108 blivit högre. Ibland går det undan.

Vi drog igång dagen med en något kylig promenad i Melbourne, där vi såg Royal Botanic Gardens Victoria och åt en god lunch i den samma. Stadsparker är sköna, de sväljer bruset och det blir som en oas mitt i den pulserande storstaden. Sedan tog vi oss till Eureka Tower, som ligger precis vid floden Yarra som rinner genom stan. I princip så centralt man kan komma. Grannarna heter Federation Square, Arts Center Melbourne och National Gallery of Victoria.

Skydeck och Edge (om man vill)

Det behövs ingen förhandsbokning för att komma upp till Skydeck 88. Biljett måste man dock ha och den köper man online eller på plats. Priserna är från AUD 23, vilket är ungefär 150 kronor. Till detta kan man lägga på Edge för AUD 12 (cirka 80:-), vilket är ett utstickande rum med glasgolv. Vi hoppade över det, precis som vi skippade att köpa bilderna som togs på oss framför en greenscreen innan vi tog hissen upp.

Eureka Skydeck i Melbourne
Eureka Skydeck i Melbourne

360° och hela Melbourne

Väl uppe på Skydeck 88 är det 360°-vy som gäller. Man kan gå hela varvet runt och se Melbournes vidder åt alla håll. Den här dagen var sikten klar och vi kunde skymta Yarra Ranges och dess höjder i fjärran. Vi såg Port of Melbourne (där vi bodde under våra dagar i stan) och hamnen, där färjan till Tasmanien låg inne. Precis nedanför våra fötter hade vi nya husbyggen som vi kunde spana rakt in i, vi såg downtown där nyare skyskrapor blandades med gamla hus och kyrkor. Och Australia 108 så klart, som där och då inte riktigt hade gått om Eureka Tower.

88:e våningen ligger 285 meter ovanför havsytan och hela skyskrapan är 297 meter hög. I starka vindar kan toppen flexa upp till 60 centimeter. Vattentanken på våningarna 90 och 91 ska, med sina 300.000 liter (!), bidra till att förhindra ytterligare större utflykter i sidled när oceanvindarna drar in över stan.

För den som vill ha en utmaning så finns Eureka Stair Climb. Det är en årlig tävling där deltagarna kutar de 1642 trappstegen och 88 våningarna från botten till toppen. Rekordet just nu är sju och en halv minut! Ja, en aning lockande att testa…

Australiens högst belägna postlåda

Efter nästan två timmar kände vi oss ganska klara. Vykorten från vår roadtrip längs Great Ocean Road var skrivna och vi postade dem på den röda brevlådan, som är Australiens högst belägna. Hissen tog oss ner till markplan och vi kom ut i det aningens kyliga Melbourne. Den här septemberdagen bjöd stan verkligen på klassiskt vårväder, nästan i klass med hemma. Varmt i solen på dagen men kyligt framåt kvällen.

Ännu en skyskrapa till samlingen och absolut en av de bättre. Fördelen med att besöka högsta byggnaden i en stad är ju att man har fri utsikt utan andra störande moment. Har ni vägarna förbi Melbourne kan jag absolut rekommendera ett par timmar här, allra helst när priset inte var farligare än hundrafemtiolappen.

LÄS MER | Eureka Skydeck 88 – officiell webbplats.

Eureka Skydeck i Melbourne
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Så häftig utsikt! Jag älskar också att ta mig så högt upp som möjligt när jag besöker städer. Det är nåt särskilt med att se dem från fågelperspektivet! Får testa både Eureka och Australia 108 nästa gång jag besöker Melbourne!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.