Corona-kris och ödsliga flygplatser

Egentligen lovade jag att inte skriva något om den pågående corona-krisen. Alla andra gör det och jag tänker inte sälla mig till skaran stakettyckare som härjar i sociala medier. Helt plötsligt verkar det nämligen som att varenda jävel känner nån läkare på valfritt sjukhus någonstans i Sverige som alla skriver så sjukt (friskt?) smarta inlägg om hur man ska hantera krisen.

Jag är helt galet trött på det.

Fast jag vill ändå dela en upplevelse jag hade tidigare veckan, som har med krisen att göra. Jag har varit söderut. I Sverige alltså. Förra fredagen flög jag ner från Östersund till Göteborg via Arlanda och hemresan i onsdags blev den precis omvända.

Under tiden jag var borta hann SAS ställa in nio av tio flygningar på obestämd framtid och det skulle ju kunna ha vållat mig en del bekymmer. Well, jag satt lugnt i båten. Jag menar, vad är det värsta som kan hända? Jag var hemma hos mina föräldrar och kan vid behov jobba på distans.

Ekande tomt på Landvetter

Hemresedagen kom och eftersom SAS fortsatte hävda att flighterna skulle gå som vanligt tog jag mig ner till Landvetter, utanför Göteborg. Här möttes jag av en ekande tom avgångshall. Två personer satt vid bagdrop men eftersom jag är en osocial svensk så valde jag givetvis självbetjäningen några diskar bort. Jag menar, man vill ju inte störa folk som inte har något att göra.

Säkerhetskontrollen då? Ja, den susades igenom på en minut. Vi var totalt fyra samtidiga resenärer och sex-sju anställda.

Air-side var det om möjligt ännu glesare med mänsklig närvaro. Det här var alltså en onsdag vid 19-tiden, som jag gissar är en av de livligare perioderna på GOT. Idag? Tyst. Tomt. Nedstängt. Taxfree-butiken var öppen, Espresso House likaså men många andra restauranger och barer var tysta och nedsläckta. I de långa korridorerna var det ödsligt och ute på plattan stod ett ensamt plan parkerat, i väntan på bättre tider.

Tom incheckning på Landvetter
Tom taxfree på Landvetter
Öde på serveringen
Lugnt och stilla på Espresso House
Gate 16 ekade tom
Corona-krisens sviter

Hemresan – helt enligt tidtabell

Båda flighterna (GOT-ARN och ARN-OSD) luftade tillslut sina vingar helt enligt plan (pun intended). På förhand tänkte jag ändå att det skulle vara två fullsmockade flygplan jag satt i, då folk teoretiskt sett borde blivit ombokade till de få flyg som faktiskt gick. Jag menar, tidigare i veckan hörde jag om en Lufthansa-flight i Wien (till Frankfurt) som hade 1011 bokade passagerare till 142 platser på det aktuella flygplanet…

Första flyget på den här resan, en A320neo med 180 platser, hade kanske ett trettiotal passagerare. Max. Flyget till från Arlanda till Östersund, även det en A320neo, hade betydligt högre beläggning men långt ifrån fullsatt. Hälften kanske?

SAS har även upphört med all servering ombord under den här krisen. Inga snacks, inga tilltugg, inget kaffe och inget te. En mugg vatten lyckades jag dock få tag på.

Inställda avgångar på Landvetter
SAS-flighten var också tom

Hopslagna terminaler på Arlanda

På Arlanda är all inrikesverksamhet flyttad från Terminal 3 och 4. Istället körs merparten av all trafik från Terminal 5 (plus en del i T2). Det får ju då konsekvensen att T5:an inte var helt öde, men med tanke på att tre terminaler slagits samman så… tja, var det öde. Ändå.

Något loungehäng blev det inte heller, vare sig på Landvetter eller Arlanda, eftersom SAS stängt ner dem på grund av rådande omständigheter. Istället satte vi oss på en av restaurangerna och nej, vi behövde inte direkt trängas med massa andra människor.

Tillslut landade vi på Åre Östersund Airport, på utsatt tid. Det här var en ganska skrämmande kväll ur resesynpunkt och även om jag visste att det skulle vara glest med folk så kunde jag inte ana att framförallt Landvetter skulle vara ödsligt.

Stängd SAS Lounge på Arlanda
Åre Östersund Airport

Jag vill leva normalt igen!

Nu hoppas jag att den här skiten snart är över. Inte bara för att jag vill kunna leva och resa normalt igen utan för att vi ska börja se ljuset i tunneln. Den här perioden har verkligen visat flockmänniskans sämsta egenskaper (panik och bunkra skithuspapper) och jag är uppriktigt sagt besviken över hur många personer reagerat, på båda sidor om corona-visuret.

För ja, det finns som vanligt två sidor. En som ser det som en vanlig influensa och en som vill stänga ner allt och tror att vi ska dö i morgon. Och folk är lika dumma i huvudet oavsett vilken sida de är på.

Avgå, alla!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

    • Jag har ingen aning om hur den skiljer sig från vanlig influensa och jag gör mitt bästa för att inte vara en stakettyckare. Min primära syn är dock att ”sluta ha sån jävla panik och sluta bunkra dasspapper!”.

  1. Först får jag väl be om ursäkt för att jag säkert är en av dessa som skrivit en massa om corona, haha. Jag skriver ju gärna vad jag tänker på och detta ämne har varit svårt att undkomma på senare tid … Största skillnaden från en vanlig influensa är kanske att det inte finns något vaccin, vilket gör att den sprids snabbare och att fler dör. Jag är nog främst orolig för landets ekonomi. Har nördat ner mig i massor av läsning om virus, och så som jag uppfattar det kan detta ta tid … och vad händer då med alla företag …?? jag kan väl också tycka att det finns två sidor och att man ibland är onödigt hård mot varandra. Försökte förekomma det lite i dagens inlägg …

    • Inget att ursäkta sig för, folk skriver om vad de vill, när de vill och hur de vill. Jag väljer att undvika killgissningar och hypoteser baserat på information som jag inte vet om den stämmer från ena timmen till den andra. Det tillför inget. Därför blir det förhoppningsvis ganska tomt på Corona-inlägg här, bortsett från inlägg som de här. 🙂

  2. Skulle du kunna blogga om hur vi kan utforska världen hemifrån soffan nu? Filmer, live, 360, digitala vandringar, guidningar, föreläsningar – vad vet jag vad kreativa hittar på nu när de inte reser men ändå vill dela med sig.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.