Ishotellet i Jukkasjärvi – en mäktigt unik natt i -5°C

Jag såg den inte riktigt komma, natten på ishotellet i Jukkasjärvi. Överraskningsresan som Maria höll i tog oss först med nattåg till Kiruna följt av att vi hämtade ut en hyrbil. Min övertygelse om att vi skulle åka skidor bort mot norska gränsen var så stark att jag inte förstod något alls när vi istället körde österut ut ur stan. Det var först när vi svängde av E10:an och jag såg skylten mot ishotellet i Jukkasjärvi (eller Icehotel som det också heter) som det började gå upp för mig vad som var på väg att hända.

Vackert vid Torne älv

Jukkasjärvi ligger vackert längs Torne älv, och de knappa två milen från Kiruna tar inte ens tjugo minuter med bil. Vinterlandskapet den här eftermiddagen i slutet på februari präglades av snötäckt skog och fem-tio minusgrader.

Ishotellet i Jukkasjärvi består dels av en reception och en bar för lättare tilltugg, kaffe och alkohol av olika slag. Grannen är en liten souvenirshop. Sedan har vi Riverside Lobby, som lite är navet i hela upplevelsen. Här finns dusch och bastu, samt de hytter som vissa gäster har tillgång till. Här hämtar man också ut sovsäckar samt kläder för andra aktiviteter (om man har bokat några sådana).

Nästan alla rum är konstverk

Ishotellet i Jukkasjärvi har flera olika typer av rum och anläggningar. Dels vanliga varma hotell- och stugrum. Sedan 2016 finns också Icehotel 365, en åretruntanläggning som håller -5°C till -8°C. Och så givetvis det Jukkasjärvi är kända för – Icehotel Vinter. Den här delen byggs upp varje år och står från december till april. Isen hämtas från Torne älv redan i mars året innan och Icehotel Vinter smälter sedan tillbaka ner i älven.

Rummen är inte bara rum att sova i, de är tillgängliga för rundvandring även om man inte bor på ishotellet. På dagtid från 10-18 är de som en konstutställning. Som boende på hotellet har man fritt fram att utforska alla rum och bor man inte på hotellet kan man lösa en biljett för samma upplevelse.

Vi tog en egen rundvandring och utforskade i princip alla rum. Det var helt enastående skapelser och det ena rummet är inte det andra likt. Förutom rummen finns det även en ceremonihall, där man till exempel kan gifta sig. ”Det är bara fantasin som sätter gränser!” hör man ibland men det känns verkligen som att ishotellet i Jukkasjärvi levlat upp rejält från den nivån.

Beyond fantasin, typ!

Norrsken och en drink i isbaren

Framåt kvällen, när mörkret lagt sig, tog vi oss ut bakom hotellet och ner på isen av Torne älv. Målet var så klart att få se norrsken. Vi hade redan fått se ett vackert flammande sken lite tidigare på kvällen men mycket vill ha mer.

Och ja, vi fick oss ett litet men ändå skådespel på himlen. Inte direkt något extremt Instagram-norrsken att tala om, vilket jag kan tänka mig skapar viss besvikelse hos de utländska turister som förväntar sig massiva flammor i flera timmar.

Vi nöjde oss efter en halvtimme på isen och tog istället sikte på en drink i baren. Icebar by Icehotel alltså, där drinkarna serveras i isglas. Barens design förändras varje år men är också en åretruntupplevelse inne på Icehotel 365 (och det finns även en isbar i Stockholm). Drinken i sig skulle nog inte vinna några priser i drink-SM men hela atmosfären bidrog så klart till ett oförglömligt minne. Det är inte varje dag man tar en iskall drink i full vintermundering i en barmiljö.

Att sova på ishotellet – i fem minusgrader!

När kvällen höll på att bli natt började vi preppa för att sova i rummets fem minusgrader. Alla gäster som sover i Icehotel Vinter har en liten hytt i Riverside Lobby. Där förvarar man sitt övriga bagage och värdesaker, för i själva isrummet har man inga prylar alls. Det är också i lobbyhuset som dusch, bastu och toaletter finns.

I Riverside Lobby hämtar man sedan nattens tillhörigheter, i form av en sovsäck (gjord för -25°C) och ett reselakan att ha i sovsäcken. Det hålls en gemensam genomgång för alla gäster på eftermiddagen, om hur allt fungerar. Jag valde att följa rekommendationerna och tog på mitt underställ plus en långärmad tröja, mössa och strumpor. Ja, en buff runt halsen också.

Sedan tassade vi ut till vårt rum 209, A Night At the Theatre. Jag kastade på tillägget ”…of Dreams”, som den gamla Manchester United-supporter jag är (Old Trafford kallas för Theatre of Dreams). För om det är någonstans man drömmer så är det väl här. Rummet är utformat som en teatersalong och det var en kompakt tystnad som mötte oss. Inga studsande ljud. Inga apparater som stod och surrade. Bara vi och isen, i våra sovsäckar på renfällarna.

Vi stensomnade.

En oväntat god natts sömn

Sovsäcken var varm och skön och vi hade till och med slagit till på en större duosäck, där vi sov i samma. För mig med lätt klaustrofobi blev det en utmaning och en gång under natten var jag tvungen att sätta mig upp bara för att få röra lite på armarna. Annars gick det över förväntan bra och det var oväntat skönt. Klockan skvallrade om en sovpuls på 42, det är väl också ett bra betyg.

När vi tillslut väcktes av värden, som ropade in ett ”Goodmorning!”, undrade jag varför de gör så här klockan fyra på morgonen. Well, den hade tickat fram till halv åtta och ett glas med varm lingondricka serverades vid sängen. Vi sträckte på oss och tog den korta promenaden in till Riverside Lobby för ombyte, återlämning av sovsäcken, dusch, bastu och en riktigt god frukost.

Jag kände mig utvilad och fräsch och en stund i bastun blev ett härligt komplement till en på det stora hela underbar natt.

Diplom från ishotellet i Jukkasjärvi

Allt som allt om ishotellet i Jukkasjärvi

Ishotellet i Jukkasjärvi var så klart en upplevelse som ingen annan. Jag hade inga direkta vare sig förväntningar eller farhågor på förhand, även om jag inte sovit så här kallt tidigare. Sedan går det ju skoja om att det inte var någon golvvärme, men det är nog bara roligt de två första gångerna. Men ja, jag sov betydligt bättre än jag kunnat tro. Kallt sovrum. Kanske något att anamma hemma? Inte minusgrader kanske men…

Allra mest imponerande är så klart all denna iskonst som byggs upp år efter år. Nog har jag sett isskulpturer tidigare men inte något som varit i närheten av Icehotel. Jag måste också lyfta kvaliteten på service, bemötande och faciliteterna i det stora hela. Härliga människor, i alla fall de vi hade att göra med.

Förbättringspotential då? Drinkarna i isbaren var väl lite sådär, men det handlade väl mer upplevelsen än smakerna i det fallet. Sedan kändes frukostplaneringens planering som… nej. Alla väcktes nästan samtidigt vilket fick följden att nästan alla också åt frukost samtidigt. Saker på buffén tog slut och så fanns det knappt sittplatser åt alla i matsalen. Inte särskilt optimerat.

Sedan kostar ju ishotellet i Jukkasjärvi en slant också, det ska tilläggas. Men så får man å andra sidan en upplevelse som inte riktigt kan jämföras med något annat. Så. Skulle jag kunna sova fler nätter här? Absolut, men jag ser det nog mer som en riktigt häftig engångshändelse.

Har ni sovit på ishotellet eller något liknande? Lämna gärna en kommentar. Och hörrni, vanliga kalla hotellrum räknas inte…

ANDRA RESEBLOGGAR
– Oh Darling – En året runt upplevelse
– 4000 mil – Vi har varit på besök i Narnia
– Discovering the planet – Där snö och is lever året runt
– Mat och resebloggen – En helg på Icehotel
– Äntligen Vilse – Yrande snö och ohämmad sol

OFFICIELLT | Webbplats

Fotokollage från ishotellet i Jukkasjärvi

9 KOMMENTARER

 1. Så intressant att läsa om detta! Mycket fina bilder också. Att det fanns så mycket imponerande konst i rummen visste jag inte tidigare. Men i går (innan jag läste detta inlägg) såg jag på Sveriges Mästerkock och där var ju deltagarna just på detta hotell.

  Jag är imponerad av att ni sov så pass bra! Jag hade blivit nojig över att behöva gå på toa på natten (som du säkert förstått av vår konversation på Facebook). 😉 Sedan har jag överlag svårt att sova borta och jag gillar inte att frysa, hehe … Men ni verkar ju ha hållit er varma!

  Om jag upplevt något liknande? Faktum är att jag frusit som en hund en gång i New York och det var INTE på ett hotellrum. Jag och Eva Sollén hade hyrt en enkel lägenhet i Little Italy med englasfönster. Detta var på hösten och den kvällen vi anlände var det SVINKALLT i hela lägenheten (några plusgrader?) och givetvis också i våra sovrum. Vi bylsade på oss lager efter lager med kläder och bara nästippen stack fram under lakanen. Har aldrig frusit så någon natt i hela mitt liv. Dagen därpå kom hyresvärden med portabla element åt oss, men samtidigt slogs faktiskt centralvärmen på så det löste sig!

  • Tack för cred, kul att du gillar! Toabestyren är nog kanske det knivigaste, allra helst om man sover i en duo-säck. Annars var det ju varmare än jag trodde.

   Haha, skönt att det löste sig! Hade en liknande upplevelse i Melbourne i höstas men det var mest för att… tja, det inte blev varmare inomhus än så. De la fokus på att ha det varmt i köket. Sovrummen hade dubbla-trippla täcken. Jisses vad jag frös första natten i alla fall. 🙂

 2. […] Ishotellet i Jukkasjärvi är världskänt för dessa speciella utformning. Det här är precis som det låter som att det ska vara, nämligen ett hotell som är gjort av is. Hur fungerar det egentligen? Varför smälter det inte? Anledningen till att de lyckas behålla sin form är för att det ligger på en av Sveriges absolut kallaste platser, nämligen Jukkasjärvi i Kiruna. […]

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.