Att resa i Sverige – 25 frågor & svar

Jag vet inte riktigt var det började men tror det var Annika på Resfredag som kickade igång den. Listan. Att resa i Sverige. Med 25 frågor och svar. Jag hakar på, då jag både dels fick fin inspiration till att skriva lite och även till att upptäcka mer av Sverige så klart.

Jag ser en skön sommar med fina upplevelser här på hemmaplan. Inte för att jag måste (även om jag måste) utan för att det är ett bra jävla fint land vi lever. Jag älskar ju att resa långt och länge men det måste ju inte betyda andra sidan jorden (lugnt, jag har en sån resa bokad också). Jag menar, sätter jag mig i bilen så har jag lätt tio timmar till Kiruna och åker jag lika länge åt andra hållet är jag i Göteborg. Som ni märker finns det att göra även här på hemmaplan.

Så, min lista så. Här har ni den.

1. Min favoritplats i Sverige

Egentligen är jag ganska hemmakär. Alltså, Frösön och lägenheten. Men det finns en plats jag höjer lite extra till skyarna som inte är hemma. Storulvåns fjällstation. Där vägen slutar. Där fjällvärlden tar vid. Förutom att fjällstationen ligger vackert i sig så är den också utgångspunkt får många vackra turer. Jämtlandstriangeln. Sylarna. Blåhammaren. Helags. Snasahögarna. Listan kan göras längre.

Storulvån, Jämtland

2. Ett ställe jag inte vill resa tillbaka till

Veddesta centrum utanför Stockholm. Där stod jag och jobbade som telefonförsäljare två dagar sommaren 2009 och herrejävlar vilken sorglig plats. Nu ska skiten dock rivas och det ska byggas bostäder på området. Det tackar vi för.

3. Bästa utsiktsplatsen i Sverige

Toppen av Kebnekaise med vetskapen att allt du ser runt dig, i hela Sverige, är under dina fötter. Om det är klart väder vill säga. Det var lite semi-mulet när jag stod på toppen så jag får väl sonika göra om den någon gång. Och då blir det ju nordtoppen, som vilken dag som helst är är permanent högst i Sverige.

4. Mitt bästa loppisställe

De man åker förbi utan att gå in på. Loppisar och liknande tillställningar har aldrig lockat mig.

5. Jag drömmer om att resa till

Sarek! Jag har en överromantiserad bild av en veckas vandring där bland fjälltoppar och gles björkskog. Måste inte vara en vecka heller. Kan vara två-tre-fyra veckor. Eller dagar. Ge mig något bara!

6. Mitt lyckligaste barndomsminne från en resa i Sverige

Mitt allra lyckligaste barndomsminne är från Sverige men när vi lämnade landet. Vi rullade på TT Lines gigantiska färja i Trelleborg för båtresan till Travemünde. Jag var så galet fascinerad av att rulla upp på båten så jag minns att jag satt och fnittrade. Möjligtvis såddes älskar-att-resa-långt-på-olika-sätt-fröet där, i min då nioåriga kropp. Jag kan ju känna samma entusiasm nu när jag kliver på ett nytt flygplan. Ränderna verkar aldrig gå ur.

7. Min finaste fikaupplevelse

Fikahyllan längs klätterleden på Skuleberget. Där satt vi och fikade på vår väg upp längs gula leden. I sommar ska jag göra om det här och då blir det röda, eller rentav svarta. Jag kände mig stark och smidig och borde nog kunna greja dem båda två. Dessutom var det hur kul som helst!

Gula ledens fikahylla

8. Sveriges bästa hotellfrukost?

Hotell Emma mitt i Östersund. Frukostbordet (och hela matsalen) är litet men maxat med lokalproducerad mat från Jämtlands alla hörn. Hit går vi och äter lördagsfrukost ibland men alldeles för sällan.

9. Sveriges bästa hotellupplevelse?

Alltså, Icehotel i Jukkasjärvi var ju en unik once in a lifetime-grej som var supernice men det är ju inget hotell jag direkt återkommer till, vilket jag kan tycka är ett betyg för att kora den bästa upplevelsen. Lite likadant med fantastiska Cocoon Meetings utanför Kristianstad. Alltså, det var nog förra årets bästa natt alla kategorier. Jag sov som en liten prinsessa. En gammal jordkällare som var mysigt inredd till ett rum. Ingen elektricitet. Inga ljudföroreningar. Bara spraket av en kamin.

Fast bästa hotellupplevelse. Som ensamresenär är det nog ändå anonyma och helt omärkvärdiga &hotel i Stockholm. Litet, enkelt, praktiskt, bra frukost, skön säng. Inte mer. Inte mindre. Bra så.

10. Sötaste staden i Sverige?

Wadköping är ju ingen riktig stad så jag får sonika säga Ystads pittoreska kvarter med korsvirkeshus. Det är ju förvisso bara en liten del av hela stan, men ingen svensk stad är ju söt rakt igenom. Faktiskt.

Sekelgården i Ystad - innergården

11. Skog, hav eller fjäll?

Det finns fan seriöst inget som slår en vidunderlig fjällvy. Jämtland eller Lappland spelar ingen roll. Jag menar. Milsvida vyer av kala vidder som pryds med lugnet av våra majestätiska bergstoppar, som slipats ner av istiderna och miljoners år av erosion. Alperna må vara dramatiska men Skanderna har sitt nordiska lugn. Oslagbart vackert!

12. Bästa tågresan genom Sverige?

Sveriges bästa tågprodukt heter utan tvekan SJ 3000 1 klass tyst avdelning. Men den skönaste tågresan jag gjort är nog den från Sundsvall till Kiruna tidigare i år, Arctic Circle Train. Jag sov som en kung på nattåget och vaknade upp till ett vintervitt Kiruna massa timmar senare.

SJ Nattåg i Kiruna

13. Hit åker jag helst på roadtrip

Alltså, det är alltid något speciellt att sätta sig i bilen och börja rulla söderut med familjen i Trollhättan som destination. Så fort jag rullar ur den stora rondellen hemma i Östersund och sträcker ut benen i 110 så känner jag ett direkt lugn. Åtta-nio-timmar framför mig i förar- och passagerarsätet. Jag kommer se Sverige passera utanför fönstret för femtiotolfte gången. Jag kan vägen innan och utan efter att ha åkt här flera gånger per år i snart tjugo år. Men det skiter jag i. Jag älskar långresor. Oavsett de är med tåg, bil eller flyg.

14. Bästa bok om att resa i Sverige

Sven Hörnells bok Sverige sett från luften, med flygfoton från Smygehuk till Lapporten. Det spelar ingen roll att den är från 1972 och att Ölandsbron inte ens är färdigbyggd. Jag förälskade mig i de här bilderna redan när jag var liten och jag fick häromåret boken av min mor, som själv fick den 1973.

15. Vänern eller Vättern?

Vänern. Alla dagar Vänern. Förutom att jag som dalslänning kanske är lite partisk så har den ju allt. Fina badvänliga sandstränder, klippor, skärgård, en horisont långt där borta och med anslutande vattenvägar åt alla möjliga håll med Göta Kanal, Göta Älv, Dalslands kanal, Klarälven och så vidare.

Vänern

16. Stockholm, Göteborg eller Malmö?

Juttebårj! De två senaste somrarna har vi hyrt en lägenhet och jobbat ett par veckor på våra respektive kontor i stan. På kvällar och helger har vi sedan utforskat utbudet både centralt och i skärgården. Vi har alltså plockat russinen. Fått hemmaliv med egen lägenhet och jobb och sedan turistat på samma gång.

17. Favoriten bland svenska nationalparker?

Oj, jag har faktiskt inte besökt så många av våra nationalparker. Inte mer än Kosterhavet, blickat ut över Skuleskogen och sett Stenshuvud på håll. Sedan har jag i och för sig varit alldeles bredvid Abisko om än inte bekantat mig närmare med området.

Kosterhavet då. Det är vackert, men här blev det mer uteslutningsmetoden.

18. En svensk restaurang jag ständigt återkommer till

Det är svårt att återkomma till restauranger som ligger i andra städer än sin hemstad. Därför blir det nog Jazzköket och Lilla Saluhallen här i Östersund (det är typ samma ställe) som just nu besöks mest frekvent. God, vällagad mat med spännande vinklingar och lokala råvaror. Och härlig miljö.

19. Sveriges mest romantiska plats?

En solnedgång på Bohusläns klippor en varm sommarkväll i juli. Och två grabbar som hoppar ut i havet. Det är väl ändå romantiskt?

Romantisk plats i Sverige

20. Öland eller Gotland?

Den här är klurig. Besöket på Öland för ett par år sedan var ju nice men det var så knastertorrt att vi till exempel gav upp alla planer på golf. En vacker dag ska jag spela på Ekerum. Gotland på lågsäsong, en bitig helg i november, var en riktigt fin upplevelse och jag vet inte om jag vill göra ön på sommaren faktiskt. Jag tänker att den är helt sönderturistad då.

Men. Gotland blir det. För att det känns lite om utomlands.

21. Favoriten bland svensk husmanskost

Hemmagjorda riktigt goda köttbullar och potatismoset jag själv styr upp. Det behöver inte vara mer komplicerat än så.

22. Svenskt godis som alltid finns med på bilresan?

Är lösgodis svenskt? Jo men det finns ju svenska godistillverkare i genren så det säger jag. Fast jag har fått lite avsmak för just lösgodis när man ser och hör hur det hanteras i butikerna. Folk som kladdar i boxarna och allt sånt. Blä…

…fast det är ju gott.

23. Här firar jag helst midsommarafton, påskafton och julafton

Efter att ha varit ganska traditionslös sedan 2005 så har jag återigen börjat hitta något av en röd tråd i de större högtiderna – hemma. Det är alltid kul att jämföra vädret mellan just dessa helger. Ibland skiljer det faktiskt inte nämnvärt många grader i temperatur. I alla fall inte i Östersund.

24. Saker jag saknar med Sverige när jag är utomlands

Jag är sällan bortrest så länge att jag hinner sakna något. Faktiskt. Men om jag måste nämna något så är det väl ”svensk standard” då, när man kommer till hotell och sånt.

25. Favoriten bland svenska slott

Alltså, jag är ingen slottsfanatiker och har väl bara varit på ett handfull av dem i det här landet. Men Läckö är läckert. Framförallt ligger det förbannat fint vid Vänern (så klart) och så finns det en fantastiskt fin golfbana alldeles i närheten.

Läckö Slott, mitt i Vänerskärgården

Hur ser er lista ut?

Länka gärna era listor (jag vet att de finns!) som kommentar nedan så tipsar och inspirerar vi varandra.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

14 KOMMENTARER

    • Wadköping var väldigt vackert och pittoreskt, kan rekommendera ett besök om ni har vägarna förbi! Tack för länken till er lista, ska spana in den direkt! 🙂

  1. Gillar ditt svar om loppisar, önskar att jag kommit på något lika fyndigt när jag svarade på den frågan. 🙂 Sedan var jag nära att skriva Hotell Emma som svar på frågan om hotellfrukost i min lista. Bodde där en natt när jag var i Östersund i jobbet för några år sedan och minns att frukosten var väldigt bra, dock kom jag inte ihåg den tillräckligt väl för att vara säker på att den var den bästa. 🙂 Min lista finns här: http://www.stadtillstrand.se/2020/04/19/en-lista-om-att-resa-i-sverige/

  2. Åh så himla mysigt och inspirerande inlägg! Gotland på sommaren är ett måste för mig – men då är tricket att hålla sig låååångt borta från Visby, Tofta och Fårö då det är där typ 99% av alla turister hänger. Finns gott om smultronställen på öjn där man inte behöver springa på en enda människa 😉

    • Tack! Ja, Gotland på sommaren får det nog bli för mig också framöver. Förstår om du inte vill tipsa om ”hemliga platser” men skicka ett mejl i så fall så lovar jag att inte skriva om dem. 😉

    • Men tack Johan! Fjällvärlden ändå, den är så jäkla fin i alla sina skepnader. Varje säsong tänker jag att ”det HÄR är den finaste!”. Sedan ändrar jag mig några månader senare. 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.