OnePlus 7T Pro – hur bra köp blev det?

I december köpte jag för första gången en telefon från OnePlus. Jag kom från några år med Samsung men var sugen på att testa något nytt, allra helst när alla tre Samsung-lurar på något sätt havererat (inom ramen för garantin). Så. Valet föll på OnePlus 7T Pro och det som lockade var priset (8400:-), en bra skärm och så klart kameran. Inte OnePlus starkaste kort genom åren men som enligt diverse recensioner bättrat sig rejält.

Nu har jag kört den ett tag och ja, det finns lite att säga om den. Så vi kör direkt. Här är mina upplevelser av OnePlus 7T Pro, fyra månader senare.

Specifikationerna i korthet

Mobilen väger 206 gram och kör processorn Qualcomm Snapdragon 855+. Jag har modellen med 8 GB RAM och 256 GB UFS 3.0-lagring. Batteriet är på 4085 mAh och laddas via en USB-C-kontakt. Skärmen är en AMOLED på 6.67″ och vid upplösningen 3120×1440 ligger den på 516 PPI.

Det finns tre kameralinser. En huvudkamera på 48 megapixel (mp) med bländare f/1.6. En telelins på 8 mp med f/2.4. ”Ultravidvinkeln” är på 16 mp, bländare f/2.2 och med ett ”field of view” på 117° (iPhone 11/11 Pro/12/12 Pro har 120°, som jämförelse). Det går att filma 4K i upp till 60 fps. Frontkameran är på 16 mp med bländare f/2.0.

FLER SPECS | Kompletta specifikationer på officiella sajten

OnePlus 7T Pro
Kamerabumpen på OnePlus 7T Pro

Kameran – eller alla fyra

Med tanke på hur högt jag värdesätter en bra kamera i en smartphone så kan man tycka att 7T Pro var ett felköp. Kanske lite. Jag valde 7T Pro mycket beroende på priset och tänkte att jag sonika får leva med kamerakompromissen ett par år eller så. Och ja, jag står fast vid det.

I korthet. Duger den för Instagram och liknande format? Alla dagar! Det är om man börjar granska bilderna på djupet som skillnaderna gentemot konkurrenterna upptäcks. För nej, det här är ingen kameramobil. I alla fall inte jämfört med flaggskeppen från Huawei, Samsung och Apple.

För mina ändamål fungerar den bra och huvudkameran är absolut helt okej. Vettig skärpa och framförallt slänger den inte på massa extraskärpa som min gamla Samsung S8 gjorde (vilket kunde förstöra en bild). De bilder jag ska använda på blogg eller Instagram går jag in och bearbetar i Lightroom efteråt och det gör jag oavsett kamera.

Telelinsen är ett fint tillskott och bidrar till att jag kan fota med lite mer djup och få lite andra perspektiv. Inte perfekt skärpa och kanske ingen linser jag använder seriöst. Den ger i alla fall upp till 3x optisk zoom och det går att få digital zoom upp till 10x. Den digitala zoomen är dock inget jag rekommenderar. Samma jobb kan göras i efterhand. Släng in bilden i Photoshop och beskär den, det är samma sak.

Tyvärr blev jag lätt besviken på vidvinkelkameran. Jag använder den ganska ofta men gillar inte hur den tappar skärpan ute i kanterna. Men, precis som med telelinsen gillar jag den för att den ger ett annorlunda perspektiv.

Selfiekameran är en liten popup-kamera. Aktiverar du den så åker den upp ur toppen av enheten och så åker den ner när du deaktiverar den eller går ur kameraappen. Den har dessutom ett fallskydd och åker in automatiskt om du skulle tappa telefonen. Det har fungerat varje gång jag testat. Bildkvaliteten? Nja. För Instastories, på sin höjd.

Det går också att fota i RAW-format, vilket betyder att bilden sparas som ”data” istället för en färdigprocessad vanlig JPEG. Det här ger större möjligheter till efterredigering i till exempel Lightroom men kanske inget som allmänheten suktar efter. Ett helt okej verktyg men långtifrån de RAW-filer man får från en seriös systemkamera.

Som filmkamera då? I dåliga ljusförhållanden blir det nästan löjligt mycket brus och knappt användbart, allra helst med vidvinkelkameran. I dagsljus är det så klart betydligt bättre men då mycket av mitt filmande sker i dunkla flygplansmiljöer (japp, sant) så kommer jag nog filma sånt med en annan kamera framöver. En fin funktion är ändå läget ”Superstadigt”, som eliminerar nästan allt skak.

FILMEXEMPEL | Från tågkupé med dåligt ljus | Från flygplats och inomhusmiljöer

Exempelbilder

De här bilderna har jag importerat från mobilen till Lightroom. Sedan har jag exporterat ut dem i 1402 pixlars bredd, för att hålla nere storleken. I övrigt är de helt obehandlade. Klicka på dem för större format.

Byggkvalitet?

Generellt sett gillar jag byggkvaliteten i OnePlus 7T Pro. För att fatta mig kort så kör jag några punkter.

  • Den är STOR! Jag har ganska små händer och når verkligen inte toppen på skärmen med en hand. Det blir ganska stökigt ibland, allra helst när appar fortsätter att envisas med menyer i toppen i stället av botten av sina GUI:n.
  • Fingeravtrycksläsaren sitter under skärmen och är riktigt snabb. Den svarar utan problem nio gånger av tio.
  • Knappar och reglage sitter där de ska och känns bra. Gillar reglaget som sätter på ljudlös/vibration/ljud.
  • Utan skal är telefonen hal som en tvål.
  • Det medföljande skalet är helt okej och bidrar till bättre grepp men gör enheten tjockare (och inte lika snygg).
  • Kameralinserna sticker ut på baksidan, om man kör utan skal.
  • Selfie-kameran åker upp och ner men jag funderar på hur mycket damm som åker med den ner igen. Det lär tiden få visa.
  • Fallskyddet på selfie-kameran fungerar varje gång jag testat. Fin funktion!
Selfiekameran på OnePlus 7T Pro

Androidupplevelsen?

Ett rent och städat Android-gränssnitt gillar jag, utan massa tjafs och trams som sinkar prestanda eller tar upp lagringsyta. Fint så. Jag kör ju mest Googles egna appar och ja, de rullar ju på. Inga konstigheter. Egentligen finns det inte så mycket att säga. Android i sitt esse, med några få men irriterande undantag.

Om det är OnePlus egen Android-version som ställer till det eller inte ska jag låta vara osagt. Däremot upplever jag att flera av mina blåtandsenheter inte ansluter automatiskt alla gånger. Mina Sony-hörlurar måste jag till exempel gå in och ansluta manuellt varannan gång. Mest störande är dock att lurarna inte ligger direkt under mina hopkopplade bluetooth-enheter, trots att jag använder dem frekvent. Istället måste jag in under ”Visa alla” för att hitta dem. Varje gång. Att döpa om lurarna till ett ”a” eller ”_” i början hjälper inte heller.

Idiotiskt.

Android - Bluetooth-inställningar
Android - Bluetooth-inställningar - Visa alla enheter

Lika korkat är det med inställningen för skärmens ljusstyrka. Den nås givetvis via notiscentret (snabbkontrollerna om man swipe:ar ner från toppen av skärmen). Men, där måste jag sedan swipe:a ner en gång till för att nå inställningen för ljusstyrkan. Och det finns inget sätt i systemet för att ändra på det. Huvudlöst!

Men annars så. Allt som allt erbjuder OnePlus ändå Android i en av sina bästa skepnader, absolut.

Android - Notiscentret
Android - Notiscentret - Skärminställningar

Prestandamonster?

Efter några månaders användning är jag faktiskt inte superimponerad över prestandan. Med tanke på hur mycket snack det varit om OnePlus-modellerna på senare år så hade jag faktiskt förväntat mig mer. Det där med systemlagg till exempel. Det händer nästan lika ofta som på min gamla Samsung S8. Men visst, generellt sett är ju 7T Pro betydligt snabbare men inte så att jag baxnar direkt. Och då får benchmark-resultat visa vad fan de vill.

Batteritiden?

Det här är nog den största fördelen med OnePlus 7T Pro. Inte bara för att den har en utomordentligt bra batteritid utan för att den laddar från noll till 50% på nolltid (eller 0 till 68% på 30 minuter enligt OnePlus själva). Kör man bara deras Warp Charge 30T så behöver man aldrig bekymra sig för att gå batteritorsk.

Jag klarar mig också långt över en dag på en laddning. Om jag tar den fulladdad vid lunch dag 1 så är det mer regel än undantag att jag klarar mig till att jag kommer till jobbet på morgonen dag 3. Då har jag inte ens snålat på användandet utan scrollat Instagram, kollat Youtube, fipplat med Avanza-appen, läst Twitter, poddlyssnat Spotify… och så vidare.

Batteritiden i OnePlus 7T Pro

Skärmen?

90hz är det nya svarta. Eller ja, på mobilerna som släppts i år är det ju snarare 120hz som är grejen. Men hur som helst, jag har ärligt talat inte märkt av den så mycket. Det sägs att den växlar mellan 60hz och 90hz beroende på hur mobilen används och om apparna har stöd eller inte. Ja, då är det väl så. Skärmen är riktigt fin och den är behaglig att titta på och jag njuter av jämna och fina systemanimationer (när det inte laggar).

Men, framförallt gillar jag att den är fri från en ful notch (som trendat senaste åren) eller att det inte är ett svart hål för frontkameran. Skärmen är komplett och den täcker i princip hela framsidan. Älskar det!

Däremot känner jag att autojusteringen av skärmens ljusstyrka ballar ur vid dåligt ljus. Nio gånger av tio får jag själv gå in och sätta en ljusstyrka som jag tycker fungerar bättre, allra helst i svaga ljusförhållanden.

Den kurvade displayen går det också att prata om en stund. Många stör sig på den då den bidrar till feltryck, då den löper ut över mobilens kanter. Jag kör skal och påverkas inte jättemycket men de gånger jag tar bort skalet så är det ganska irriterande ja. När jag köper nästa mobil ska jag nog ha det där under betydligt bättre uppsikt.

Skärmen på OnePlus 7T Pro

Saknar jag något?

Det här blir ju mer en personlig grej men jag kan sakna vissa saker från Samsung-livet. Som Samsung Pay. Ja, jag vet att Google Pay finns men det hjälper föga när alla kortutgivare inte finns där (ja jag talar med er, SEB). Även i Samsungs eget Android-gränssnitt kan jag sakna en del saker som SmartThings, små gränssnittsdetaljer och annat.

Den där flärpen till exempel, där jag från vilken app som helst kan swipe:a ut en flik med frekvent använda appar och annat. Såg inte den saknaden komma faktiskt och ja, det finns appar som löser det där men ingen som direkt fallit mig i smaken.

Blev det ett bra köp?

Hur vida OnePlus 7T Pro är en bra mobil eller inte beror nog på vem du frågar. I mina ögon är det en riktigt bra smartphone i förhållande till det man betalar. I slutändan handlar det om att kompromissa. Vill man ha den bästa smartphonekameran på marknaden så bör man titta på någon annan. Alltså. Jag är inte missnöjd med kameran men hade förväntat mig att den i alla fall skulle vara något vassare än den Samsung S8 jag kom från.

Däremot gillar jag Androidupplevelsen, batteritiden och att hela mobilen känns som ett gediget bygge.

Kontentan då. Ja, det blev ett bra köp. Där och då. Om jag tittat på ny mobil idag? Då hade jag eventuellt köpt nya OnePlus 8 Pro, som släppts precis i dagarna. Fast hetast hade nog Samsung-spåret varit trots allt. I teorin hade S20 hade gett mig mer glädje, främst i kameran. Men också en tunnare plånbok…

Heads up på närmaste tiden också! Deras nya flaggskepp OnePlus 8 Pro har alltså precis släppts, vilket kan bädda för prisdipp på 7T Pro.

PLUS. Tilltalande pris. Batteritiden är superb! Android-upplevelsen är ren och snabb. Prestandan är vass och hela telefonen känns som ett gediget bygge. Skärmen är riktigt skarp och jag gillar att den är notch-fri. All-in-all högt värde med tanke på prislappen!

MINUS. Kameran når inte hela vägen, framförallt brister vidvinkeln i skärpa. Mycket brus i dåligt ljus, märks framförallt vid filmning. Auto-ljusjusteringen för skärmen ballar ur. Och visst borde prestandan rocka ännu hårdare?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.