Andersön runt – rolig men klurig löpning

Den här tiden på året brukar Andersön Runt, utanför Östersund, köras. I år blev det så klart en annan touch på tillställningen och folk uppmanades istället att själva ta sig ut och springa med social distansering. Vi anammade det tipset och igår, när årets hittills varmaste dag slog till med full kraft, stack vi ut till naturreservatet för lite löpning på 12 kilometer.

Andersön är en ö tillika naturreservat (och delvis Natura 2000-område), beläget 15 kilometer sydväst om Östersund. Hit går det att ta bilen och även cykla såklart och det finns parkeringsplatser och fickor utspridda längs grusvägen som löper över öns första halva.

På Andersön har människan hängt i flera tusen år, vilket boplatser från stenåldern samt både gravar och järntillverkning från järnåldern skvallrar om. Förutom sin naturskönhet härjar också en del vilda djur här ute och det är mer regel än undantag att få närkontakt med rådjur och säkert även älg. Det har genom åren också skymtats björn här ute.

Det finns massor av stigar på ön och det går att följa strandlinjen hela vägen runt. Stigarna består av både lättillgängliga grusade partier och även smala snåriga varianter med mycket rötter. Längst ut på öns nordligaste del är det inte helt framkomligt om man tänker barnvagn eller rullstol.

HITTA HIT | Andersön på Google Maps

NATURRESERVATET | Mer om lokala föreskrifter gällande Andersön.

Springa Andersön runt

Vi stannade bilen alldeles i början av ön, för att maximera längden på löpningen. Jag har varit här ute massor av gånger men faktiskt aldrig sprungit. Sträckan som gäller för Andersön Runt är drygt 11 kilometer och då håller man strandlinjen i princip hela tiden, förutom en av de sista kilometrarna. Det går så klart att hitta på egna sträckor också, det finns gott om stigar att springa på. För min del blev det 12 kilometer, jag sprang några hundra meter extra. Bara för att det var roligt. Typ.

Inledningen är flack och enkel, med breda och ganska lätta spår. Det är först när man kommit upp till öns norra ände, efter 3,5 kilometer, som det börjar bli tekniskt. Smala krokiga stigar med miljoner rötter. Varje steg måste pareras rätt och här gäller det att lyfta på fötterna för att inte snubbla sig ner i random myrstack. Det är också ett par rejält branta partier att ta sig upp och ner för. Håll alltså koll på fötterna!

Det lättar något framåt 7 kilometer, när man på öns östra sida springer precis vid stranden. Jag tog dessutom svängen längst ut på Trefotudden, där det finns en brygga, som egentligen inte ingår i “officiella” banan. Sista 2,5 kilometrarna är samma om de första.

Nja, det gick ju inte särskilt fort den här dagen. Ganska sliten efter flera andra träningspass i veckan men ändå 12 kilometer på dryga timmen. Det är okej, allra helst med tanke på hur kuperad och teknisk banan emellanåt var. Hur som helst väldigt rolig löpning och jag behöver nog träna mer på sånt här.

Har jag några läsare som gjort Andersön runt eller har förslag på liknande löpning? Lämna gärna en kommentar!

Andersön Runt - bansträckning & karta
Löpning Andersön Runt
Inte supersnabb löpning direkt
Post-race och 12 km runt Andersön
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

3 KOMMENTARER

    • Bynäset har jag gjort massa gånger och den är mycket lättare att springa tycker jag. Inte lika mycket rötter. Fina strandnära rundor är hur som helst båda två. Lyx att ha dem alldeles runt knuten. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.