Marias resor i Sverige – 25 frågor & svar

Hörrni, den där listan om att resa i Sverige som Annika på Resfredag och Lisa på Let’s go explore kickade igång för några veckor sedan har ju gått varm i resebloggarsvängen. Jag har själv kört den en gång så den här gången har jag intervjuat min sambo Maria här hemma istället. Lite på samma tema som Katarina på Äntligen Vilse gjorde med sin sambo.

Hur är Marias syns på Sverige och vad har hon för tips och idéer kring att flacka runt på hemmaplan? Vi satte oss ner och så öste jag ur mig alla 25 frågorna som hon fick svara på helt oförberedd. Inte helt lätt för henne heller ska tilläggas men jag fick svar och de kommer här.

Hon driver förresten en egen blogg, matblogg. Besök Mariasmat.nu om ni behöver bra inspiration till god, vällagad mat. Jag är inte alls partisk. Eh.

1. Marias favoritplats i Sverige

”Ja, det är nog ingen speciell plats faktiskt utan alla platser där jag känner mig välkommen och omtyckt. Hemma hos mig och min familj, hemma hos mina bröder, hemma hos vänner, på utflykter runt om i Sverige. Ja, lite överallt alltså. ”

2. Ett ställe hon inte vill resa tillbaka till

”Sollefteå, det är fan inget roligt ställe. Eftersom jag åkt så många gånger mellan hembygden kring Umeå och Östersund så är det lite av en måste-passering som jag helst skulle slippa.”

3. Bästa utsiktsplatsen i Sverige

”Björkliden! Ja men att sitta inne i en varm och skön fåtölj på Hotell Fjället och titta ut över Torne Träsk och Lapporten, med pjäxorna på, är den finaste utsikt jag upplevt. Lägg till en god kopp kaffe och någon godbit, efter några timmar skön skidåkning, så har du hela bilden klar.”

4. Hennes bästa loppisställe

”Oj. Jag går aldrig på Loppis mer än på Röda Korset hemma i Östersund. Och det är inte ens en loppis. Dock finns en idé om att hitta fina loppisfynd, men då jag besökt för många dåliga (med bara skräp) så tar motivationen slut.”

5. Hon drömmer om att resa till

”Åh, Stenshuvud nationalpark nere i Skåne. Lite synd att vi inte gjorde den på riktigt när vi roadtrippade där för ett par år sedan. Men rent allmänt så vill jag se fler vackra nationalparker i Sverige!”

6. Hennes lyckligaste barndomsminne från en resa i Sverige

”Vi reste sällan när jag var liten. Familjen hade en bondgård så somrarna tillbringades på slåttern där hemma. Jag minns det som fina somrar och har bara närbelägna utflykter som lyckliga minnen. Jag tyckte till exempel att det var lyxigt att få åka ut till havsbadet någon mil hemifrån på eftermiddagen, för det hände rätt sällan.”

7. Marias finaste fikaupplevelse

”Jag gillar fikaupplevelser utomhus i kombination med en aktivitet, det gör hela fikastunden mycket finare. Helst med egenbakat fika så klart. Det fikastopp vi gjorde längst ut på Andersön utanför Östersund för några år sedan var en riktigt härlig upplevelse. Vi hade hela Storsjöflaket framför fötterna och fjällutsikt med Åreskutan i horisonten.”

Fika med fjäll- och sjöutsikt. Foto: M.Carlsson

8. Sveriges bästa hotellfrukost?

”Hotell Emma i Östersund ligger bra till. De kör Jämtlandslokala produkter och har en engagerad och matintresserad ”husmor”. Ibland unnar vi oss en hotellfrukost hemma i stan och då är Emma en stående favorit för mig.”

9. Sveriges bästa hotellupplevelse?

”Columbus Loft (det som varit NoFo Loft fram tills nyligen) på Söder i Stockholm har jag fina minnen från, en sommarnatt för några år sedan. Det var i början av semestern, jag var fortfarande nykär i Dryden och jag skulle åka och möta upp mina barn som semestrat på annat håll i Sverige. Det var supernice att kunna sitta på innergården och äta frukost under blå himmel på morgonen.”

NoFo I Stockholm

10. Sötaste staden i Sverige?

”Wadköping i Örebro är den första som kommer för mig. Inramningen med röda trähus, smala gator, gränder och vrår precis bredvid en stilla flytande Svartån. Det var fint att köpa sig en glass och strosa längs ån in mot centrala Örebro.”

11. Skog, hav eller fjäll?

”Fjäll får jag nog säga då. Det är få saker som kan mäta sig med en vårvinterdag i fjällvärlden. Den gnistrande och värmande solen. De vackra vita vidderna med fjälltopparna runtomkring. Kallsnö och bra skidåkning men ändå solbränna på kinderna. Det är svårslaget.”

12. Bästa tågresan genom Sverige?

”Som dagtåg är det nog resan ner till Stockholm Halvmarathon för ett par år sedan, när vi var ett helt gäng som åkte. Bästa nattågsupplevelsen är resan till Björkliden tidigare år. Jag hade bokat en egen hytt åt oss och där vi efter biljettkontrollen korkade upp en flaska champagne för att fira att vi var på väg mot Kiruna. Det var en överraskningsresa så Dryden hade ingen vetskap om de kommande dagarnas händelser!”

13. Hit åker hon helst på roadtrip

”Höga Kusten vill jag besöka i år, men det är egentligen inte för roadtrippens skull utan för målets skull. Dels att besöka nationalparken Skuleskogen men jag har också en dröm om att hela familjen ska hyra kanoter och paddla ut till Högbondens Fyr. Antingen för en övernattning eller bara för en fika.”

14. Bästa bok om att resa i Sverige

”Jag har nog inte läst någon resebok i den meningen men hittar istället inspiration i magasin. Utemagasinet, Turist (från Svenska Turistföreningen) med flera.”

15. Vänern eller Vättern?

”Vättern. Mest för att jag under genomförandet av En Svensk Klassiker cyklade runt hela sjön och därmed har sett alla småbyar och städer. Jag kämpade på i 17 timmar (om jag minns rätt) och är mycket stolt över den insatsen.”

16. Stockholm, Göteborg eller Malmö?

”Göteborg! Jag har alltid gillat västkusten och när vi för ett par år sedan fick möjligheten att arbeta och provbo i stan har min förtjusning bara växt. Jag känner mig inte färdig med stan utan skulle gärna tillbringa mer tid där. Dock förknippar jag Göteborg med sommaren, så jag är inte lika övertygad om att förtjusningen skulle överleva en vinter där nere.”

Slottsskogen i Göteborg

17. Favoriten bland svenska nationalparker?

”Jag och min äldste bror vandrade genom Skuleskogen i mitten på 90-talet. Annars har jag åkt båt på Kosterhavet och gjort några få korta bitar i Abisko. Jag vill besöka fler nationalparker, det är högt upp på min bucketlist!”

18. En svensk restaurang hon ständigt återkommer till

”I min karriär som matbloggare så siktar jag hellre på att upptäcka nya matställen. Men visst, det blir ju oftast återkommande restaurangbesök hemma i Östersund och då äter jag gärna på Jazzköket Saluhall. Jaktstugan är också bra, precis som Republiken. Alternativt hugger jag fikabröd från Frejas Bakeri. Gemensamt för dem är att de alla strävar efter lokalproducerat, utöver att det är genomtänkta och vällagade maträtter.”

19. Sveriges mest romantiska plats?

”Vi var på Gastro Natur utanför Örebro förra sommaren, det var en romantisk tillställning fast kanske i en lite annan tappning. Jag uppskattade verkligen upplevelsen och all den ansträngning som låg bakom vår underbara kväll nere i den gamla gruvan. Och då spelar det ingen roll att det var tjugotalet gäster där, inte för mig i alla fall.

Men pratar vi istället en romantisk händelse med min sambo så måste jag få nämna Via Ferratan på Skuleberget. Jag hade klättrat först en bit på slutet men var också väldigt trött i armarna. Vid ett tillfälle så kom jag verkligen inte upp för en klippa utan fick backa tillbaka några meter och tappade tron på mig själv. Då klättrade Dryden i förväg och rekade resterande klättring och peppade mig tillslut upp på toppen.”

Sista biten att klättra på Skuleberget

20. Öland eller Gotland?

”Jag tycker Gotland för att det är mer ”utrikes”, det känns som ett annat klimat och en annan växtzon. Utomlandskänsla helt enkelt. Min första upplevelse är från 1995. Jag och min kompis tog en standby-biljett och flög ner till Stockholm, följt av båt över till ön. Sedan hyrde vi cyklar och tog tältpackning och cyklade runt på Gotland.”

21. Favoriten bland svensk husmanskost

”Köttfärslimpa. Jag hade en upplevelse från när jag precis hade flyttat till Östersund. Jag hade knappt lagat mat i mitt liv eftersom min mamma var hemma fru och fixade allt sånt. Men, en söndag bestämde mig för att laga riktig mat. Jag lyckades jag sy ihop en köttfärslimpa och till min stora förvåning konstaterade jag kort att ”Var det inte svårare än så här?!”.”

RECEPT | Läs mitt recept av klassisk köttfärslimpa

22. Svenskt godis som alltid finns med på bilresan?

”Jag gillar sötsura godisar som Soda Pop, alternativt hallonlakritsskallar men kan på rak arm inte säga om de är svenska eller inte. De säljs i alla fall av Karamellkungen.”

23. Här firar hon helst midsommarafton, påskafton och julafton

”Hemma! Alla högtider är ju förknippade med mina barn och att de ska få en bra upplevelse. Så ja, jag firar helst högtiderna hemma.”

24. Saker hon saknar med Sverige när hon är utomlands

”Jag tänker främst på saker som går att förtära och det som ploppar upp först är kaffe! Jag tycker att vi har en hög lägstanivå på kaffet i Sverige, vilket man inte kan säga om kaffe utomlands. Sämst hittills är morgonkaffet på hotellet i Sonora, utanför Yosemite. Det smakade knappt nånting och den smak som kändes var dålig. Generellt så, de sämsta kaffeupplevelserna jag har haft har varit utomlands.”

25. Favoriten bland svenska slott

”Jag har bara har varit på tre slott i Sverige och av dem väljer jag Läckö. Det var en härlig sommardag och vi hade en planerad golfrunda i närheten. Vi gick runt i lugn och ro och spanade in slottet både från utsidan och från slottsgården. Slottet ligger väldigt vackert beläget längst ut på en udde vid Vänern.”

Tack tack, Maria!

Det där var Marias lista, kul att höra hennes Sverige-upplevelser och tankar. Har ni egna idéer kring den här listan eller har skrivit en likadan själva, lämna gärna en kommentar och länka till eventuella blogginlägg!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

  1. Kul att Örebro smyger sig in både på punkten om söta städer och romantiska platser! Men jag tycker nog att favoriten bland svenska slott skulle vara något annat än Läckö, haha… 😉

    Hotell Emma skriver jag upp direkt på min vill-besöka-lista! Jag är sugen på att vandra delar av S:t Olavsleden i sommar, drömmen vore Selånger till Östersund. Då skulle en finfrukost på hotell vid målet vara perfekt!

  2. Gillar idén om att Gotland känns ”utrikes”. Nu vet man ju inte när man får resa utomlands nästa gång, så perfekt med en utrikes destination, fast inrikes, ja ni fattar 🙂 Tack, kul att läsa!

    • Ja, jag kan också tycka att även Skåne känns lite utomlands. Rent av södra Halland. Fick alltid kontinent-vibbar när jag var liten och vi passerade Kungsbacka på väg söderut. Och så efter Hallandsåsen, då var man ju typ utomlands. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.