Staycation – Svit lord vad lyxigt med hemester!

Att bo på hotell i sin hemstad hör inte direkt till vanligheterna. Jag hade bara en hotellnatt hemma i Östersund sedan tidigare men i början av maj checkade vi in på Clarion Hotel Grand vid Stortorget. Grejen var att vi nappat på deras erbjudande, där man sonika köpte en trerättersmiddag och fick en hotellnatt med frukost inkluderad i priset. Bonus? Det fanns en svit ledig! Förmodligen staycation när det är som allra bäst.

I vår staycation-plan passade vi på att slå ihop hotellnatten med en liten renovering hemma. På fredag morgon satte vi igång med ommålning av sovrummet. Sedan lät vi färgen torka medan vi framåt eftermiddagen pös iväg in till stan och checkade in. Jag menar, varför sitta i lukten av nymålat när man kan hänga runt i en hotellrestaurang en kilometer därifrån?

Clarion Hotel Grand – mitt i stan

Hotellet ligger vid Stortorget i Östersund, mitt i stan. Perfekt läge, oavsett man ska gå på Storsjöyran eller jobba på någon av firmorna i centrum. Flygbussen stannar rakt utanför dörren och det tar inte ens en kvart till och från Åre Östersund Airport.

Vill man inte äta på Kitchen & Table finns det gott om riktigt bra restauranger i citykärnan med som längst tio minuters promenad. Allt från snabbmatsställen till gedigna restauranger med lokala mathantverk. Man behöver inte svälta i den här stan direkt, så länge man har ett fungerande betalkort.

De erfarenheter jag hade av Clarion Hotel Grand sedan tidigare var dels deras fantastiska luncher, lite barhäng och så klart deras konferensrum, där jag hängt ett otal gånger i jobbsyfte. Ja, plus att jag suttit här och redigerat konsertbilder under Storsjöyran några gånger.

Lobbyn på Clarion i Östersund

Sviten var pimpad – och jag impad

…och så får jag gratulera på födelsedagen!” sa tjejen bakom incheckningsdisken när vi tog sats mot rummet. Va? Vem har skvallrat? Jaja, det syns väl säkert i systemet eftersom jag reggat mitt medlemsnummer vid bokningen. Vi tog två hissar upp och gick ett par långa korridorer bort innan vi blippade nyckelkortet mot dörrens läsare. Där klev vi in i svit 357.

Men sviten hade haft besök före oss.

En flaska kyld Crémant de Bourgogne. En väldimensionerad bricka med både ostar, oliver, marmelad och sötsaker. Två vackert komponerade buketter med rosor och blommor. Några paket. En påse Åre-choklad. Och stora ballonger tvärs över svitens ena rum.

En stund senare satt vi i fönstret och spanade ner på Färjemansleden. Ut mot Frösön. Vi kunde faktiskt blicka hela vägen hem till vårt eget hus, en kilometer bort. I glasen bubblade det fräscht och vi skålade in vår staycation, som plötsligt blivit en födelsedagsfest för två.

40-årsöverraskning på rummet
Överraskning på rummet
Champagne på kylning!
Crémant de Bourgogne
Svit på Clarion Hotel

Trerättersmiddag för två

Från första början var det här en deal som Clarion satt ihop. Ett trerätterskoncept för två, där de valt att bjuda både på hotellnatten och frukosten. Vi hade bokat bord några dagar före och kom ner till en nästan folktom restaurang. Maten serverades i omgångar och alldeles lagom takt.

Vi delade en flaska vin och avnöjt den tillsammans med toast skagen som förrätt, en ypperligt tillagad oxfilé som huvudrätt följt av en klassisk Crème brûlée till efterrätt. Inga kokkonster vad gäller unik smaksättning på något sätt men fina presentationer, härliga smaker och bra service. Och det räcker långt för mig. Allt måste inte vara unikt hela tiden och varje gång.

Utanför vräkte snön ner, ett klassiskt vädergrepp i början på maj, och vi blev själva kvar i en ödslig restaurang innan klockan ens slagit tio. En ganska egendomlig känsla måste jag säga, på en plats som vanligtvis är till bredden fylld med människor, en doft av matos och ett härligt sorl som ljudmatta.

Kitchen & Table i Östersund
Kitchen & Table i Östersund

Att gå hem från hotellet

Efter en frukostpåse i restaurangen blev det dags att checka ut. Det är inte alla gånger man kan göra det och sedan gå hem. Det var precis vad vi gjorde, i ett aningens kylslaget och stilla Östersund den andra morgonen i maj 2020. Rummet hade varit ganska varmt och jag hade kanske inte fått den absolut bästa nattens sömn, men efter att ha ätit mig igenom föregående kväll så hade väl kroppen lite att jobba med kan jag tänka. Det var knappt så att jag var särskilt sugen på frukost.

Jag hade rekordmånga hotellnätter förra året så egentligen borde jag ha tröttnat på det. Rum som ser likadana ut. Frukostbufféer. Långa korridorer. En säng som inte är min egen. Ändå kan jag sakna det. Jag gillar hotell trots allt, om jag träffar rätt. Clarion i Östersund hör nog dit. Jag såg inte den komma riktigt.

Vi packade ihop ballonger, blommor och paket och checkade ut. Det här var andra gången jag gjorde en staycation. Definitivt den lyxigaste. Och mest överraskande. Det här kommer jag göra om.

Jag fyller ju år nästa år också.

Sova sova säng
Utsikt mot Frösön
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

3 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.