Undromskogen på Rödön & ett kort fikastopp

Tiden är nu för att upptäcka små lokala guldklimpar. Det kan ju vara allt från små enkla gömställen i stan till dagsutflykter på fjällstigar man aldrig tidigare vandrat. Eller bara en kort roadtrip någon mil utanför Östersund. Vem har till exempel hört talas om Undromskogen på Rödön?

Antal gånger som parkeringsfickan där på Rödön, en och en halv mil utanför Östersund, passerats är oräknelig. Fast nu blev det dags för en liten lokal utflykt så med en enkel fikapåse gick vi all in för att upptäcka Undromskogen. Jag hade inte ens koll på att den hette så förrän vi såg skylten längs vägen, som pekade rakt ut i periferin.

Undromsskogen på Rödön är i all sin enkelhet en ramp att vandra på. Tillgängligheten är maxad och här tar man sig runt så väl till fots som med barnvagn eller rullstol. Hela varvet är kort, kanske runt 5-700 meter och det finns en stor bänk mitt på rundan att sitta vid, om man vill fika eller bara andas en stund.

Förresten, platsen ligger precis längs med S:t Olavsleden. En perfekt plats för en liten avstickare för dig som vandrar där med andra ord.

Informationsskylt om Undromskogen
Undromsskogen på Rödön är tillgänglig för de flesta

En gammal järnåldersgård

Området är lämningar från en gammal järnåldersgård. De första spåren av mänsklig påverkan i området är från runt år 200, när skog röjdes till förmån för betesmarker. Rödön ska också vara ett av Jämtlands mest bördiga, så förutsättningarna för jordbruk kan säkert ha ansetts goda.

Själva gården uppfördes och beboddes kring 400-600-talet. Förmodligen brann den ner kring år 600 varpå den aldrig mer återuppfördes. I skogen finns det gravhögar och även synliga spår av åkrar, odlingsrösen och grunden till ett långhus. Längs leden går det att läsa mer på flera informationsskyltar som berättar om dessa flydda tider. En liten historielektion på samma gång med andra ord.

Undromskogen på Rödön är ingen märkvärdig runda på något sätt. Men, det är ett naturskönt område och perfekt för en kort utflykt med en mugg kaffe och ett par mackor. Och alla tar sig runt!

HITTA HIT | Undromskogen på Rödön

Historielektion om flydda tider
Lättvandrad ramp
Undromsskogen på Rödön
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

5 KOMMENTARER

  1. Jag gillar den där sortens rejäla spänger i naturen. Inte bara därför att de är tillgänglighetsanpassade. Jag tycker också att de är mycket vackra. Fin bild där den ringlar sig i granskogen. Vi har också gjort flera utflykter i naturen i vårt närområde den sista tiden. En kväll i veckan till naturreservatet Eriksbergs stränder här i Karlshamn och på kristihimmelsfärdsdagen en vandring på både Skåneleden och Blekingeleden samtidigt i Olofströms kommun. Denna helgen har det blivit mycket sitta inne dock eftersom det regnat till och från båda dagarna.

    • Ja, de är nice och framförallt att alla kan ta sig ut. Vi har massor av sådana platser här i krokarna och jag känner nog bara till en bråkdel av dem. Ska försöka utforska fler av dem nu den närmaste tiden, ett perfekt resmål för löpträning om inte annat.

  2. Det är ändå tjusningen med Coronan, man gör de utflykterna hemmavid som man tänkt på så länge men inte prioriterat för att istället göra något vanligt (i alla fall har jag gjort så).

    • Ja exakt. Det finns ju hur mycket som helst att se. Hällristningarna i Glösa har jag ju inte sett än, de är ju inte långt från Östersund. De kom jag på just precis när jag svarade på den här kommentaren. Öka! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.