Aningslösa Influencers – vad hände sen?

Hösten 2018 började ett Instagramkonto sakta men säkert samla på sig följare. Där och då anade nog få att Aningslösa Influencers skulle bli ett av de mer omtalade kontona i den svenska delen av plattformen och även i de nationella nyhetsflödena. Deras syfte? Att hänga ut kända personers flygvanor och bygga en skamkultur kring flygresor.

Lyckades de? Det beror på vem du frågar. Att begreppet ”flygskam” i och med Aningslösa Influencers tog fart på riktigt under 2019 råder det inga tvivel om. Samtidigt avtog faktiskt själva flygresandet under samma år, i alla fall inrikes vilket också är statistiskt säkerställt. Att minskningen var just deras förtjänst finns det dock inga belägg för men för den som vill låtsas det, varsågod.

Jag själv då? Nja, jag är föga imponerad av skamkultur och angiveri av den här typen. Det är en ganska töntig argumentationsform och som vanligt blev debatten både hätsk, orimlig och polariserad. Jaja, vad hade vi egentligen förväntat oss?

Vilka var Aningslösa Influencers?

Det är nog väldigt få som vet vilka de faktiskt var (är?). De var (är?) alltid anonyma, både på Instagram och i de nyhetsartiklar där de hittills medverkat.

Målgruppen för Aningslösa Influencers var kändiskonton med minst 20.000 följare, där bilder från business class-säten och festligheter runt om på planeten var mer regel än undantag. Kändisarna blev kontaktade och ombedda att förklara sina okynnesresor. Vid uteblivet svar eller Instagram-blockering blev de sonika uthängda med skärmdumpar, raljanta texter och annat. Det blev de i och för sig i princip ändå så läget var ju hopplöst oavsett vilket.

Aningslösa Influencers själva vägrade dock att avslöja sin(a) identitet(er), vilket många av kändisarna ställde som motkrav. Resultatet? En riktig sandlåda så klart.

Vad hände i april 2019?

I april 2019 tystnade plötsligt kontot, helt utan förvarning. Inga fler stories lades ut på Instagram och kontot tvärdog. Men vad var det egentligen som hände? Google har inte gett så mycket så istället har jag samlat på mig några (konspirations)teorier. Låt mig gå bananas en stund och klargöra dem. Har ni egna tankar på ämnet, släng in dem i kommentarsfältet längst ner!

Då kör vi!

Qatar QR707

De tröttnade helt enkelt

Allt är inte kul för evigt och även de roligaste av pranks blir tillslut vardag, slentrian och mest bara… jobb. Allra helst när man dragit på sig 51000 följare som plötsligt förväntar sig lite prestation. Ja, nej. Då kan jag förstå att luften kan gå ur även den bäste.

De kammade sig och fick ett jobb

Efter att ha skrivit in sig på Arbetsförmedlingen efter studenten hade någon så lite att göra att hen spånade på något kuligt projekt att göra, istället för att söka jobb. Så kom plötsligt den briljanta idén att skapa en skamkultur och sedan var bollen i rullning… tja, tills hen råkade få jobb på Preemraff i Lysekil och inte längre hade tid.

En digital konstinstallation

Vad som är konst går ju att diskutera. Det måste inte vara en målning på ett stort museum i någon av Europas metropoler. Det kan lika gärna vara ett Instagram-konto med femsiffrigt antal följare, där skaparna anonymt plankar andras material och hänger ut upphovsmakarna på nätet.

Tomt i ladorna

…och när EU-bidragspengarna till konstprojektet tog slut så pausades också kontot. Kanske för alltid. Eller så återkommer de när vi minst anar det.

Barn

De blev avslöjade

Att hänga ut influencers och kräva dem på svar men själva hålla sig helt anonyma kan säkert ha triggat nyfikna följare att ta reda på verkligheten bakom kontot. Det som talar emot den här teorin är att det i så fall borde briserat som nyhet. Några såna uppgifter har i alla fall inte jag hittat i mina efterforskningar.

Kontot blev kapat

Med sin hemlighetsfulla approach, som nämns ovan, fanns det säkert flera som ville komma åt dem på något sätt. Och ibland är ju inte säkerhetstänket på topp, så risken finns att kontot tillslut kapades. Det som talar emot är att kontoaktiviteten bara dog. Visst skulle väl kontokapare på något sätt ge sig till känna?

Århundradets UF-grej

Kan det här ha varit ett av de mest kreativa Ung Företagsamhet-företagen som någonsin startats? Kanske. Att det upphörde i april skulle kunna kopplas till att vårterminen ledde mot sitt slut och att firman var tvungen att avvecklas.

Politiskt ungdomsstreck

Vi vet ju alla hur uppkäftiga ungdomsförbunden kan vara. När Grön Ungdom, efter en brainstorming på senaste förbundsfesten, satte ett par-tre personer framför Instagram så slutade det med Sveriges kanske mest omtalade Instagram-konto 2019. Lyckat koncept, verkligen. Sedan höll de på att bli avslöjade och tvingades att gå under jorden.

Klimatstrejk i Melbourne

Ett konkurrentprojekt

Skälen är många till varför folk vill få ner flygbranschen på marken. Dels ur ett klimatperspektiv men självfallet också med egna ekonomiska incitament, om man driver konkurrerande verksamheter eller liknande. Att då sätta ett par-tre personer framför Instagram i några månader är ju gerillamarknadsföring i sin finaste form.

De fick jobb på ett labb

I april 2019 fick kontoskaparna ett erbjudande de inte kunde motstå. Ett välbetalt jobb på ett laboratorium i den kinesiska och ganska okända staden Wuhan. Här skulle de i tystnad kunna jobba på ett mer globalt plan, när det kommer till att få aningslösa influencers att stanna på marken. I höstas var produkten klar och på en matmarknad i Wuhan höll de ett ett litet inofficiellt release-party.

Och ärligt talat, vi kan väl i så fall konstatera att produkten från labbet var aningens mer effektiv än kontot på Instagram.

Vad har ni för teorier?

Så, den ursprungliga frågan kvarstår ju fortfarande. Vilka var (och är) egentligen Aningslösa Influencers? Vad var egentligen det långsiktiga syftet eller var det bara ett litet hobbyprojekt som tog lite mer fart än planerat? Och vad hände egentligen sedan?

Lämna era egna teorier i kommentarsfältet!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

10 KOMMENTARER

  1. Kanske mest blev rädda att bli avslöjade? Enda syftet var väl kanske att förändra debatten/ pusha framåt och när det var klart fanns inget syfte kvar och en gnagande oro växte. Är man med att bidrar till ett taskigt samtalsklimat vet man troligen risken med mordhot osv efteråt. Man har liksom dragit igång mobben?

  2. Jag håller med dig, att hänga ut folk utan att själv ge sig känna, nä det känns inte riktigt okej i mina ögon. Vill man få folk att ta ansvar, så tror att man bör börja med att ta ansvar för sina egna ord.
    Om jag ska vara helt ärlig, så hade jag totalt glömt bort aningslösa influencers 😀

    • Ouch, till och med glömt bort dem. Det var inget bra betyg för dem. 😉

      Men jag håller med, ska man ta en seriös diskussion så tycker inte heller jag att deras teknik håller särskilt bra.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.