Dalslands högsta punkt – vandra till Baljåsen

Inga glaciärvandringar. Inga säkerhetslinor. Inte heller behövs det stegjärn, ishackor eller ens hjälm. Dalslands högsta punkt heter Baljåsen och med sina 301 meter över havet så är den alltså bara två meter högre än Nackamasterna. Trots sin i bergsbestigarsammanhang ynkliga höjd så bjuder vandringen till toppen på en riktigt fin belöning. Dalsland ”från ovan” är nämligen riktigt riktigt vackert.

Att Dalsland har smeknamnet ”Sverige i miniatyr” är inte så konstigt. Vida slätter i söder och mer kuperade områden i norr. Vi har skärgården utanför Åmål, med Vänern som både är en storslagen insjö och lite som ett innanhav. Och, även om det finns gott om vackra utsiktsplatser i norra Dalsland så är det bara Baljåsen som når över trehundra meter. Högst är högst, det är ju sedan gammalt.

SAMMANFATTNING | Baljåsen är en enkel vandring i vacker och måttligt kuperad terräng. Toppen bjuder på fantastiska vyer över norra Dalslands vidsträckta skogar och även Vänern ett par mil bort. Räkna med cirka två timmar inklusive fikastopp på toppen. Det är gratis att besöka Baljåsens naturreservat men särskilda föreskrifter finns.

Dalsland
Baljåsen ligger i Dalsland
Grusväg i Dalsland

Hitta till Baljåsen och naturreservatet

Dalslands högsta punkt ligger i Baljåsens naturreservat, en dryg mil väster om Åmål. Det enklaste är att köra riksväg 164. I Edsleskog svänger man av norrut och kör tre kilometer på en grusväg innan man kommer till parkeringen vid torpet vid Petersborg. Baljåsen är skyltad redan vid 164:an.

Trots allt ganska enkel vandring

Det finns lite olika leder att gå och den kortaste leden är 1,7 kilometer i hyfsat kuperad terräng. Det finns ett par längre leder upp till toppen (1,8 till 2,5 km) av måttlig svårighetsnivå. Givetvis kan man ta en väg upp och en annan ner.

I de här delarna av Dalsland är landskapet som mest kuperat. Tvära stup, djupa dalgångar och knöliga bergsryggar blandas med mörka storskogar och lövskogsbranter som får vilken botanisk trädgård att blekna i jämförelse. Ändå är det bara 70 meters höjdskillnad från parkeringen till toppen.

Jag valde 1,7 kilometersleden, mer eller mindre frivilligt eftersom det var den skyltningen jag såg först. Leden i sig är vältrampad och det är lätt att ta sig fram. Kanske är jag van vid lite tyngre vandringar men turen upp till Dalslands högsta punkt borde de allra flesta klara av. Belöningen är milsvida vyer över landskapets djupa skogar och även Vänern som breder ut sig i öster. Naturen överlag är riktigt härlig, med sådär sagolikt trolsk skog.

RONJA RÖVARDOTTER | Filmen spelades in i olika delar av Sverige, bland annat i Sörknattens naturreservat strax söder om Baljåsen. Andra kända platser är Ristafallet utanför Åre, Kungsklyftan i Fjällbacka och Haga Slottsruin i Stockholm.

Baljåsen är Dalslands högsta berg
Baljåsen - Dalslands högsta punkt

En till två timmar tur och retur

På toppen av Baljåsen finns det ett litet fikabord där man kan sitta och njuta av utsikten (plus en liten raststuga och ett torrdass). Tips är därför att ta med sig något tugga på och så klart det bästa kaffet du kan plocka fram. Nu talar jag bara för mig själv men på platser som dessa kan jag sitta länge och bara blicka ut. Och kanske är jag, som ursprungsdalslänning, partisk men Dalslands djupa härliga skogar kan vara något av det finaste att titta på från det här perspektivet.

När man känner sig klar med Baljåsen är det bara att knalla tillbaka till parkeringen. Vägen ner går att variera. Själv tog jag 2,5 km-slingan tillbaka och kom då ut på grusvägen 600 meter norr om parkeringen vid Petersborg.

Dalslands högsta punkt må kanske inte imponera på alpinveteraner. Men, för oss som gillar natur, vandringar och vyer i alla olika former är det här en fantastiskt plats. Lugn, tyst och stilla. Är du i närheten ska du passa på!

Vid Baljåsens parkering
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.