Högsbyns hällristningar – Dalslands häftigaste fornlämning?

Precis vid sjön Råvarpens norra strand ligger det som kan vara en av de häftigaste fornlämningarna som finns i Dalsland, ja kanske hela Sverige. Inte så att inristningar i sten är superunikt men Högsbyns hällristningar har flera symboler som vi idag bara kan gissa oss till vad de betyder. Så, jag tänker ”häftigt” mer sett till fascination.

Hällristningarna i Högsbyn ligger i Tisselskogs naturreservat, beläget i Bengtsfors kommun och de norra delarna av Dalsland. Här möts man av ett riktigt naturskönt område med små vackra insjöar, djupa skogar, klipphällar och röda Dalslandsstugor.

Udden i Högsbyn ligger 35 kilometer söder om Åmål och bara en mil norr om den berömda akvedukten i Håverud. Kommer man därifrån kör man dessutom på den härligt slingriga Brudfjällsvägen, en av Sveriges mest populära sträckor bland motorcykelentusiaster. Råvarpen är också en del av Dalslands kanals sjösystem, så att ta sig hit genom att paddla är fullt möjligt.

HITTA HIT | Högsbyn på Google Maps

Dalslandsstuga i Högsbyn

Från 1000 miljoner år till bronsålder

Hällristningarna i Högsbyn knackades under bronsåldern, vilket är för ungefär 2500 till 3000 år sedan. De är ristade i mjuk lerskiffer och totalt handlar det om 50 hällar och cirka 2000 figurer. Området, och då främst hällristningarna längst ut på Ronarudden, omnämns första gången på 1700-talet.

Berghällarna här vid Råvarpen är dock aningens äldre än så. De är resterna av en bergskedja som för 1 miljard år sedan bildades på botten av ett grunt hav. Man baxnar för mindre, de här tidsbegreppen är ju enorma och 3000 år sedan framstår ju i sammanhanget som en tiondels promille av ett ögonblick.

Motiven och den stora processionshällen

Vanligaste motiven vid Högsbyns hällristningar är skålgropar, fotfigurer, människor, ormvindlingar och hjulkors. På processionshällen ser vi bland annat en lurblåsare och människor som gör baklängesvålter över skeppen. Man tror idag att det handlar om en vårprocession från bronsåldern.

Den största koncentrationen av hällristningar finns ute på Ronarudden där många inristningar är riktigt djupa. Flera av dem syns tydligt, trots att de inte är ifyllda med röd färg, som merparten av Högsbyns hällristningar är. Den största hällen är den 20 meter långa Ormvindlingshällen, den faktiskt är störst i hela Dalsland.

Förutom hällristningarna finns det också ett par gravhögar. De hittar man om man följer promenadslingan runt udden, som totalt är ungefär tre kilometer lång i enkel terräng.

Högsbyns hällristningar i Dalsland
Hällristningarna i Tisselskog
Hällristningar vid Råvarpen, Dalsland

Mer än bara hällristningar

Sommartid finns det ett café som är öppet här med både fika, vykort och en liten utställning om bronsåldern. Här är det även fina badmöjligheter för den som är sugen på det.

Så. För att summera alltihop. Högsbyns hällristningar ligger lite avsides men ska inte underskattas. Är man ändå i Håverud kan man gott och väl ägna några timmar åt att fascineras av ett stycke historia, som sträcker sig flera tusen år bakåt i tiden, till och med tusen miljoner år bakåt.

Dalsland har flera pärlor och det här är absolut en av dem!

Högsbyn, Dalsland
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.

Vinterinspiration

ICEHOTEL

BJÖRKLIDEN

LÅNGFÄRDS- SKRIDSKOR

IDRE HIMMELFJÄLL

TOPPTUR