Ladängen Everest – 8848 meters backträning på Frösön

Sommaren 2020 hittade jag en ny utmaning inför resan till Kilimanjaro. Backträning är ju bra grejer så tillsammans drog jag och Maria igång träningsprojektet Ladängen Everest (eller LadEverest, Ladäverest). Det är inte konstigare än att man ska springa upp i skidbacken på Frösön och samla höjdmeter. När man har gjort det 114 gånger kan man notera ner 8900 höjdmeter i protokollet och låtsas att man står på toppen av Mount Everest.

Eftersom resan till Kilimanjaro blivit framflyttad till hösten 2021 så finns det flera skäl till att köra Ladängen Everest även sommaren 2021. Så, så får det bli! Från 1 juni (eller så fort snön försvinner från skidbacken) kickar vi igång backträningen och så siktar vi på att vara klara till 31 augusti.

Får vi med oss några i sommar?

Inlägget uppdaterat mars 2021

Varför Ladängen Everest?

Våren 2020 hörde jag talas om en utmaning i Umeå, kort och gott Bränteverest. Bräntberget är en skidbacke på 48 fallhöjdsmeter och hela konceptet handlar om att bestiga kullen lika många gånger som om man hade bestigit Mount Everest, sett till antalet höjdmeter. För att klara BräntEverest ska man göra 124 vändor upp på toppen vilket motsvarar 5952 höjdmeter. Det är skillnaden mellan Lukla Airport och toppen av Mount Everest. Vi ser dock att det är roligare att köra utmaningen från havsnivå och så blir det lite enklare att räkna också.

Mount Everest i vilken stad som helst

En sån här utmaning går ju att applicera i vilken stad som helst och allra helst om det finns skidbackar. Östersund lämpar sig perfekt för här har vi två backar. Båda ligger på Frösön i form av Gustavsbergsbacken och den något nyare Ladängen. Jag valde Ladängen då den är mest löpvänlig.

Ladängen har en fallhöjd på 78 meter och längs backens nordvästra kant är det 400 meters löpning från botten till toppen. Följer man istället liftspåret raka vägen upp är sträckan 300 meter. Vilken man väljer spelar ingen roll, det är antalet höjdmeter som räknas.

LÄSTIPS | Maria skriver om utmaningen på sin blogg

Ladängen Everest i Östersund

Hur många vändor blir det?

Beroende på hur mycket man vill pressa så går Ladängen Everest att anta på olika nivåer. Jag går ut hårt och har tagit sikte på att springa från havsnivå, vilket blir ungefär sju toppvändor per vecka under utmaningens period. Fullt görbart men det gäller ju att inte tappa någon vecka heller. Det är ju en jobbig utmaning redan från början.

Vill man inte bestiga Mount Everest så finns det ju andra bergstoppar att ta sikte på. Titta i tabellerna här under så kanske du hittar en utmaning som passar just dig!

StartplatsStarthöjdHöjdmeterVändor
Havsnivå08848114
Lukla Airport2860598877
South Basecamp (Nepal)5364348445
Andra bergstopparHöjdVändor
Baljåsen, Dalsland3024
Kebnekaise, Sverige209727
Mont Blanc, Frankrike481062
Elbrus, Ryssland564273
Kilimanjaro, Tanzania589576
Denali, USA619080

Ladängen Everest 2021!

Utmaningen 2020 gick utmärkt och vi nådde toppen mot slutet av september. För varje steg upp för backen tänkte jag ”Det här blir kalas inför Kilimanjaro!” och varje gång jag nådde toppen och blickade ut över Jämtland tänkte jag ”Det här är SÅ värt det!”. Ibland kunde jag eventuellt också tänka ”Va fan gör jag det här för?”.

För sommaren 2021 kommer vi också köra utmaningen, nu när både Kilimanjaro är framflyttat och vi vet vad utmaningen innebär. Och jag är helt övertygad om att den här typen av träning är bra både för ben och huvud. Det är ju något med att sätta in pannbenet och bara mata på, med vetskapen att målet finns någonstans långt där framme.

Har jag några som är med mig på utmaningen, i Östersund eller någon annanstans? Någon som kör Bränteverest i Umeå? Lämna en kommentar och berätta, jag är nyfiken på vilka andra städer som har liknande projekt.

Vi ses i backen!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

13 KOMMENTARER

  1. Den där har vi i Umeå också. Fast ”Bränteverest” för Bräntberget.
    Vi betalade in avgiften och tänkte att vi skulle satsa, men så fick Christofer ryggskott och jag fick ont i halsen en sväng. Så ny har vi fortfarande inte kört igång. 🙁

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.