Ladängen till Mount Everest – utmaningen är igång!

Förra veckan skrev jag om sommarens träningsmål, om att sätta några personbästan lite här och där. Jag kör ju dessutom runstreak nu, där jag springer minst en mile (1,6 km) varje dag. Men, jag tänker faktiskt anta en tredje utmaning den här sommaren. Jag ska bestiga Mount Everest, fast i en mer lokal tappning och det ska jag göra mellan den 1 juni och 30 september.

Säg hej till Ladäverest, LadEverest eller bara Ladängen goes Everest. Ni får kalla det vad ni vill.

Men käre barn, varför?

I slutet på maj hörde jag talas om en utmaning i Umeå, kort och gott Bränteverest. Bräntberget är en skidbacke på 48 fallhöjdsmeter och hela konceptet handlar om att bestiga kullen lika många gånger som om man hade bestigit Mount Everest, sett till antalet höjdmeter.

För att klara utmaningen ska man göra 124 vändor upp på toppen vilket motsvarar 5952 höjdmeter. Det är skillnaden mellan Lukla Airport och toppen av Mount Everest. Utmaningen pågår från 1 juni till 30 september.

Mount Everest i Ladängens skidbacke

En sån här utmaning går ju att applicera i vilken stad som helst och allra helst om det finns skidbackar. Östersund lämpar sig perfekt för här har vi två backar. Båda ligger på Frösön i form av Gustavsbergsbacken och den något nyare Ladängen. Jag valde Ladängen då den är mest löpvänlig.

Ladängen har en fallhöjd på 78 meter och längs backens nordvästra kant är det 400 meters löpning från botten till toppen. Följer man istället liftspåret raka vägen upp är sträckan 300 meter. Vilken man väljer spelar ingen roll, det är antalet höjdmeter som räknas.

Ladängen i Östersund - Ladeverest

Hur många vändor krävs i Ladängen?

Beroende på hur mycket man vill pressa så går Ladäverest-utmaningen att anta på olika nivåer. Jag går ut hårt och har tagit sikte på att springa från havsnivå, vilket blir ungefär sju toppvändor per vecka. Fullt görbart men det gäller ju att inte tappa någon vecka heller. Det är ju en jobbig utmaning redan från början.

StartplatsStarthöjdHöjdmeterVändor
Havsnivå08848114
Lukla Airport2860598877
South Basecamp (Nepal)5364348445

Ladäverest är igång!

Så. Sommarens höghöjdsutmaning är igång. För varje steg upp för Ladängen tänker jag “Det här blir kalas inför Kilimanjaro!” och varje gång jag når toppen och blickar ut över Jämtland tänker jag “Det här är SÅ värt det!“. Ibland kan jag eventuellt också tänka “Va fan gör jag det här för?“.

Just i skrivande har jag 101 vändor kvar. Jag släpar dock lite så det kommer behövas ett par-tre extrainsatser. Midsommarhelgen blir väl ett utmärkt tillfälle att ta igen lite på tänker jag. Och dessutom, ju mer varm i kläderna jag blir desto fler rundor per tillfälle borde jag orka. Varm lär jag också bli, det ska steka på bra de kommande dagarna.

Jorsåatte. Har jag några som är med mig på utmaningen, i Östersund eller någon annanstans? Någon som kör Bränteverest i Umeå? Lämna en kommentar och berätta, jag är nyfiken på vilka andra städer som har liknande projekt.

Vi ses i backen!

Ladängen i Östersund - Ladeverest
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just det och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

13 KOMMENTARER

  1. Den där har vi i Umeå också. Fast “Bränteverest” för Bräntberget.
    Vi betalade in avgiften och tänkte att vi skulle satsa, men så fick Christofer ryggskott och jag fick ont i halsen en sväng. Så ny har vi fortfarande inte kört igång. 🙁

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar
Skriv ditt namn här