Let’s do några nya personbästan

Jag tror att jag behöver några nya träningsmål att sätta upp inför den stundande sommaren. Just nu har jag inte ett enda lopp planerat och även om mycket kan hända på den fronten så är känslan att det blir ett tävlingsfritt år.

Så, för att få lite variation och framförallt tävlingsmoment så tänker jag mig ett knippe nya personbästan. Och då har jag ändå satt tre nya PB:n under maj månad, vilket gör utmaningen ytterligare lite utmanande. Fast med rådande form så verkar ju faktiskt lite av varje vara möjligt.

Sommarträningen är svår. Det är semestrar, ledigheter, havererade rutiner och noll kontinuitet. För ett par-tre år sedan bestämde jag mig för att råda bot på det och att då göra ett visst antal löparmil per vecka från juni till sista augusti. Just för att upprätthålla löpningen. Det höll jag. Året därpå skulle jag göra fler intervallpass under samma period, vilket havererade eftersom det inte riktigt gick att mäta. Förra året hade jag Sydney Marathon att sikta på och det fungerade helt okej.

Sommaren 2020 då? Ja, i brist på både St. Olavsloppet och höstplaner så tänker jag mig ett personbästa-tema helt på egen hand. Lite så här:

 • Coopertest. Enkelt formtest. Spring så långt som går i 12 minuter och räkna ut konditionsvärdet utifrån distansen man hinner. Sist gång (2018) hann jag 2900 meter och fick värdet 53. Jag borde kunna dra till med 57+ med dagens form, vilket motsvarar ”Utmärkt” i åldersgruppen 20-29 år.
 • 1.000 meter. Jag vet inte om 3:30-tiden från en idrottslektion på högstadiet räknas längre, det är ju några år sedan. Hur som helst, jag borde kunna putsa det där vilken dag som helst.
  Uppdatering: 3:27, Östersund den 30 juni 2020.
 • 1.609 meter. En mile, mest för att jag i Garmin-appen kan sätta ett sånt rekord. Just nu ligger jag på 6-ish minuter där. Det borde jag också kunna kapa ner till en bit under 6 tänker jag.
  Uppdatering: 5:48, Östersund den 30 juni 2020.
 • 5.000 meter. Om jag kan göra den på drygt 19 minuter på ett 10 km-lopp så borde jag kunna göra sub-19 på fem dedikerade kilometer. Lätt värt ett försök!
 • 10.000 meter. Alltså, efter sub-40 i början på maj så tänker jag med gott samvete låta den här distanshetsen vila ett tag.
 • 21.097,5 meter. Tajmingen! Jag persade faktiskt sent som förra lördagen, på fina 1:34:14 (mot tidigare 1:39:28). Förvisso ett inofficiellt lopp, men ändå. Det är jobbigt nära sub-90 nu men tillräckligt långt bort för att jag inte hinner i sommar. Eller? Men en liten finputsning borde jag kunna greja?

Det här får nog bli målen för juni till sista september tror jag. De känns rimliga. Görbara. Mätbara. Kanske ska jag smacka in något mer mål också men jag får suga på den karamellen en stund till.

Hur lägger ni upp träningen under rutinlösa sommarmånader?

Träning på Ursands camping
10 kilometer på Ursand – en favoritsträcka utanför Vänersborg!
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

 1. Ja hehe. Vi kommer ju få börja om näe vi piggnat till. Igår promenerade vi 2,5 km och det var
  görbart, men också mycket. Innan vi blev sjuka körde vi väl 1-2h squash om dagen typ. Så det blir en uppförsbacke sen misstänker jag.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.