Östersunds bästa utsiktsplatser – mina 10 favoriter

Något av det absolut finaste med att leva i Östersund är närheten till alla fantastiska vyer. Att gå i stan och se snöklädda bergstoppar är fullt möjligt och ännu bättre blir det så klart ute på Frösön. Från Frösön ser man också Östersund i lite olika vinklar. Ja, men ni fattar. Så. I det här inlägget tänker jag därför tipsa om vilka jag tycker är Östersunds bästa utsiktsplatser.

Men varför nöja sig där? Jag vill ha tips på Östersunds bästa utsiktsplatser enligt er! Jag räknar så klart in omnejden också, inom 10-15 kilometers radie från stan. Släng iväg en kommentar längst ner så tipsar vi varandra.

Då kör vi!

Utsiktsplatserna i korthet

 • Frösöberget, utsikt in mot Östersund
 • Frösötornet med fjällutsikt
 • Parkeringsfickan mellan Frösö kyrka & Stocke titt
 • Frösövallens sommarcafé
 • Utsiktstornet på Verkön
 • Högst upp i tornet på Stora kyrkan
 • Arctura (med lunch eller middag)
 • Högst upp på Rödöbron
 • Restaurangen på Östersund Frösö Golfklubb
 • Inflygningen till Åre Östersund Airport

Utsiktsplatsen på Frösöberget

Uppe på Frösöberget, eller Östberget som det faktiskt heter, ligger det inte bara en utan två av Östersunds bästa utsiktsplatser inom några hundra meter. Den mest kända, som också är enklast att hitta, är den precis vid elljusspåret. Har man följt elljusspåret så öppnar skogen upp sig en aning och framför fötterna breder Frösön och Östersund ut sig på finaste sätt. Om jag har någon på förstagångsbesök i stan är det här en given plats att besöka.

Enklast är att utgå från Frösötornet, vilket blir en knapp kilometers promenad i lätt nedförsbacke. Det går också att hitta upp via en rad olika småstigar nedanför själva utsiktsplatsen. Från Alpvägen går det en stig som emellanåt är ganska brant och med staket som sett sina bäst-före-datum passera för tjugo år sedan. Det går att se ungefär samma vy direkt från skidbacken, vilket är lite enklare. Fast nej, det är inte riktigt samma upplevelse.

HITTA HIT | Utsiktsplatsen

Utsiktsplatsen på Frösön / Östberget

Högst upp i Frösötornet

Frösötornet i sig är ju också en utsiktsplats så klart. Det finns parkering precis bredvid och det här är aningens mer tillgänglighetsanpassat. Både tornet och sommarcaféet i samma byggnad har varierande öppettider så jag rekommenderar deras webb för aktuell status. Den 12 juni öppnar de för säsongen 2020!

Utsikten är mer åt fjällsidan än mot stan (som skyms av träd) fast fjällutsikt är ju också grymt vackert. Lyckas man ta sig hit en höstmorgon när dimman ligger över sjön så kan det se ut så här.

HITTA HIT | Frösötornet

Frösötornets utsikt en höstdag

Parkeringen längs Stockevägen (vid Frösö Kyrka)

Det här är definitivt en given plats jag tar en ny Östersundsupptäckare till, allra helst då den är så enkel att hitta till. Och kanske är det här nummer ett av Östersunds bästa utsiktsplatser. Man kör hit, parkerar bilen, kliver ut och njuter. Inte svårare än så och belöningen är givetvis en utsikt utan dess like. Oviksfjällen, Storsjön och dess skärgård och förmodligen sju-åtta olika väderlekar i samma blickfång.

Parkeringsplatsen längs vägen underlättar för alla som vill göra ett stopp här, även om man har någon typ av funktionsvariation. Pluspoäng för tillgängligheten med andra ord. Jag rekommenderar också att hålla er på parkeringen, undvik alltså att kliva ut på fältet.

HITTA HIT | Utsiktsplatsen längs Stockevägen

Utsiktsplatser i Östersund

Frösövallens sommarcafé & vandrarhem

Alldeles innan Frösö kyrka, om man kommer från Östersundshållet, ligger Frösövallen. Det här är ett sommarcafé och vandrarhem och det finns också en takterass och utsiktstorn som man kan gå upp i. Oviksfjällens majestätiska toppar ser man faktiskt redan från terassen på markplan. I området finns det också gott om skogsstigar och bara några hundra meters promenad bort ligger Sommarhagen. Det är Wilhelm Peterson-Bergers gamla bostad, där han bodde under somrarna 1914–1930.

HITTA HIT | Frösövallen

Utsiktstornet på Verkön

Den här kan bli lite trixig men om man har tagit båt eller skoter ut till Verkön och dess slott kan jag verkligen rekommendera extrapromenaden till utsiktstornet. Återigen massa fjällvyer men från ett litet annat perspektiv. Hit ut går det båt på sommaren och skoter vintertid. Det kostar en peng men gör man det till en halvdagsutflykt med lunch på slottet kan man åka hem med gott samvete sedan.

Från slottet till tornet är det 400 meter enkel promenad.

HITTA HIT | Utsiktstornet på Verkön

Utsiktstornet på Verkön

Tornet på Stora Kyrkan

Bilden ni ser nedanför var med i min fotoutställning på Åre Östersund Airport i höstas. Flera av de som såg den kunde inte riktigt sätta fingret på varifrån den är tagen. Det är kanske inte är så konstigt för jag tror inte att så många har varit uppe i tornet på Stora Kyrkan inne i Östersund, även om man är inbiten stadsbo. Därmed flaggar jag också för att det här stället inte är öppet för allmänheten på samma sätt som andra platser i det här inlägget.

För egen del fick jag tillstånd att sitta här uppe när jag skulle fota till mitt timelapse-projekt för några år sedan. Valet av dag, en klarblå och varm julimorgon, var bästa möjliga. Hade det inte varit för massa omständigheter hade jag fortfarande suttit kvar.

I alla fall – en fin utsiktsplats i Östersund!

HITTA HIT | Stora Kyrkan i Östersund

Utsikt från Stora Kyrkans torn i Östersund - en av Östersunds bästa utsiktsplatser

Arctura (med lunch eller middag)

Utsikten högst upp i Arctura, den stora ackumulatortanken vid Östersunds skidstadion, är något ut över det vanliga. Den bjuder på utsikt över det mesta, både Östsersund, Frösön, Storsjön och fjällen. Är det bra väder ser man utan problem både Oviksfjällen och Åreskutan. Även sämre sikt är en upplevelse. Jag har flera gånger varit uppe när molnen legat tjocka över stan och då ser man knappt handen om man håller den framför ansiktet. Här uppe går det att luncha och äta middag.

Högst upp på Rödöbron

Sedan 1993 förbinder Rödöbron Rödön med Frösöns norra ände och innan dess fanns det färjetrafik över Rödösundet sedan 1600-talet. Bron är belägen en dryg mil från Östersund och utsikten högst upp är lite av Jämtland i ett nötskal. En klar vinter- eller sommardag ser man flera kända fjälltoppar men kanske är det den 1420 meter höga Åreskutan som mest präglar vyn. Ja, plus Storsjöflaket då så klart.

Notera dock att det inte finns någon gång- eller cykelväg på bron så jag uppmanar till försiktighet om man väljer att promenera upp.

HITTA HIT | Rödöbron

Utsikten högst upp på Rödöbron

Restaurangen på Östersund Frösö Golfklubb

Man måste inte spela golf för att äta på en golfrestaurang. Det var faktiskt Maria som fick mig in på det här mattemat för några år sedan då golfklubbarna ofta håller högre klass på sitt utbud än random vägsylta. Så mycket dyrare är de inte heller.

Vad man också kan få på köpet är en av Östersunds bästa utsiktsplatser. Allra helst på Östersund Frösö Golfklubb. Ettans tee (utslagsplats) har blivit utsedd som Sveriges vackraste minst ett par-tre gånger och man förstår varför. Alldeles precis ovanför ligger klubbhuset med restaurangen och en fin sommardag är det oerhört vacker utsikt härifrån. Oviksfjällen, Bynäset, Storsjön. Och ljudet av golf.

Sitt ner, ät gott – och njut!

HITTA HIT | Östersund Frösö Golfklubb

Fjällutsikt från Golfklubben

Bonus: från en DA-40

För några år sedan fick jag möjligheten att sitta i ett DA-40 över Östersund, Frösön och trakterna runt Storsjön. Det blev en flygresa som fortfarande står sig som den mest magiska jag gjort. Det här var, och är fortfarande, den bästa utsikten över Östersund jag någonsin haft.

Fast visst, det finns ingen grillplats och man kan vara som mest fyra personer i det här planet. Har man sådana idéer kanske någon av de andra platserna lämpar sig aningens bättre…

Vyerna från ett DA-40

Dina bästa utsiktsplatser i Östersund?

Det här var min lista över Östersunds bästa utsiktsplatser. Vilka är dina? Lämna en kommentar och berätta! Har du inte varit i Östersund alls? Välkommen hit, det finns massor av vackra platser här i krokarna!

12 KOMMENTARER

 1. Lyxigt att bo i en stad med utsiktpunkter! Umeå är platt som en pannkaka. 🙁
  Däremot hade jag på gång att göra ett inlägg om Stockholms bästa utsiktspunkter (där jag bott i 8 år), men har inga egna bilder. Vi får se.

  • Ja, det är bra jäkla fint här alltså och jag är ett stort fan av alla fjällutsikter. Vänjer mig aldrig.

   Stockholm ja, där finns det ju också massa fina ställen. Tycker att ni ska ta tag i det där, jag behöver lite tips. 🙂

 2. Precis ett sånt inlägg jag letade! Men jag undrar, på vilka av dessa platser finns grillplatser?

  Jag är en av dem som flyttade från Umeå till Östersund, delvis pga vyerna. ? Men i Umeå kan jag rekommendera hamptjärnsstugan, tavelsjöberget och vallberget (också i tavelsjö). Finns ju tio toppar att besöka i tavelsjö tydligen, jag har bara varit på två. Googla på ”tio toppar tavelsjö” för mer info. ?

  • Hej och välkommen till Östersund! 🙂 Av de jag nämner här så är det nog bara utsiktsplatsen på Frösöberget som har grillplats i direkt anslutning. Högst osäker på de andra men det kan vara så att det finns på Rödön-sidan av Rödöbron, på högersida från Frösön sett. Där finns det också en parkering, om man har bilen dit.

   Tack för tipsen om Tavelsjöberget! Var faktiskt där i somras och gjorde en av topparna (tror jag, det var lite oklart faktiskt) så då är det väl bara nio kvar då!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.