Prislappen för Australien-resan (med Singapore-stopover)

Det är dags för ett nytt ”så mycket kostade”-inlägg! Den här gången går resan till Australien och Singapore under luppen, som vi gjorde 10-25 september 2019. Flyg- och tågresor, hel- och halvmaraton, roadtrip, hotellnätter, tre storstäder. Allt kostar ju som bekant pengar.

Hur fanken kan jag då hålla koll på allt? Svaret är ett enkelt kalkylark med de initiala kostnaderna, Splitwise under själva resan och kontoutdragen när vi kommer hem. På den här resan var vi var två personer så fokus blir på totalkostnaderna. Där det är möjligt tydliggör jag också priset per person. Vissa siffror är svåra att ange exakta summor för (som mat) så där avrundar jag lätt uppåt.

Då kör vi! För den som är lat finns en summering längst ner i inlägget.

TIPS | Splitwise är en gratisapp (och webbtjänst) för att ha koll på utgifter. Perfekt om man är flera som reser. Man matar Splitwise med vem som lagt ut för vad och appen räknar sedan ut vem som är skyldig vem pengar.

Flygbiljetterna med Singapore Airlines

Vi gjorde det enkelt för oss och flög med Singapore Airlines hela vägen. Rutten blev ARN-SIN-SYD ut och MEL-SIN-ARN hem. Flygbiljetterna bokades direkt hos flygbolaget, vilket gav oss bästa pris och inga mellanhänder. På hemresan gjorde vi en stopover på tre dagar i Singapore, den i sig innebar ingen merkostnad för flygpriserna. Ekonomiklass tur och retur kostade 9766:-/person, vilket betyder totalt 19532:-.

Sedan tillkom Östersund – Stockholm fram och tillbaka med SAS, 1058:-/person.

Flygresor: 21648:-

BLOGG | Flyga Singapore Airlines i ekonomiklass

Singapore Airlines A350 - ekonomiklass

Våra boenden i Australien

Arlanda

Vi startade hela resan med en natt på Clarion Arlanda och ett rum för 950 spänn får anses vara ett bra pris i sammanhanget. Det här är ett av mina favorithotell, kanske mest för frukosten skull.

Sydney

Förra årets boendefynd. Bara några dagar innan avresan hittar vi ett lägenhetshotell i stadsdelen Woolloomooloo. 2591:- för fyra nätter, inklusive frukost plus eget kök och tvättmaskin. Svårt att klaga på det, allra helst när vi behövde fixa frukost klockan 3 på morgonen när vi skulle springa våra lopp.

Melbourne

Vi var faktiskt inneboende hos våra gästvänliga vänner i stan. Dagarna hos Ramona och Ross förgyllde verkligen besöket och det var värdefullt att få komma in bakom kulisserna hos några locals!

Port Campbell (Great Ocean Road)

Det var inte helt lätt att hitta boende längs Great Ocean Road samma kväll som vi tänkte checka in. Men så tillslut parkerade vi bilen och entrade Best Western Great Ocean Road Inn i Port Campbell. Ett helt okej litet väghak i en oansenlig ort vid havet. 1107:- betalade vi för en natt, frukost inkluderat.

Singapore

”Undrar varför det är så satans dyrt i Singapore helt plötsligt?!” sa vi frågandes utan att ha koll på att det var Formel1-helg. 4612:- för tre nätter på högst medelmåttiga Ibis Styles Singapore On Macpherson är inget jag skriver hem om. Det här bokades ett drygt dygn innan ankomst.

Alla boenden: 9260:-

Nesuto Woolloomooloo, Sydney
Lägenhetshotellet Nesuto Woolloomooloo i Sydney

Nattåget mellan Sydney och Melbourne

För att ta oss mellan Sydney och Melbourne valde vi nattåget. Vi slog dessutom till på en förstaklassbiljett i sovvagn, för att få bra sömn efter våra respektive löptävlingar. Tågresan kostade 1560:- per person, totalt 3120:- och då ingick frukost.

BLOGG | Nattåget mellan Sydney och Melbourne

Lokaltrafik och taxi

I Sydney löste vi ett Opal-kort på flygplatsen, för stans lokaltrafik. Det kostade 481:- för oss båda. Enda tillägget vi gjorde var för snabbfärjan från Manly Beach in till Sydney, där betalde vi ytterligare totalt 131:-. Lokaltrafiken i Sydney gick därför lös på drygt 600:-.

I Melbourne blev vi curlade och fick låna Myki-kort för spårvagnarna av våra värdar. Vi fyllde ändå på dem med 240:- innan vi lämnade dem, som tack för hjälpen. I Melbourne kostade flygbussen till flygplatsen 131:- per person. Melbourne kostade oss därför totalt 500:-.

Vi köpte varsitt TouristPass för MRT:n i Singapore. För två personers obegränsade tunnelbaneåkande betalade vi 300 SEK (SGD 40), 150 per person alltså. Otroligt prisvärt! 440:- betalade vi totalt vid själva köpet, varav 140 i deposition för själva korten. Sista dagen återlämnade vi korten och fick tillbaka 140 spänn. Och just det, vi åkte taxi från Changi Airport till hotellet också, 173 spänn. Totalt gick alltså Singapore på 473:- för oss båda.

Lokaltrafik & taxi: 1573:-

Opal-kort i Sydney
Opal-kortet i Sydney

Hyrbil och soppa

Vi hyrde en bil i Melbourne för att obehindrat kunna ta oss runt längs Great Ocean Road. Det blev en automatväxlad Mitsubishi Outlander och kostade cirka 2100:- för två dygn. Vi körde cirka 60 bedårande vackra mil och tankade upp bilen för totalt 470:- innan återlämning.

Hyrbil och bränsle: 2570:-

Vänstertrafik i Australien
Vår hyrbil längs Great Ocean Road.

Hel- och halvmaraton i Sydney

En av de stora grejerna med hela resan var Sydney Running Festival. Jag körde helmaran och betalade 1339:- inklusive en matpaket efter målgång. Maria körde halvmaran och la ut 977:-, även hon med matpaket efter målgången.

Sydney Running Festival: 2316:-

Matkontot för två veckor

När jag tittar i Splitwise ser jag utgifter för drygt sextusen. Eftersom Splitwise bara innehåller kvitton där någon betalat för båda så saknas kvitton från där vi betalat var för sig. Jag väljer därför att räkna upp våra mat- och dryckesutgifter till 7000:-.

Inte skyhögt ändå, med tanke på att vi pratar om två veckors uteliv. Och då gick bara charkbrickan plus två Singapore Sling på Raffles på 900 spänn. Takbaren CeLaVi högst upp i Marina Bay Sands kostade nästan 700:-, vilket var det dubbla priset mot sist gång jag var där. Möjligtvis kan F1-helgen ha trissat priset. I övrigt är det inga extravaganta utsvävningar. Lite luncher här, kaffe på språng, fika och middagar. Hundralappar blir ändå lätt tusenlappar då.

Singapore Sling på Raffles
Singapore Sling på Raffles

Aktiviteter och andra upplevelser

Vi upplevde så klart massa skojsiga saker under våra två veckor på drift. I Sydney åkte vi upp i Sydney Tower (150:-/pp), vi åkte ut till Manly Beach där vi strosade runt helt gratis och bara njöt av en riktigt härlig förort. I Melbourne åkte vi upp i Eureka Skydeck (170:-/pp) samt cyklade ut till St Kilda och spanade minipingviner (gratis). Längs Great Ocean Road vi stannade både vid fyren Cape Otway (118:-/pp) och Tolv Apostlarna (gratis) plus ett otal andra gratisstopp.

I Singapore var det faktiskt bara Supertree i Gardens by the Bay (58:-/pp) som vi betalade extra för, utöver det jag redan nämnt. Botaniska trädgården var gratis precis som allt strosande runt på stan. Vi var nog ganska reströtta där och då.

Ströaktiviteter: cirka 1000:-

Cape Otway, Great Ocean Road
Cape Otway, längs Great Ocean Road

Mobila bredband

Vi hade med en egen wifi-puck på resan så det enda vi behövde var SIM-kort med datatrafik. Fördelen med wifi-puck är att man alltid har eget nät och man slipper osäkra restaurangnät eller hotellens svajiga anslutningar.

I Sydney köpte vi ett Vodafone-kort med 30 gig data för 171 spänn, det räckte gott och väl för vår tid där nere. I Singapore köpte vi hi!Tourist-kortet från Singtel med 100 gig datatrafik, 105 spänn.

Mobilt bredband: 276:-

Allt som allt – här är slutsumman

Här har vi det. Inte riktigt på kronan, det blir nästan omöjligt, men på det stora hela. 15 dagar på resande fot i Australien och Singapore.

Flyg OSD – SYD, MEL – OSD21 648
Alla boenden9 260
Nattåg Sydney – Melbourne3 120
Lokaltrafik, taxi, flygbuss1 573
Hyrbil med bränsle2 570
Sydney Running Festival2 316
Mat, dryck och fika7 000
Aktiviteter och övriga upplevelser1 000
Mobilt bredband276
Totalkostnad48 763
Per person24 382

Om man är efterklok då?

Det går alltid att vara efterklok kring hur vi hade kunnat spara nån hundring där och nån hundring där. ”Stanna hemma” är ju det billigaste alternativet men räknas så klart inte som ett giltigt argument.

Flyget bokades knappt tre månader innan, vilket är ganska sent. Vi valde inte ens det billigaste alternativet utan prioriterade Star Alliance och Singapore framför Hongkong med British Airways/Cathay, som var drygt en tusenlapp billigare. Vi tittade även på Premium Economy, men avstod då vi inte riktigt kunde motivera ytterligare fem-sex papp per person. Sedan fyndade vi ju boende i Sydney men failade å andra sidan Singapore. Där hade vi nog kunnat spara ett par tusen. Allra helst om vi kommit på att det var F1-helg och därmed bokat aningens tidigare än kvällen innan ankomst.

Annars kan jag inte se att vi kunde gjort så mycket annorlunda och jag väljer att inte vara så efterklok. Resor kostar. Den här också.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

  1. Jätte kul att se vad andra landar i pris. Skulle vi göra samma tripp så skulle vi nog landa på ungefär samma kostnad.
    Men jag vart jätte nyfiken på era värdar i Melbourne, kan det ha varit Ross Halliday ?

    Myggan

  2. Det går säkert att hitta både billigare och mycket dyrare, men jag tycker det känns som ett överkomligt pris 🙂

  3. Jag trodde summan skulle bli högre! Alltid inbillat mig att flyg till Australien är apdyrt men dettavar bara snäppet mer än vad jag odtabetalar till Asien. Och Singapore vet jag ju att är dyrt. Haha, tyckte det var billigt…

    • Jag har nog räknat på runt 10-12000 för flyg så ja, det här var ju i underkant. Och det gick som sagt att flyga billigare. ”Billigt”, tja. Allt är ju relativt. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.