Glösa hällristningar och tusenåriga arv

Häromdagen tog vi en tur västerut från Östersund sett. Bara fem mil bort, en trekvart med bilen, hittar vi nämligen Glösa hällristningar. Jag har ju en viss dragning till den här typen av fornlämningar och har besökt både hällristningarna i Vitlycke och ristningarna i dalsländska Högsbyn flera gånger om. Av någon anledning har jag dock inte varit vid Glösa, trots bucketlist och att jag kört förbi stället flera gånger.

Vid en första tanke kan det tyckas märkligt att 5-6000 år gamla hällristningar kan finnas långt uppe i Jämtland. Det är dock inte ett dugg konstigt. Norska atlantkustens närhet lär ha bidragit till att området befolkades ganska snart efter att inlandsisen började dra sig tillbaka. Vi är då 9000 år bakåt i tiden!

HITTA HIT | Vägbeskrivning på Google Maps

Glösa hällristningar på Google Maps

Fångstgroparna

Jag började vid fångstgroparna, belägna en kort promenad från parkeringen ut i skogen. Systemet med fångstgroparna i Glösa är nästan fem kilometer långt och består av 91 gropar. Just Jämtland duggar de här tätt. Av Sveriges totalt 35000 registrerade fångstgropar finns 15000 i Jämtland.

Fångstgroparna användes för att effektivt fånga älgar. De grävdes på rad med 30-50 meter mellan varje grop. Hålen hade sten- och träkistor i botten och doldes med ris och. Ibland byggdes även stängsel längs systemet för att på så sätt fösa ner älgarna i groparna. I botten kunde det sitta spjut och vassa föremål för att skada och döda djuret. Jaktmetoden började användas för cirka 5000 år sedan och förbjöds först på mitten av 1800-talet.

Glösa älgrike - systemet med fångstgropar
Fångstgrop för älgar i Glösa

Glösa hällristningar – 60 ristningar

Glösas hällristningar var det jag kom hit för. Det är ingen stor samling och kanske hade jag förväntat mig lite mer. Alltså, “mer” som i antal ristningar men framförallt blev jag ganska förvånad över hur dåligt ifyllda de var, jämfört med andra som jag sett.

Det finns 60 inhuggna ristningar alldeles bredvid Glösabäcken och merparten är älgar i olika former. Ristningarna är gjorda av fångstfolk och beräknas vara flera tusen år äldre än de som finns i södra Sverige. Teorin om motiven har genom åren varierat. Idag tror man att folken ristade in djur för att få en god jaktlycka.

Den stora mängden inristade älgar kan också ha att göra med djurets betydelse för folket i trakten. Älgen bidrog inte bara med mat utan också med skinn till kläder och båtar. Horn och ben kunde användas som redskap och vapen. Det verkar också sannolikt att Glösa var en plats där man helt enkelt hyllade älgen på olika sätt.

Älgklanens viste och guidade turer

På området finns en hydda av björkslanor och björknäver. Det hela är en rekonstruktion av en sådan som stod här för 7000 år sedan. Bredvid finns Älghallen, en lokal som är fylld med föremål som använts under årtusenden här i krokarna. Det går att hyra en guide här, som gärna berättar om livet i Jämtland fler tusentals år sedan.

Glösa hällristningar
Glösa hällristningar - Glösabäcken
Ett boende för flera tusen år sedan

Skärpning – låt hällarna vara orörda!

Under vårt besök stötte vi på ett par större familjesällskap. Trots tydlig skyltning om att inte gå på hällristningarna så hade de valt att sätta sig alldeles bredvid för att fika. Ungarna fick givetvis härja fritt och inte ens föräldrarna verkade bry sig nämnvärt om var de placerat sig. Oansvarigt och korkat!

Allra helst när det på andra sidan bäcken, från hällarna sett, finns en stor ramp där man utan problem kan beskåda hällarna och läsa informationsskyltarna. Det gör valet att fika på själva hällarna ännu mer korkat.

Så, tips till alla er som besöker både Glösa och alla andra hällristningar – de ska lämnas orörda! Ristningarna slits redan av både väder och vind och det sista de behöver är ytterligare påverkan av folk som springer på dem. Tänk på det varje gång ni besöker hällristningar och har ni ungar i sällskapet är det ert ansvar att hålla ordning på dem.

Vandalism vid Glösa

Efter Glösa hällristningar fikar man!

Det finns gott om små fikaställen utspridda i Jämtlands alla hörn. Den här delen är så klart inget undantag och bara en kort bilfärd från Glösa hällristningar ligger Alsen. Här hade vi hört talas om Backgårdens sommarcafé och just den här helgen var det tjeckisk mat och fika på menyn. Vi tog både en sopplunch och några goda tjeckiska kakor, bland annat medeltida honungskaka. Riktigt god och framförallt inte så söt som man är van vid från andra caféer.

Allt som allt – besök Glösa!

Jag tycker att Glösa hällristningar och älgriket är värt ett besök om man är i närheten. Kör man E14 så är det en ganska kort avstickare. På köpet får man härlig jämtländsk miljö och ett flera tusen år gammalt arv som vi så klart måste vara rädda om. Åk dit och förundras över att det har vandrat människor i trakten i 9000 år!

Fika på Backgården Café i Alsen
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

 1. Besök hällristningarna i Näsåker (Sollefteå) också vid tillfälle. Gärna med guide och besök på museet ovanför.

  Jag funderar på att du skrev att älggroparna ofta hade spjut eller annat vasst i botten. Jag hade läs/lätt mig tvärtom, att det var ovanligt.

  • Fick uppfattningen att det oftast var vassa föremål i botten men jag gjorde lite mer efterforskning nu och du har rätt. Jag uppdaterade inlägget, tack för poängen! 🙂

   Och jag noterar Näsåker, tack för tipset!

 2. Meeen! Jag blir galen när folk inte har respekt, förstör etc.
  Nämforsen hällristningar i Näsåker är ett inlägg ”coming up” hos mig inom kort. Var där i slutet av juni.

 3. Kan tipsa om Hällristningarna i Gärdeån! (Härde, Kaxås).
  De ska tydligen vara bland de största älgavbildningarna i Sverige.
  Plus, fint bad i forsarna – och i Gärdessjön en liten bit bort.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.