Klövsjö på sommaren – 7 tips på aktiviteter & sevärdheter

Årets by – jämt”. Så står det på skylten när man rullar in i byn och det är svårt att tycka annorlunda. Allra helst om man kommer norrifrån och får den långa nedförsbacken med kyrkan, sjön och fjällen i samma blickfång. Nog för att det är vackert årets alla dagar men Klövsjö på sommaren känns ändå speciellt, med Jämtlands långa ljusa sommarnätter.

Byn ligger tio mil söder om Östersund, 47 mil nordväst om Stockholm och 70 mil norr om Göteborg. Precis som med många andra orter, byar och platser så har jag genom åren mest passerat Klövsjö på väg till något annat. Nu valde jag att stanna här en helg och utforska närområdet för ja, det finns en hel del att upptäcka bara man börjar titta lite närmare.

Här är därför 7 tips på vad som finns att göra i Klövsjö på sommaren.

Karta - Klövsjö

Fettjeåfallet – ett av Sveriges högsta vattenfall

Fettjeåfallet är mer än bara ett vattenfall. Det är en vacker promenad på två kilometer genom härlig John Bauer-skog innan man kommer upp till ett av Sveriges högsta vattenfall. Alldeles nedanför fallet finns det både vindskydd och torrdass, så här går det att sitta länge och bara lyssna på naturen.

Leden håller på att förbättras och tack vare skickliga sherpas ligger det nu snygga stentrappor på flera ställen. Det gör att turen upp till fallet är enklare än tidigare och ännu enklare blir den bara inom något år, då arbetet ska färdigställas. Barnvagnar och cyklar bör ändå lämnas vid parkeringen men några mer avancerade skor eller kängor behövs inte. Räkna med en tur på ett par-tre timmar.

BLOGG | Jag har besökt Fettjeåfallet – läs här!

Fettjeåfallet - bra aktivitet i Klövsjö på sommaren

Spela golf på Klövsjö-Vemdalens GK

Fjällgolf eller bara fjällnära, välj själv. Klövsjö-Vemdalens GK är både vacker men också kuperad där flera hål har ordentliga uppförsbackar att ta sig an. Belöningen är så klart fina vyer från de högsta greenerna, även om just rena fjälltoppar inte hamnar rakt i blickfånget.

Förutom 18-hålsbanan finns det en range och puttinggreen. Korthålsbanan erbjuder nio hål och även footgolf finns för den som hellre sparkar på lite större bollar. Klubbhuset är ganska litet och shoppen har inget större utbud men det är ju i slutändan golfen man kommer hit för. Och golfen är överraskande bra och när jag spelade i början på juli höll den betydligt bättre skick än min hemmabana på Frösön.

BLOGG | Jag har spelat banan – läs här!

Fjällnära golfklubb utanför Vemdalen

Hästridning vid Trumvallen

Tre mil väster om Klövsjö ligger Trumvallen Horse Ranch. Här erbjuds det guidade fjällturer med häst både en och flera dagar. Tidigare erfarenheter från hästryggen är så klart inget krav och turerna kan anpassas. Här har man dessutom passerat gränsen till Härjedalen och därmed lämnat Jämtland för en kort stund.

HITTA HIT | Trummvallen Horse Ranch på Google Maps

Lunch, mejeri och bryggeri

Har man inte möjlighet att stanna flera dagar i Klövsjö på sommaren så tycker jag i alla fall att ett stopp på Klövsjö stenugnsbageri är en självklarhet. Det ligger precis vid väg 316, så det är inte ens en omväg. Vissa dagar serveras det pizzabuffé men även det övriga utbudet bjuder på fina smakupplevelser.

I Klövsjö finns också ett litet bryggeri, Oppistuggu, som även har både restaurang och gårdsbutik. Gårdsbutik har också Kullens Gårdsmejeri.

Det anonyma Sångbäcksfallet

Ytterligare ett vattenfall och det här kände jag inte till. Precis där man på väg 315 svänger upp till Storhogna fjällhotell finns det en parkering. Därifrån är det bara några hundra meter till Sångbäcksfallet och det går att beskåda både uppifrån och även längst ner.

Tack vare nybyggda trappor så tar man sig enkelt upp och ner, även om det kanske inte är anpassat för folk med rörelsehinder av olika slag. Nere vid fallet går det också att klättra upp på några stenblock så att man nästan kan bada rakt i det forsande vattnet.

Innan trapporna ner finns det fikabord, så här kan man med gott samvete slå sig ner och njuta en stund.

BLOGG | Sångbäcksfallet – en dold pärla vid vägen

Trapporna ner till botten av Sångbäcksfallet
Sångbäcksfallet utanför Klövsjö

Vandra dagsturer eller flerdagars

Det är gott om vandringsmöjligheter i området kring Klövsjö. Här finns allt från korta promenader till längre dagsturer eller vandringar på flera dagar. Antingen börjar man direkt vid Klövsjö skidområde och gör massa höjdmetrar upp mot Storhogna Fjällhotell eller så åker man bil direkt till hotellet och utgår därifrån.

Vid hotellet finns det massor av alternativ och det fina är att man är rakt ute på kalfjället och en stor platå med milsvida vyer. Exempel på turer är samevistet och fäbodvallen Fallmoran, Vemdalens skidanläggning eller varför inte ovansidan av Fettjeåfallet, dit man bör räkna med 6 kilometers vandring enkel väg.

Fjällöpning och mountainbike

Precis som med vandring finns det lika många möjligheter till att både springa och cykla kring Klövsjö. Vill man ha den renodlade fjällmiljön så kan det vara en bra idé att även här utgå från Storhogna fjällhotell. Tänk också på att cykling på fjället kräver en del av hojen och har man inte egen cykel med sig så går det att hyra på hotellet.

TIPS | Cykelbloggaren Helena Enqvist om MTB vid Storhogna

Klövsjö på sommaren erbjuder gott om vandringar
Fjällplatå vid Storhogna, vackra vyer utanför Klövsjö på sommaren.

Fler tips för Klövsjö på sommaren?

Det här var mina idéer på saker att göra i området. Fjällen erbjuder ju massor av saker och det går ju att improvisera egna vandringar och dagsturer också, eller bara stanna till och fika om man har bråttom till något annat ställe. Har du tips på saker att göra i och kring Klövsjö på sommaren? Lämna gärna en kommentar!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.